hirdetés

Egyes betegekben a metformin rontja a gondolkodást

Egy új vizsgálat szerint a széles körben alkalmazott diabétesz gyógyszer, a metformin károsította az agyi funkciókat, de ha a betegek B12 vitamin kiegészítést kaptak, ez enyhítette a metformin okozta problémákat.

hirdetés

Egy retrospektív vizsgálatban azoknak a diabéteszes betegeknek, akik metformint szedtek, rosszabb volt a kognitív teljesítményük, mint azoknak, akik nem kapták ezt a gyógyszert (esélyhányados [OR]: 2,23, 95% CI: 1,05–4,75). Erről számoltak be Eileen Moore, PhD, az ausztráliai Melbourne-i Egyetem munkatársa és kollégái a Diabetes Care online kiadásában.

Emellett, azoknak a diabéteszes betegeknek, akiknek B12 vitaminszintje 250 pmol/l alatt volt, szintén rosszabb volt a kognitív teljesítményük (OR: 2,29, 95% CI: 1,12–4,66), és a metformin és a kognitív romlás közötti kapcsolat gyengült, ha az adatokat korrigálták a B12 szintre nézve – ismertették a kutatók.

„Fokozottan oda kell figyelni a metformint szedő diabéteszes betegek kognitív képességeire, főként az idősebb betegeknél” – írták a szerzők, hozzátéve, hogy „prospektív vizsgálatokra lesz szükség, hogy felmérjék, hogy azokban az idősebbekben, akik diabéteszesek és metformint szednek, milyen jótékony hatást gyakorol a B12 vitamin és a kalcium a kognícióra”.

A metformint csodagyógyszernek kiáltották ki, amely számos társuló betegségre is jó hatást fejt ki, például a szívbetegségre vagy a rákra. Néhány vizsgálat azonban arra utalt, hogy a kognícióra gyakorolt hatása nem ilyen áldásos, főként azért, mert szedése B12 vitaminhiánnyal jár együtt.

A gyógyszer kognitív teljesítményre kifejtett hatását a kutatók 1354 olyan betegben vizsgálták, akik különböző vizsgálatokban vettek részt, köztük a PRIME és az ABIL elnevezésűben. E betegek között voltak Alzheimer-kórosok, enyhe kognitív károsodásban szenvedők, azonban kizárták azokat, akiknek stroke-juk vagy – az Alzheimer-kórt kivéve – neurodegeneratív betegségük volt. Azokon a betegeken, akiknek diabéteszük vagy csökkent glükóztoleranciájuk volt, alcsoport-elemzést végeztek.

A kognitív teljesítményt az MMSE-vel (Mini Mental State Examination) mérték fel.

A résztvevők átlagos életkora 73,8 év volt, és majdnem 60%-uk nő volt. Valamivel több, mint a felük 28–30 pontot ért el az MMSE-n (nem károsodott), 21,8%-uknak 24–27 pontja volt (minimálisan károsodott), 17,7%-uknak 18–23 pontja volt (enyhén károsodott), és 10,1%-uknak 18-nál kevesebb pontja volt (károsodott).

A korrigált elemzések azt mutatták, hogy a 2. típusú diabéteszeseknek rosszabb volt a kognitív teljesítménye, mint a nem-diabéteszeseknek (OR: 1,51, 95% CI: 1,03–2,21). A diabéteszeseken belül a metformin szedése rosszabb kognitív teljesítménnyel járt (OR: 2,23, 95% CI: 1,05–4,75).

Az MMSE pontszám alacsonyabb volt azokban, akikben a szérum B12 vitaminszintje 250 pmol/l alatt volt (22,9), mint azokban, akikben magasabb volt a szint (25,0).

„Azaz, lehet, hogy az a hatás, amit a metformin a kognitív teljesítményre gyakorol, legalább részben úgy érvényesül, hogy megváltozik a szérum B12 vitaminszintje” – írták a kutatók.

A szerzők azt is megállapították, hogy azoknak a diabéteszes betegeknek, akik kalciumpótlást kaptak, jobb volt a kognitív teljesítményük (OR: 0,41, 95% CI: 0,19–0,92). Azt gondolják, hogy a kalcium és a B12 pótlás enyhítheti a metformin kiváltotta B12 hiányt és így jobb kognitív eredményekre vezet.

Óvatosságra intettek azonban, mivel korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kalciumpótlás növeli a szívbetegség kockázatát, s ezért igazolni kell a kalciumpótlás biztonságosságát a metforminnal kezelt diabéteszes betegekben, mielőtt még javasolhatnák ezt a beavatkozást.

Moore és kollégái megjegyezték, hogy vizsgálatuk nem volt teljes: nem volt információjuk arról, hogy a betegek mióta szedtek metformint, a diabétesz súlyosságáról s arról, hogy milyen más antidiabetikumokat kaptak a betegek, ezért nem tudták felmérni ezeknek a tényezőknek a hatását a kognitív teljesítményre.

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.