Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 15
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-28

CE-jelölést kapott, így az Európai Unióban is forgalmazhatóvá vált a Medtronic cég Parkinson-kór kezelésére alkalmas Percept PC mély agyi stimulátora.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-02-12

Pitvarfibrilláció és az orális antikoagulálás kontraindikációja esetén meg­fontolható a bal pitvari fülcse perkután zárása. A beavatkozásra alkalmas betegek kiválasztását standardizált algoritmusok segítik. A mérsékelt stroke-kockázatú betegek számára a Watchman-féle okklúder behelyezése előnyösebb, mint a K-vitamin-antagonistával végzett orális antikoagulálás. Hasonlóan jó eredménnyel helyezhetők be más típusú okklúderek is.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> E-medicina
2018-09-19

Mára elérhetővé váltak a mobiltelefon technológiával a diabétesz kezelését támogató eszközök. Az első folyamatos vércukormérő eszköz (CGM) még asztali gépre küldte az adatokat. Később már okostelefonon jelentek meg az ötpercenkénti mérés eredményei. Mára ez valóban okos eszköz lett. Az okostelefon összefüggéseket láttat és riaszt. Ha majd inzulinpumpához lesz kapcsolva a rendszer úgy, hogy az megbízható vércukoradatokon, azonnali megjelenítésen alapul, és tökéletes inzulinadagolásra lesz képes, az már a „mesterséges pancreas”. A CGM akkor vált mHealth technológiává, amikor okostelefon vette át az adatmegjelenítő, feldolgozó szerepet. Erről szól a közlemény.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> E-medicina
2018-01-25

Amerikában törzskönyvezték a világ első digitális tablettáját. A digitális tabletta jelez annak, akit a beteg felhatalmazott rá, hogy a beteg bevette-e a gyógyszert. A gyógyszer neve: Abilify MyCite, ami az Abilify (aripiprazol) tablettának egy szenzort tartalmazó változata. Az Abilify MyCite gyógyszer részei: maga az aripiprazol tabletta a szenzorral, az érzékelőt tartalmazó tapasz és a MyCite okostelefonos applikáció, ami az információt gyűjti és továbbítja. Új kezdet előtt állunk? Vagy elbukik az ötlet, mert az emberek elutasítják, ha ellenőrzik őket?

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> E-medicina
2017-12-21

Az elmúlt 5 évtizedben a pitvarfibrilláció prevalenciája ötszörösre nőtt, és 2050-re a jelenlegi szám is meg fog duplázódni. A nem megfelelő antikoagulálás miatt a pitvarfibrilláció okozta stroke előfordulása pusztító, sokan cunamihoz hasonlítják. Kimutatták, hogy pitvarfibrillációban gyakori az orális antikoagulánsok nem megfelelő használata vagy az alulkezelés. A helyzet javításában segíthet a mobile health technológia.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-01-06

Dr. John Mandrola szív-elektrofiziológusként dolgozik a Kentucky állambeli Louisville-ben, írásai népszerű weboldalakon jelennek meg rendszeresen. Szabadidejében vagy biciklizik, vagy tanul.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-08-28

Németországban a kórházi felvételek leggyakoribb oka a szívelégtelenség. A szívelégtelenségek kb. fele „megtartott pumpafunkcióval járó szívelég­telenség” – amit másképpen diasztolés szívelégtelenségnek nevezünk. Az érintettek gyakran számos társbetegségben szenvednek. Ez az összefoglaló nemcsak a legfontosabb kísérő betegségeket sorolja fel, hanem megadja azok előfordulását, valamint a betegséglefolyásra és az aktuális terápiás lehetőségekre kifejtett hatását is.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-08-28

A katéteres beavatkozások, sok esetben gyógyszerkibocsátó sztent vagy ballon alkalmazásával, egyre több érterület egyre összetettebb elválto­zásainak kezelésében helyettesíthetik a nagyobb perioperatív halálozású érműtéteket.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-05-05

Csaknem hat évtizede készítette el egy svéd mérnök az első beültethető pacemakert. A közelmúltban ismertették az első, szívbe ültethető, vezeték nélkül működő, a korábbiaknál tízszerte kisebb pacemakert, melynek bevezető vizsgálatai folynak. A műszer telepe tízéves folyamatos működésre alkalmas.

#10
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2015-04-22

PRO

Érvek a hálóműtét mellett
Vincent Lucente, MD, MBA és Carlos Roberts, MD
A kismedencei rekonstrukciós műtétek specialistájaként több mint 25 éves gyakorlattal rendelkezem (Dr. Lucente). A transvaginalis szalagműtéttel (TVT, transvaginal tape) 1998 óta felhalmozódott tapasztalatok birtokában kellő magabiztosságot szereztem a trokárrendszer segítségével hüvelyi úton végzett hálóműtétek terén.1,2 A kismedencei szervek prolapsusának (POP, pelvic organ prolapse) kidolgozott transvaginalis háló (TVM, transvaginal mesh) kiterjesztette a TVT alapelveit. A POP megoldásában alkalmazott TVM vonzó sebészeti alternatíva lehet, mellyel elkerülhetők a hagyományos laparoszkópiában rejlő technikai nehézségek, illetve a robottechnikával történő abdominalis sacralis colpopexia (ASC) jelentős költségei.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.