hirdetés

Cukorbetegségben alkalmazott új technológia

Az inzulinpumpa és folyamatos glükózmonitorozás ellenére rosszul szabályozott 1-es típusú cukorbetegségben az automatizált inzulinadagoló rendszerekre való átállás glikémiás előnyöket biztosíthat.

hirdetés

Sok T1D-s beteg még inzulinpumpával és folyamatos glükózmonitorozás (CGM) mellett sem képes elérni és fenntartani az HbA1c ≤ 7% (53 mmol/mol) értéket, ami döntő fontosságú a szövődmények megelőzése vagy késleltetése szempontjából. Az inzulinpumpával és folyamatos glükózmonitorozással (CGM) kezelt, rosszul szabályozott 1-es típusú cukorbetegségben (T1D) szenvedő felnőtt betegeknél az automatizált inzulinadagoló (AID) rendszerekre való átállás 14 héten belül jelentős glikémiás előnyöket biztosíthat.

Ez a koppenhágai Steno Diabetes Center ambulanciáján 2021 júniusa és 2022 szeptembere között végzett nyílt, randomizált, kontrollált vizsgálat egy AID-rendszer hatását vizsgálta 40 résztvevőn (átlagéletkor 52 év; 45% férfiak; a cukorbetegség időtartama 29 év; átlagos HbHbA1c 8,3%).

Dr. Merete B. Christensen és munkatársai (Copenhagen University Hospital, Dánia) a résztvevőket véletlenszerűen osztották be a MiniMed 780G-vel (Medtronic, Egyesült Államok) történő kezelésbe (AID-csoport; n = 20) vagy a szokásos inzulinpumpával és CGM-mel történő kezelésbe (szokásos ellátási csoport; n = 20) 14 hétig, majd mindkét csoport minden résztvevőjét további 14 hétig AID-kezelésben részesítették.

A Journal of Diabetes Science and Technology című folyóiratban közzétett vizsgálat (https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/19322968241242399) elsődleges kimenetele a terápiás tartományban töltött időben (TIR, time in range) (3,9-10,0 mmol/l) bekövetkező változás különbsége volt a kezelési csoportok a kiindulási értéktől a 14. hétig, a 2 hetes CGM-adatok alapján értékelve. A másodlagos kimenetelek az HbA1c és az átlagos szenzoros glükózszintek változása, a tartomány feletti és alatti idők változásának különbségei, valamint egyéb glikémiás paraméterek voltak.

Eredmények:

A 14. héten a TIR 18,7%-kal nőtt az AID csoportban, szemben a szokásos ellátást kapott csoport -2,1%-ával (P<0,0001). Az AID-csoportban a résztvevők 80%-a, míg a szokásos ellátásúak csoportjának 10%-uk érte el a 70%-ot meghaladó TIR-t. Hasonlóképpen, az extrém hiperglikémiában eltöltött idő, az átlagos szenzoros glükózszintek és az HbA1c-szintek (mind P<0,0001) az AID-csoportban jelentősebben csökkentek, mint a szokásos ellátási csoportban, és a vizsgálat során nem jelentettek súlyos hipoglikémiás epizódot.

A 14. héten a betegek által jelentett eredmények jobbak voltak az AID csoportban, mint a szokásos ellátási csoportban, amit a Diabetes Treatment Satisfaction Questionnaire pontszámával, a hiperglikémia észlelt gyakoriságával és a hipoglikémiától való félelemmel mértek.

A 28. héten a TIR- és HbHbA1c-szintek a szokásos ellátási csoportban hasonlóan javultak a 14. héten az AID-re való átállást követően, míg ezek a glikémiás paraméterek az AID-csoportban stabilak maradtak.

A szerzők szerint eredményeik támogatják, hogy az AID-et standard ellátásként integrálják az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél, akik a glikémiás célok eléréséért küzdenek, mégpedig használatát nem tennék függővé attól, hogy a betegek korábban milyen technológiákat használtak.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy a vizsgálati időszak nem volt elég hosszú a ritka nemkívánatos események kimutatásához.

A vizsgáló által kezdeményezett vizsgálatot részben a Medtronic A/S által nyújtott korlátlan támogatás tette lehetővé.

 

Forrás:

Christensen MB, Ranjan AG, Rytter K, et al. Automated Insulin Delivery in Adults With Type 1 Diabetes and Suboptimal HbHbHbA1c During Prior Use of Insulin Pump and Continuous Glucose Monitoring: A Randomized Controlled Trial. Journal of Diabetes Science and Technology. 2024;0(0). doi:10.1177/19322968241242399

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.