hirdetés

Hordható fitneszkövetők és a szívműködést szabályozó eszközök

Az egészségi állapotuk követésére alkalmas, viselhető elektronikus eszközök megzavarhatják a szívbe ültethető elektronikus eszközök működését, és komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

hirdetés

A Salt Lake City-i Utah Egyetem kutatói a Heart Rhythm-ben online megjelent vizsgálatukban azt találták, hogy bizonyos fitneszkövetők, például okosórák, okosgyűrűk és okosmérlegek, amelyek elektromos áramot bocsátanak ki, alapvetően összetéveszthetik a szívbeültethető elektronikus eszközöket (CIED-eket), így a pacemakereket, beültethető kardioverter defibrillátorokat (ICD-k) és szív-reszinkronizációs terápiás eszközök (CRT-k), olyannyira, hogy ezek működése le is állhat.

Az okosórák okozzák a legnagyobb mértékű interferenciát; az intelligens mérlegek és intelligens gyűrűk alacsonyabb interferenciát generáltak. Ezen eredmények birtokában a kutatók azt javasolják, hogy a potenciális interferencia miatt ne használják ezeket az eszközöket ebben a populációban.

Dr. Benjamin Sanchez Terrones villamosmérnök és Dr. Benjamin A. Steinberg kutatóorvos (University of Utah) részint személyes érdeklődésből, részint a fellelhető irodalmi adatok hiányában azt kezdte vizsgálni, hogy vajon a hordható fitneszkövetők zavarhatják-e a beültethető elektronikus eszközöket.

Ezen eszközök némelyike a bioimpedencia érzékelésén alapul, amikoris az mikroamperben mérhető nagyon kicsi, észrevehetetlen elektromos áramot bocsát ki a szervezetbe. Az elektromos áram átfolyik a testen, és a választ mérő érzékelő meghatározza a viselő stressz-szintjét, légzésszámát és egyéb vitális paramétereit, illetve testösszetételét (vázizomzatot vagy a zsírtömeget) is.

A kutatók három különböző gyártó (Boston Scientific, Abbott és Medtronic) szív-reszinkronizációs terápiás eszközeinek működését tesztelték a bioimpedancia érzékelés során használt elektromos áram alkalmazásával. Azt találták, hogy az okosórák, okosmérlegek vagy intelligens gyűrűk a bioimpedancia-érzékelés során az olyan szintű elektromos interferenciát generáltak, amely meghaladta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) által megengedett maximális értékeket, olyannyira, hogy megzavarta a CIED megfelelő működését.

"Amikor ezeket a szív-reszinkronizációs terápiás eszközöket egy bioimpedanciás eszközhöz csatlakoztattuk, nem úgy viselkedtek, ahogy kellene. Ezenkívül azt találtuk, hogy az elektromos áram által keltett interferencia szintje meghaladta az FDA által meghatározott maximumot, így lényegében zavarta a CRT-t” – nyilatkozták a szerzők.

Mivel a tanulmány nem valós környezetben készült, a vizsgálók, meglehetősen széles, 1 Hz-től 100 Khz-ig terjedő tartományban végeztek szimulációt. Ez a tartomány nem olyan, amit ezek az eszközök szokásos működési folyamatokban használnak, ezért remélhetően semmiféle kockázatot nem rejtenek, mondja kommentárjában Dr. Georgios Syros (Mount Sinai Queens, New York City). Következő lépésként klinikai vizsgálatokban szeretnék felmérni ezeknek a fitnesz eszközöknek a biztonságát a szívbe ültethető elektronikus eszközökkel rendelkező emberekben.

 

Forrás:

Gia-Bao Ha G-B, Steinberg BA, Freedman R et al: Safety evaluation of smart scales, smart watches, and smart rings with bioimpedance technology shows evidence of potential interference in cardiac implantable electronic devices Hearth Rhythm February 21, 2023 DOI:https://doi.org/10.1016/j.hrthm.2022.11.026

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.