Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-01-20

A fázis III HELIOS-A vizsgálatban az Alnylam vutriszirán hatóanyagú készítménye hatásosnak bizonyult a transztiretin-mediált amiloidózis kezelésében.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-11-18

COVID-19-ben a magas NT-proBNP érték a szívelégtelenségben nem szenvedőknél is emelkedett mortalitást jelez.

 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-08-24

Mindenki, de különösen a szívbetegek számára régóta javasolják a sóbevitel korlátozását, annak ellenére, hogy nem teljesen meggyőző, van-e hatása az életkilátásokra.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-07-01

A szerzők az amyloidosisok aktuális osztályozását, elnevezését, a kórfolya­mat alapvető szabályait ismertetik. Áttekintik a legfontosabb szisztémás és lokális amyloidosis szindrómák sajátosságait, a diagnózis felállításának segédeszközeit és a terápia ma még szegényes lehetőségeit.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-11-14

A szérum magas troponinszintje gyakran a heveny coronaria-szindróma jele. Az elkülönítő kórismék között számos más kórfolyamat is számba jön. Ezek közé tartoznak a veleszületett és a szerzett kardiomiopátiák, amelye­ket az akut coronaria-szindróma kizárása után sürgősen igazolni kell, illetve ki kell zárni. Fabry-betegségben az emelkedett értékek a szív érintettségére is utalhatnak. Ezt a betegség ritka előfordulása miatt kezdetben gyakran nem ismerik fel, ezért a speciális oki kezelés elmarad vagy csak a betegség késői szakaszában kezdődik meg.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-10-19

A daganatos betegek szívét nem csak a kemoterápia károsíthatja. A daganat önmaga is termel szívkárosító anyagokat.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2014-10-19

Az angiotenzinreceptort és a neprilizint egyidejűleg gátló LCZ696 eredménye­sebbnek bizonyult az önmagában adott ACE-inhibitornál a halálozás és a szív­elégtelenség miatt szükségessé váló kórházi felvétel megelőzésében. Az Euró­pai Kardiológus Kongresszuson Barcelonában is közzétett adatok meggyőző bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a kétfajta hatásmechanizmus krónikus szív­elégtelenségben többet ér a puszta RAAS-gátlásnál.

New England Journal of Medicine, 2014. szeptember

#8
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.10. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2008-10-01

A szívelégtelenség kivizsgálásában sokféle kockázati és biomarkert használnak. Ezek közül jelenleg a nátriuretikus peptideknek van a legnagyobb klinikai jelentőségük. A legtöbb tapasztalat a B típusú nátriuretikus peptiddel (BNP) és az N-terminális pro-BNP-vel (NT-pro-BNP) kapcsolatban áll rendelkezésre. Ezek a neuroendokrin hormonok elsősorban a bal és a jobb kamrában termelődnek, volumenvagy nyomásterhelés hatására. Szérumkoncentrációjuk mint „helyettesítő paraméter” meghatározását a legújabb vizsgálatok alapján sokféle célra használják, a BNP-ét és az NT-pro-BNP-ét például szűrővizsgálati paraméterként, diagnosztikai markerként, prognosztikai faktorként és a terápia monitorozására is. Jelen dolgozatunkban bemutatjuk a nátriuretikus peptidek meghatározásának ésszerű alkalmazását, és felhívjuk a figyelmet szérumszintjük értékelésének lehetséges nehézségeire.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.