hirdetés

Vutriszirán transztiretin-mediált amiloidózisban

A fázis III HELIOS-A vizsgálatban az Alnylam vutriszirán hatóanyagú készítménye hatásosnak bizonyult a transztiretin-mediált amiloidózis kezelésében.

hirdetés

A Cambridge (USA, Massachusetts) székhelyű, ritka betegségek kezelésére szolgáló terápiák fejlesztésére szakosodott Alnylam Pharmaceuticals január 7-én jelentette be, hogy a fázis III HELIOS-A vizsgálat jó eredményeket hozott, és a vutriszirán vizsgálati hatóanyag hatásosságát mutatta transztiretin-mediált amiloidózis (ATTR) okozta polineuropátia kezelésében. Az Alnylam az RNS interferencián alapuló géncsendesítés hatásmechanizmusú készítmények úttörője, már három engedélyezett szerük is a piacon van. Az RNS interferencián alapuló géncsendesítés felfedezéséért Craig Mello és Andrew Fire 2006-ban orvosi Nobel-díjat kapott, előbbi az Alnylam egyik társalapítója. Az eljárás előnyei közé tartozik, hogy a sejtek génexpresszióját szabályozó természetes biokémiai útvonalat alkalmaz, amely igen magas szelektivitással rendelkezik, ráadásul a kis molekulákkal és az antitestekkel szemben bármely gén mRNS transzkriptumára tervezhető. Ezért áll fenn annak a lehetősége, hogy olyan fehérjékre is használható, tervezhető legyen, amelyek „nem gyógyszerezhetők”, illetve segítségével blokkolhatók az adott betegséget kiváltó fehérjék termékei is (a működési elvet lásd részletesebben korábbi cikkünkben: Kísérleti fázisban lévő szer primer hiperoxaluriára - Az RNS interferencián alapuló géncsendesítés fejezetben).

A vizsgálati készítményt az Egyesült Államokban az Alnylam várhatóan már az idei év elején benyújtja engedélyezésre, ami azt jelenti, hogy kedvező esetben 2022 elején forgalomba kerülhet. A cég tervei szerint az FDA-kérelem benyújtását követően Brazíliában és Japánban engedélyeztetik a szert, majd a HELIOS-A 18 hónapos eredményeit megvárva következhet az Európai Unió.

 

A transztiretin amiloidózisról és az asszociált kardiomiopátiáról

A betegségről és típusairól korábbi cikkünkben számoltunk be részletesebben: Transztiretin-amyloidosis okozta örökletes polyneuropathia.

 

A vizsgálati hatóanyagról (vutriszirán)

A vutriszirán egy vizsgálati fázisban levő iRNS hatóanyag, amelyet transztiretin-mediált amiloidózis (ATTR) kezelésében értékelnek – mind az örökletes vagy herediter ATTR (hATTR), mind a vad típusú ATTR (wtATTR) formában. A vutriszirán csökkenti a májban a betegséget kiváltó transztiretin (TTR) termelődését, így annak koncentrációja a vérben is alacsonyabb lesz. A készítmény az Alnylam Enhanced Stabilization Chemistry (ESC)-GalNAc-konjugátum platformjával készült, így egyszerűen, szubkután injekció formájában adagolható, amelyet elegendő három hetente beadni.

 

A vutriszirán (ALN-TTRSC02) vizsgálati programjáról

A hatóanyagot a fázis I klinikai vizsgálat során 80 egészséges jelentkező bevonásával értékelték (ebből 20-an placebót kaptak), és az elfogadható biztonságossági profil mellett már kimutatható volt, hogy a készítmény legalább 90 napig csökkentette a vérben mérhető transztiretin (TTR) mennyiségét. A fázis III. HELIOS vizsgálati programban a hatóanyag biztonságosságát és hatásosságát két klinikai vizsgálatban elemzik.

A HELIOS-A (NCT03759379) egy randomizált, nyílt elrendezésű, globális, multicentrikus vizsgálat, melyben 164 hATTR-ben szenvedő polineuropátiával küzdő beteg vesz részt. Érdekesség, hogy a vizsgálati protokoll összeállítása során az Alnylam konzultált az FDA-val, és a hatóság etikai megfontolásokból kifejezetten kérte a vállalatot, hogy ne alakítson ki placebo kart, tekintettel a betegség okozta súlyos károsodásokra. Ezért a vizsgálatban az Alnylam az Onpattro fázis III vizsgálati programjának (Apollo vizsgálatok) placebo eredményeit használták fel (historikus placebo). A teljes kezelt populációban két haláleset történt, az egyik igazoltan COVID-19 fertőzés miatt, a másik tüdőgyulladást követő artériaelzáródás következtében, de ezek egyike sem volt a kezeléshez köthető. Volt viszont két olyan, súlyos mellékhatással járó eset, amelyekhez a vizsgálók szerint köze lehetett a hatóanyagnak, mindkettő diszlipidémiával járó húgyúti fertőzés volt. Az Alnylam szerint ezek a tünetek gyakran fordulnak elő ATTR amiloidózisban szenvedő, kezeletlen betegek körében, így a szer nem kapott új biztonsági figyelmeztetést. A vizsgálatban az elsődleges végpont egy módosított neurológiai károsodást mérő skálán (mNIS+7, Modified Neurologic Impairment Score +7) bekövetkező változás mértéke volt a kezelés megkezdését követő 9. hónapban. A most bejelentett eredmények szerint a vutriszirán a korábbi vizsgálatokból származó historikus placebo eredményeket felülmúlta, és statisztikailag szignifikáns pozitív változásokat mértek több másodlagos végpont tekintetében is, mint az életminőség vagy a betegek járóképessége.

A HELIOS-B vizsgálatban kifejezetten az ATTR okozta kardiomiopátia (ATTR-CM) típus kezelésében értékelik majd a hatóanyagot, itt még a betegek bevonása zajlik, de az máris jó jel lehet az eredmények szempontjából, hogy a HELIOS-A vizsgálatban az NT-proBNP (N-terminális pro B-típusú natriuretikus peptid) kardiológiai biomarker a placebóhoz képest jelentős csökkenést mutatott. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Alnylam nears FDA filing for 4th RNAi therapy vutrisiran after late-stage data back use in protein misfolding disorder

Alnylam gets the green light from the FDA for drug #3 — and CEO John Maraganore is ready to roll

HELIOS-A: A Study of Vutrisiran (ALN-TTRSC02) in Patients With Hereditary Transthyretin Amyloidosis (hATTR Amyloidosis)

HELIOS-B: A Study to Evaluate Vutrisiran in Patients With Transthyretin Amyloidosis With Cardiomyopathy

An Investigational RNAi Therapeutic for ATTR Amyloidosis

RNAi Roundtable: Patisiran & Vutrisiran, in Development for the Treatment of Transthyretin-Mediated Amyloidosis

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.