Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 13
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-05-13

Az amerikai szakmai társaságok közös ajánlást fogalmaztak meg a COVID-19 pandémia során akut miokardiális infarktust szenvedett betegek szisztémás kezeléséről.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-03

A ticagrelor hatásosan csökkentette a vérzések előfordulását nagy kockázatú betegek percután koronária intervenciója után.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-16

A dán DANAMI-2 vizsgálat szerint a perkután koronária intervenció kedvezőbb eredményekkel jár, mint a fibrinolízis.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-05-21

Több randomizált vizsgálat szerint a nagyvonalúan alkalmazott oxigénkezelés egyaránt emeli a rövidtávú és a hosszútávú mortalitást a konzervatívabb oxigénadagoláshoz képest.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-06-12

Az áttekintő közlemény az idült májbetegség talaján kialakult heveny máj­elégtelenség új, egységes meghatározásából kiindulva elemzi a kórkép hepatikus és extrahepatikus prognosztikus tényezőit, biomarkereit, terá­piájának lehetőségeit. Hangsúlyozza a veseelégtelenség prognosztikus je­lentőségét, valamint azt, hogy a kórlefolyást nagymértékben befolyásolják a bakteriális fertőzések és egyéb, szisztémás gyulladással járó állapotok.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-10-16

A stressz-kardiomiopátia, más néven takotsubo kardiomiopátia átmeneti bal kamrai diszfunkcióval és típusosan csúcsi falmozgászavarral járó kórkép, mely elsősorban idős nőket érint, kiváltó tényezője bármely emocionális vagy fizikai stresszhelyzet lehet. Az utóbbi évek nagy esetszámú nemzet­közi regiszterei nagymértékben hozzájárulhatnak a betegség pontosabb megértéséhez.

#7
Diabetológia Mozaik Diabetológiai Mozaik 7. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Diabetológia Mozaik
2015-04-07

Az adiponektin – csaknem kizárólag az adipocyták által termelt hormon – több gyulladásellenes és inzulinérzékenyítő folyamatban vesz részt. Az adiponektin plazma szintje egyes metabolikus zavarokban (pl. elhízás, gyulladásos állapotok, inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabetes mellitus [T2DM]) csökken. Az obszervációs vizsgálatok egybehangzóan fordított korrelációt igazoltak a plazma adiponektinszintje és az incidentális T2DM előfordulásában az általános populáción belül. Az akut myocardialis infarktus (AMI) azon eseteiben, ahol az anamnézisben nem szerepel T2DM, a csökkent glükóztolerancia (IGT, impaired glucose tolerance) és a nem diagnosztizált T2DM a kedvezőtlen prognózis gyakori és erős prediktora. A felvételkor mérhető vércukorszint még nem diabeteses személyeknél is független kockázati tényezőnek számít, részben a csökkent β-sejt-funkcióval összefüggésben.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-04-01

A szívinfarktusos betegekben a perkután koronária intervenció (PCI) kiegészítése rutin manuális trombektómiával nem csökkentette a 180 napon belüli kardiovaszkuláris események számát, viszont megnövelte a 30 napon belüli stroke-ok arányát.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2015-03-08

Egy 45 éves férfi 1 héttel korábban kezdődött, azóta egy­re súlyosbodó bal oldali, éles, pleuritiszes jellegű fájdalom miatt fordul orvoshoz. A fájdalom jelentkezését néhány na­pos száraz köhögés előzte meg. A panaszok kezdetben az ol­dalsó mellkasfalra lokalizálódtak, onnan a szegycsont alat­ti terület középső részére és a bal hónaljárokba terjedtek. A fájdalomhoz terhelésre jelentkező légszomj és szédülés is társult. A beteg nem számol be lázról, hidegrázásról, köpet­ürítésről, izzadásról, a közelmúltban tett utazásról vagy meghűlésre emlékeztető tünetekről.

#10
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-03-04

A trimetazidin a szívizomsejt-metabolizmus módosításával, a hemodinamikai jellemzők megváltoztatása nélkül fejti ki antiiszkémiás hatását. Az iszkémiás szívbetegség kezelésében hagyományosan alkalmazott vazodilatátor ACE-gátlókkal, nitrátkészítményekkel, valamint a nem dihidropiridin típusú kalciumcsatorna-blokkolókkal, az első szelektív szinusz csomó If-csatorna blokkoló ivabradinnal és a béta-blokkolókkal szemben a trimetazidinnak nincs közvetlen hatása a vérnyomásra és a szívfrekvenciára. Stabil angina pectorisban, ahol terheléskor az energia-egyensúly a felhasználás felé billen, különösen kedvező egy olyan szer használata, amely javítja az energiatermelés hatásfokát és más gyógyszerekkel jól kombinálható.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.