A trombektómia nem csökkenti a szívbetegség kockázatát

A szívinfarktusos betegekben a perkután koronária intervenció (PCI) kiegészítése rutin manuális trombektómiával nem csökkentette a 180 napon belüli kardiovaszkuláris események számát, viszont megnövelte a 30 napon belüli stroke-ok arányát.

hirdetés

A trombektómia nem csökkentette a kardiovaszkuláris eredetű halál, a rekurrens szívinfarktus, a kardiogén sokk vagy a New York Heart Asssociation (NYHA) osztályozása szerinti IV. osztályú szívelégtelenség kockázatát azokban a betegekben, akiknek ST-szegmentum elevációjuk (STEMI) volt – erről számolt be dr. Sanjit Jolly, a Hamilton Health Sciences (Hamilton, Kanada) munkatársa.

Meglepő volt, hogy a rutin trombektómián átesett betegekben a beavatkozást követő 1 hónap alatt kétszer annyi stroke fordult elő, mint azokban, akikben csak PCI-t végeztek (0,7% vs 0,3%; hazárd arány [HR]: 2,06, 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 1,13–3,75; p=0,015).

A szerzők az American College of Cardiology (ACC) éves tudományos ülésén számoltak be az eredményekről, amelyek egyidejűleg a NEJM-ben is megjelentek.

A szakértők szerint a legváratlanabb eredmény a stroke-ok trombektómia hatására történő megszaporodása volt. A trombektómiás csoportba tartozókban szignifikánsan valószínűbb volt a stroke vagy a tranziens iszkémiás attak előfordulása 30 napon belül (0,8% vs 0,4%; HR: 2,21, 95% CI: 1,29–3,80; p=0,003). A trombektómiás csoportban 180 nap alatt is valószínűbb volt a stroke előfordulása (1,0% vs 0,5%; HR: 2,08, 95% CI: 1,29–3,35; p=0,002). Dr. Jolly azonban arra figyelmeztetett, hogy nem szabad túlmagyarázni a 180 napos adatokat, mivel nagyon kevés stroke fordult elő. Emellett nincs olyan mechanizmus, amellyel értelmezni lehetne a késői stroke-ok at.

A jelenlegi, TOTAL elnevezésű vizsgálat volt eddig a legnagyobb azok közül, amelyek a trombektómia kimenetelével foglalkoztak. Eredményei konzisztensek voltak a korábbi TASTE skandináv vizsgálatéval, amelyben szintén azt mutatták ki, hogy a PCI előtt végzett trombektómia esetén nem jobb a kimenetel, mint az önmagában alkalmazott PCI-t követően. Egy másik, 1071 személyen végzett vizsgálatban (TAPAS) azonban azt találták, hogy a manuális trombektómia csökkentheti a kardiovaszkuláris események számát.

Dr. David Kandzari, a Piedmont Heart Institute (Atlanta) intervenciós kardiológiai részlegének igazgatója, az egyik diszkuttáns szerint az intervenció-pártiak továbbra is rutinszerűen trombektómiát fognak végezni, hacsak nem áll fenn valamilyen biztonsági veszély. A TOTAL és a TASTE vizsgálat eredményei alapján azonban szelektívebben kellene alkalmazni a trombektómiát.

Dr. Filippo Crea, a római Catholic University of the Sacred Heart munkatársa ezt írta a NEJM szerkesztőségi kommentárjában: „Bár a TOTAL eredményei konzisztensek a TASTE vizsgálatéival, s együttesen azt jelzik, hogy eljött az ideje a rutinszerű manuális trombektómia megszüntetésének, egyik vizsgálat alapján sem zárható ki, hogy a trombus aspirációja jó hatású lehet a nagy kockázatú betegekben.”

A jelen vizsgálatban 10 066 STEMI beteg vett részt, akikben a tünetek fellépését követő 12 órán belül perkután koronária intervenciót végeztek. A betegek véletlenszerűen kiválasztott felében csak PCI-t végeztek, másik felükben trombus aspirációt, majd PCI-t.

Az elsődleges kimenetelek a következők voltak: kardiovaszkuláris eredetű halál, rekurrens szívinfarktus, kardiogén sokk és NYHA IV. osztályú szívelégtelenség 180 napon belül. Az összetett kimenetel hasonló volt a két csoportban: 6,9% a trombektómiás csoportban és 7,0% a csak PCI-sben (HR: 0,99, 95% CI: 0,85–1,15).

Külön-külön vizsgálva az egyes elsődleges kimeneteleket, egyikben sem különbözött szignifikánsan a két csoport egymástól.

A szerzők felhívták a figyelmet a vizsgálat számos korlátjára, például arra, hogy a kezeléseket nem vakon végezték.

 

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés

A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.

cimkék


 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.