hirdetés

ESC 2014-18: Infarktus esetén a gyanús koszorúereket is célszerű kezelni

Az ST-elevációval járó szívizominfarktus elsődleges kezelése a perkután coronaria intervenció (PCI), melynek során az elzáródott eret igyekeznek átjárhatóvá tenni. Egy új vizsgálat, a CVLPRIT azt igazolta, hogy jobbak az eredmények, ha nem csak az infarktus okát, hanem valamennyi szűkületre gyanús eret kezelik.

hirdetés

Az ST-elevációval járó koszorúér elzáródás esetén a lehető legkorábban elvégzik a perkután coronaria-intervenciót (PCI), melynek során a megfelelően kezelt érben a véráramlás helyreáll. A mindennapi, rutinszerű PCI során sok intervenciós laboratóriumban az infarktushoz vezető koszorúér kinyitása után befejezik a beavatkozást.

Egy angol munkacsoport Anthony Gershlick vezetésével 2008-ban indította el a CVLPRIT vizsgálatot. Eddigi eredményeiket “The Complete Versus Lesion-Only Primary PCI Trial” címmel a European Society of Cardiology idei kongresszusán ismertették. Ebben a tanulmányban összehasonlították a jelentős hemodinamikai események előfordulását a szokásos, csak a “bűnös” – angolul: culprit –, azaz elzáródott koszorúér kezelését követően és akkor, ha a koronarográfia során a teljes érrendszer bármelyik szakaszán észlelt, bármilyen fokú szűkületet ellátták.

A CVLPRIT vizsgálat egyértelműen azt mutatta, hogy kóros kardiovaszkuláris történések 55%-kal ritkábban jelentek meg abban a betegcsoportban, amelyiknek a koszorúér-rendszerét úgy kezelték, hogy a legcsekélyebb eltérést is igyekeztek rendbe hozni. Ugyanakkor semmiféle biztonsági jelzést nem észleltek.

Egy éven belül abban a csoportban, amelyikben kizárólag a fő kóros elváltozást kezelték, 21,1%-ban fordult elő súlyosnak minősíthető kardiovaszkuláris esemény, míg a részletesen ellátott betegeknél csak 10% volt ez az arány (p=0,009). A kizárólag a STEMI okának vehető kóros érszakasz ellátása után 6 beteg halt meg, a másik csoport tagjai közül 2 (p=0,14). Négy betegnél történt ismétlődő infarktus a “CVLPRIT”-csoportból, és feleannyi beteg (2 fő) kapott újabb infarktust az összes kóros koszorúéren kezelt csoport tagjai közül.

További különbségek is mutatkoztak a monoterápia és a teljességre törekvő értágítás között: szívelégtelenség 9 vs. 4 esetben lépett fel (p=0,39), revaszkularizációra 12 vs. 7 esetben volt szükség (p=0,20). Bár ezek közül egyik különbség sem volt statisztikailag szignifikáns, de ezt a kis esetszám magyarázhatja, ugyanakkor ezek mind kemény adatok.

A vizsgálat kezdetén, 2008-ban 298 beteget vontak be a teljes csoportba, 150 esetben részletes revaszkularizációt végeztek, 146 betegnél csak a „bűnös” léziót kezelték. Az előadó emlékeztetett arra, hogy a Preventive Angioplasty in Myocardial Infarction (PRAMI) tanulmány is azt jelezte: a PCI során végzett teljes revaszkularizáció 65%-kal csökkentette a nemkívánatos események előfordulását. „Úgy véljük, hogy a jövendő STEMI-kezelési irányelvek összeállítóinak ezeket az adatokat célszerű figyelembe venniük” – mondotta Dr. Gershlick.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.