hirdetés

ESC 2014-2: A szívinfarktust mind több idős ember éli túl

Négy francia infarktusregiszter egyesített adatai szerint  a 75 évesnél idősebb emberek szívinfarktus után egy even belüli halálozása a PCI alkalmazásának és a gyógyszeres kezelés fejlődésének köszönhetően 36 %-ról 20 %-ra csökkent.

hirdetés

Az Európai Kardiológusok Társaságának idei kongresszusán Etienne Puymirat előadásában arról számolt be, hogyan alakult a 75 éves, vagy idősebb betegek sorsa a szívroham után egy évvel a négy francia infarktusregiszter nyilvántartása szerint. Az adatgyűjtés az elmúlt 15 év során zajlott, az értékelt betegek száma 10 500 volt, és a vizsgálatba mind ST-elevációval (STEMI), mind anélkül (non-STEMI) kórházba fölvett betegeket besoroltak.

Külön foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy a gyógyszervizsgálatokból az ilyen idős szívbetegeket, életkoruk miatt általában kihagyják, pedig az élethossz örvendetes növekedésével mind több igen koros ember él manapság, fontos lenne tehát mind több tudományos adatot gyűjteni erre a betegcsoportra is.

Prof. Puymirat és munkacsoportjának adatai szerint mind a STEMI, mind a non-STEMI betegek csoportjában az első kezelési évben a mortalitás 1995-ben 36 % volt, és ez 2010-re 20 %-ra csökkent. “Az igen idős, heveny infarktus miatt kórházba fölvett betegek mortalitása  az utolsó 15 esztendőben drámaian javult” “Az adataink alapján bizonyított javulás a korai PCI gyakorlat bevezetése mellett az újabb antikoagulánsok, elsősorban a kis molekulasúlyú heparin és a ma már mindenütt alkalmazott új gyógyszerek és új típusú véralvadásgátlók használatának köszönhető.”

Az elmúlt öt évben a betegek 97 %-át a megelőző évtizedhez képest másképp kezelték, 2010-ben például a betegek 97 %-a kapott 48 órán belül antitrombotikus terápiát. Sokkal gyakrabban alkalmaztak alacsony molekulasúlyú heparint, viszont kevesebb fogyott a nem-frakcionált heparinból.

Szignifikánsan többször rendeltek sztatint, ACE-gátlókat, ARB-készítményeket  és béta-blokkolókat.  A non-STEMI betegeknél 1995-ben PCI csak 7 %-ban történt, 2010-ben 55 %-ot kezeltek már így, a gyógyszert kibocsájtó stent alkalmazása pedig 2005-2010 között 12 %-ról 30 %-ra emelkedett. A PCI beavatkozás is gyorsabban zajlott, a kórházi felvételt követő 72 órán belül 1995- 1995-ben a betegek 4 %-a, 2010-ben 42 %-a már átesett a beavatkozáson.  

A STEMI betegek esetében az elsődleges PCI beavatkozást 1995-ben 5 %-ban végeztek, 2010-ben 58 %-ban. A kórházi bentfekvés alatti szövődmények lényegesen csökkentek: rekurrens infarktus, pitvari- vagy kamrafibrilláció, szélütés, nagyobb vérzés, sőt transzfúzió szükségessége sokkal ritkábban fordult elő és transzfúzióra is sokkal ritkábban volt szükségség.

A 30-napos mortalitás STEMI esetén 1995-ben 28 % volt, 2010-ben már csak 11 %. Ugyanez a non-STEMI csoportban 18 %-ról 6 %-ra javult. Általánosságban mind a STEMI,mind a non-STEMI betegeknél 15 év alatt  az egy éves halálozás  36 %-ról 20 %-ra csökkent.

Az ülésszakot vezető Luigi Tavazzi olasz professzor megjegyezte, hogy az egy eves túlélés jelentős javulását a kórházi ellátás javulása is magyarázhatja. Az előadó a vitában megismételte, hogy a jelentős javulás szerintük az akut fázisban bevezetett kezelési változásoknak, éppen a korai időszakban a PCI alkalmazásának köszönhető.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.