hirdetés

Troponin assay-vel nagy biztonsággal kizárható a szívinfarktus

Svéd sürgősségi orvosok több mint 14 000 mellkasi fájdalommal jelentkező betegnél nagy érzékenységű troponin assay-t végeztek, és negatív eredmény esetén – ha az EKG-n sem voltak iszkémiás jelek – gyakorlatilag minden betegben kizárható volt a szívinfarktus.

hirdetés

Mint azt dr. Nadia Bandstein, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója elmondta az American College of Cardiology 2014-es ülésén, ha a nagy érzékenységű, a kardiális troponin T-t (hs-cTnT) kimutató assay eredménye negatívnak adódott (azaz a hs-cTnT szintje < 5 ng/l volt), akkor a betegek 30 napos túlélése 100%-os volt.

A negatív eredményű betegek több mint kétharmadát még a felvétel napján elbocsátották a kórházból, és felüknél a zárójelentésben a diagnózis „ismeretlen okú mellkasi fájdalom” volt. „Azt hisszük, hogy ezzel a stratégiával elkerülhető a mellkasi fájdalommal jelentkező betegek 20–25%-ának kórházi kezelése.” Ez dr. Bandstein intézményében évi 600–700 beteget jelent.

Dr. Prediman Shah (Cedars-Sinai Center, Los Angeles, CA, USA), aki nem vett részt a kutatásban,de véleményét kérdezték róla, azt mondta, hogy ez egy retrospektív vizsgálat volt, amelyet egyetlen centrumban végeztek, s ezért ennek alapján még nem lehet biztos következtetéseket levonni arról, hogy mennyire értékes a hs-cTnT assay a szívinfarktus kizárásában. Másrészt viszont azt is hozzátette, hogy főleg a betegszám nagysága miatt nagyobb súllyal veszik figyelembe ezt a vizsgálatot, mint más, hasonló tanulmányokat. Megjegyezte azonban, hogy lehet, hogy az általános gyakorlatban kevésbé jól működik majd az assay, mint ebben a tanulmányban. „Ezért úgy gondolom, hogy most még nem fogja megváltoztatni a mindennapi gyakorlatot, csak ha már prospektíve validálták a módszert.” Optimistábban nyilatkozott dr. Allan S. Jaffe (Mayo Klinika, Rochester, MN, USA), aki szintén nem vett részt a vizsgálatban, de vezető szakértője a miokardiális nekrózis biomarkereivel foglalkozó kutatásnak. Emlékeztetett arra, hogy a mostani vizsgálat csak az utolsó annak a számos tanulmánynak a sorában, amelyek szerint mellkasi fájdalom esetén a hs-cTnT-vel kizárható a szívinfarktus. Ő is elismerte azonban, hogy egyelőre hiányoznak a prospektív, randomizált vizsgálatok, amelyek a stratégia validálásához szükségesek.

A mostani vizsgálatban 14 636 olyan beteg vett részt, akik mellkasi fájdalommal jelentkeztek a Karolinska Egyetemi Kórház két kórházának valamelyikében, és akiken legalább egyszer hs-cTnT meghatározást végeztek. A kezdeti assay eredménye az volt, hogy a betegek 61%-ában < 5 ng/l volt a hs-cTnT szintje, 21%-ukban 5–14 ng/l, és 18%-ukban >14 ng/l.

Hazárd arány (HR) és 95%-os konfidencia intervallum(95% CI) a 30 napos kimenetelre vonatkozóan és a negatív prediktív érték (NPV) – mindkettő a kezdeti hs-cTnT szint (ng/L) függvényében a mellkasi fájdalommal jelentkező betegekben

 

Végpontok

 < 5 ng/l

5–14 ng/l

>14 ng/l

HR (95% CI)

NPV (%)

HR (95% CI)

NPV (%)

HR (95% CI)

NPV (%)

Szívinfarktus

0.17 (0.09–0.27)

99.8

3.08 (2.48–3.68)

96.9

26.2 (24.5–27.9)

73.8

Halál

0.023 (0.001–0.054),

100

0.41 (0.19–0.64)

99.6

2.56 (1.95–3.17)

97.4

 

Azoknál, akiknél a kezdeti szint < 5 ng/l volt, a zárójelentés diagnózisa leggyakrabban, az esetek felében nem specifikus mellkasi fájdalom volt, 5,6%-ukban pitvarfibrilláció vagy szupraventrikuláris tachikardia és 5,1%-ukban angina.

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.