hirdetés

A Katrina hurrikán után sok a szívinfarktus

A Katrina hurrikán valósággal letarolta New Orleans városát. Egy új vizsgálat azt bizonyította, hogy a szívinfarktus esetek gyakorisága még a katasztrófa után hat évvel később is jelentősen emelkedett.

hirdetés

A meterológusok már napokkal előbb nagy vihart jósoltak az Egyesült Államok partjainál, de amikor 2005. augusztus 29-én hajnalban a hurrikán elérte New Orleans városát, az erre vonatkozó skála szerinti 3. erősségű szélvésszel, teljes lett a pánik. Becslések szerint a várost érő kár meghaladta a 100 milliárd dollárt.

A katasztrófa a hetedik volt az Észak-Amerikai kontinenst az elmúlt 100 évben ért természeti csapások sorában, de pusztítása minden korábbi esetet meghaladó tragédiának bizonyult. A város 80 %-a víz alá került és a vihar korai szakaszában az árvíz, az összeomló épületek mintegy kétezer ember halálát okozták.

A Tulane University munkatársai, Matthew N. Peters vezetésével azt találták,  hogy a szívinfarktus okozta halálozás három évvel a hurrikán után szignifikánsan megnőtt a vihar előtt tapasztaltakhoz képest, ezért három további esztendőn keresztül figyelték az infarktus miatti halálozás gyakoriságát,  eredményeiket a Mayo Clinic Proceedings áprilisi száma közölte.

A Katrina előtti időszakban, a város központjában lévő a Tulane Medical Center kórházi felvételének a heveny szívinfarktus miatt beérkező betegek csupán 0,7 %-át tették ki. Amikor a katasztrófa után sikerült a kórházat ismét megnyitni, a szívinfarktus miatt kórházba kerülők arányának növekedését figyelték meg, az újranyitást követő három évben a szívinfarktus következtében felvett betegek aránya elérte a 2,0 %-ot.

A munkacsoport az ezt követő újabb három évben tovább vezette az infarktus statisztikát és 1 177 újabb infarktus esetet regisztráltak, ami már a hospitalizáltak 2,4 %-ának felel meg. Ez több, mint a Katrina előtti infarktusarány háromszorosa.

A kutatók úgy vélik, hogy ez csak részben lehet a krónikus, kedvezőtlen stress, következménye. Az infartus esetek növekedésében szerepe lehet a nagyobb arányú munkanélküliségnek, a kockázati tényezők (pl. dohányzás) arányának növekedésének,  az afro-amerikai népesség aránybeli növekedésének, és annak is, hogy a városba költözők között kisebb a pontos gyógyszerszedést, a terápiahűséget mutate amerikaiak  aránya.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.