hirdetés

Biológiai óránk miatt gyakoribb reggel a szívroham

A kínai medicina évezredek óta a biológiai óra napi változása szerint számolja szerveink működését. A korszerű orvostudományi kutatás új vizsgálati eredménye, hogy egyik alvadási tényező koncentrációjának alakulásával magyarázza a szívrohamok reggeli halmozódását.

hirdetés

A kínai orvoslás és filozófia tételei szerint testünkben ciklusosan áramlik az energia és kétórás hullámzással valamennyi szervünk megtisztul, újra erőre kap. A kínai időmodell sok, főleg távolkeleti kultúrában megtalálható.

A nyugati orvoslás képviselői előtt is jól ismeret a szervek, szervrendszerek ciklikus, és napszakos (cirkadián) működése, továbbá bizonyos betegségek, kóros állapotok napszakoktól függő, eltérő gyakoriságú megjelenése. A Circulation c. folyóirat már századunk elején közölte a bostoni a Harvard Egyetem orvoskara munkatársainak tanulmányát, melyben a kardiovaszkuláris események sűrűsödését írják le a reggeli időszakban.

James E. Muller és munkacsoportja nem csak a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál előfordulásának reggeli halmozódásának magyarázatát a szimpatikus idegrendszer fokozott aktivitásában kereste, így azt jósolta, hogy ezek az események erős testmozgás után gyakoribbak.

Idézik viszont azt az egészséges embereken mások által lefolytatott vizsgálatot is, melyben a vizsgálat résztvevőinek a laboratóriumban eltöltött éjszaka után végzett, reggeli és délutáni terhelési eredményeit hasonlították össze és a két időszakban végzett fizikai munka szimpatikus reakciója nem különbözött. Saját vizsgálatukban viszont a terhelés mindkét esetben fekvő helyzetben történt, a korábbi mérések tanúsága szerint viszont a plazma noradrenalin szint növekedése 50 %-kal nagyobb, amikor valaki vízszintes helyzetből függőlegesbe pozícióba kerül, vagyis feláll.

Muller és munkatársai arra is utalnak, hogy más megfigyelések szerint a beta-blokkoló kezelés hatásosan véd az ilyen szív-és érrendszeri katasztrófák ellen, eszerint azonban a szív-és érrendszeri katasztrófákban az ő eredeti feltételezésükkel ellentétben a reggel kezdődő szimpatikus túlsúlynak nem lehet alapvető szerepe.

Most Frank A.J.L. Scheer és munkatársai jelentettek meg nagy feltűnést keltő dolgozatot a reggeli órákban bekövetkező kardiovaszkuláris események magyarázatára. Tanulmányukat a Blood közölte. „Adataink szerint a cirkadián rendszer, vagyis a szervezet belső órája felelős, a szív-és érbetegségek reggeli halmozódásáért” – mondotta a munkacsoport vezetője.

A kutatók 12 egészséges önkéntest tanulmányoztak, intenzív élettani monitorozással, a Brigham and Women’s Hospital laboratóriumában. Két hetes laboratóriumi megfigyeléssel mérték a cirkadián ritmus szerint változó élettani paramétereket. Különösen figyeltek a plazminogén aktivátor inhibitor -1 (PAI-1) esetleges szerepére, mely befolyásolja a véralvadás folyamatát. A keringő PAI-1 szintje napszaktól függően jelentősen változott: csúcsát reggel 6,30-kor érte el.

A PAI-1 fokozza a véralvadást, és ezzel növeli a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázatát. A PAI-1 vérszintjének csúcsa, környezeti és egyéb szempontoktól függetlenül, a kora reggeli időszakban észlelhető. A kutatók föltételezik, hogy érzékeny egyéneknél ez a tényező megmagyarázhatja a kardiovaszkuláris események reggel halmozódó előfordulását. A vizsgálatot most az ilyen rosszullétek szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegek – cukorbetegség, obezitás vagy igazolt iszkémiás szívbetegség eseteiben kívánják folytatni.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.