hirdetés

Az egyedülálló nő és az infarktus

Elsőre furcsának tűnik, hogy a családi állapot befolyásolja a szívhalál veszélyét, azonban a legújabb kutatások alapján a férjezett asszonyok körében a szívbetegség miatti halálozás ritkább, mint egyedülálló társnőik esetén.

hirdetés

Korábbi tanulmányok már beszámoltak arról, hogy házas férfiak körében ritkább a szívinfarktus okozta halálozás, azonban nők körében még nem állapítottak meg hasonló összefüggést.

A BMC Medicine március 12-én közölt cikke alapján a házas nők ischémiás szívbetegség miatti halálozási aránya alacsonyabb, mint egyedülálló társnőiké. Az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja a UK's Million Women Study nemzeti egészségügyi adatbázisát használta fel, amiben 1,3 millió 50 éves vagy annál idősebb nőt regisztráltak az 1996 és 2001 között. A nemzeti regiszterből Sarah Floud csapata 734 626 nőt választott be oxfordi tanulmányába. A résztvevőket átlagosan 8,8 évig követték, anamnézisükben nem szerepelt korábban szívbetegség, stroke, rákos megbetegedés. Beválogatáskor a résztvevőknek egy egészségügyi kérdőívet kellett kitölteniük, és a kérdőívkitöltést 3 év múlva megismételtek.

A vizsgálati időszak alatt 30  747 nőnek lett szívbetegsége és 2148-an haltak meg kardiális ok miatt. A szívbetegség miatt kórházba került, illetőleg elhalálozott nők átlagéletkora 60 év volt.

A kutatók nem találtak különbséget a szívbetegség kialakulásának kockázata szempontjából a társsal élők és az egyedülállók között, azonban a házas asszonyok 28%-kal kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint az egyedülálló nők.  Az eltérés az életkor, a szocioökönómiai állapot és az éltmódbeli különbségek figyelembe vételével is szignifikáns maradt.

A kutatók úgy gondolták, hogy az azonos megbetegedési arány melletti alacsonyabb halálozási rizikó oka az, hogy a férjek bátorították asszonyaikat, a betegség tüneteit vegyék komolyan, kérjenek időben orvosi segítséget. A kutatócsoport a rendelkezésükre álló információ alapján gyógyszerszedés szempontjából nem találta fegyelmezettebbnek a férjezett nőket, de azt tapasztalták, hogy a társ gondoskodása enyhítheti a kardiális események tüneteit kísérő szorongást, ezért a kardiális panaszokra adott reakciója különbözik.

A tanulmány követési időszakában a családi állapot többé-kevésbé állandó volt, azonban az eredményeket árnyalta, hogy arról nem állt rendelkezésre információ, vajon az egyedülálló nőkként bekerülő résztvevők korábban voltak-e házasok, vagy jelenleg különköltözve éltek, esetleg megögyvezültek, vagy elváltak. A tanulmány egyedülálló nők kategóriája ilyenképpen igen sokrétű volt, a kutatók feltevése szerint az elvált és a megözvegyült nőket komolyabb rizikó fenyegetheti kardiális megbetegedések szempontjából, mint azokat, akik sosem voltak házasok. Azonban emlékeztettek, hogy a korábbi kutatások nem találtak összefüggést a változó családi állapot és az ischémiás szívbetegségek között.

Ez nem az első tanulmány, ami a családi állapot és a szívbetegség kapcsolatát kutatja. 2013-ban a European Journal of Preventive Cardiology egy olyan kutatást közölt, amiben házas férfiak és nők esetében egyaránt alacsonyabb szívinfarktus kockázatról számoltak be mind halálos kimenetel mind túlélés esetén szemben nem házas társaikkal.

Sarah Floud csoportja a jövőben azt szeretné megvizsgálni, vajon a házasság védelmet jelent-e a stroke és a rákos megbetegések okozta halálozással szemben is. Egy 2013-ban a Journal of Clinical Oncology folyóiratban megjelent tanulmány férfiakat és nőket együttesen vizsgálva arról számolt be, hogy rákos megbetegedések során a házas állapot esetében hosszabb a túlélés.

A házas állapot persze negatív hatással is járhat, a boldog házastársak gyakrabban híznak meg. Az erről beszámoló vizsgálatot a Health Psychology publikálta.

 Az Egyesült Államokban a nők körében az ischemiás szívbetegség vezeti a halálozási statisztikákat. Ezzel csak a nők 54%- a van tisztában. Az akut koronária szindrómában a nők 2/3-ánál úgy áll be a hirtelen halál, hogy korábban semmiféle kardiális panasza nem volt.

Jelen vizsgálat elsőként térképezte fel egy kutatáson belül a nők családi állapotának hatását az ischémiás szívbetegségek incidenciájára és a mortalitásra.

Dr. B. Zs.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.