hirdetés

Szívelégtelenségben előny a súlytöbblet

Az elhízás már tizenéves korban számos betegség rizikófaktorának minősül. Újabb vizsgálatok viszont azt mutatják, hogy a még nem kövér, de elhízott szívbetegek tovább élnek, mint sovány társaik: ezt az ellentmondást nevezték el obezitás paradoxonnak.

hirdetés

Nagy népességen már régóta kimutatták, hogy a dundi tizenévesekből gyakrabban lesznek elhízott felnőttek, mint karcsú társaikból és a vékonyabb tinédzserek csoportja felnőtté válva ritkábban szenved cukorbetegségben és a koszorúér szűkületben. Ennek megfelelően a kövérséget e betegségek egyik fontos kockázati tényezőnek tartják.

Az utóbbi években ezt a leegyszerűsített képet mind több adat zavarta meg. Kiderült, hogy a fiatal korban viselt többletsúly ugyan korábban vezethet cukorbetegséghez vagy infarktushoz, viszont a koronária őrzőszoba ágyát több kilóval nyomó infarktusos betegnél nem kell olyan gyakran szövődményektől tartani, mint soványabb sorstársaik esetében, és az elhízott infarktusos betegek halálozása is kedvezőbben alakul, mint a hasonló kórban szenvedő kisebb súlyú kortársaiké.

Ezt az ellentmondást a szakirodalomban obezitás paradoxonnak hívják és magyarázata ma sem tisztázott. A paradoxon létezését egy új amerikai vizsgálat eredményei is megerősítették. James L. Januzzi jr. a Massachusetts General Hospital-ban dolgozó munkatársaival négy kontinens, 12 vizsgálati csoportból származó, összesen 6 142, heveny szívelégtelenség következtében kórházba fölvett beteg sorsának alakulását elemezte.

A betegeket az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint csoportosították. Normál súlyúnak minősültek a 18,5-25 kg/m² testtömeg indexű (TTI) résztvevők, túlsúlyosnak a 25-30 kg/m² csoportba tartozók, kövérnek a ≥ 30 TTI vizsgálati alanyok. A 18,5 TTI határon aluli betegeket nem értékelték.

A kutatók a betegeknek szívinfarktus utáni 30 napos, illetve egy éves mortalitását számolták ki. A statisztikai értékelés igazolta, hogy a 30 napos halálozás, minden öt kilogramm/m² többletsúly esetén 11 %-kal csökkent, ugyanez az egy év után időszakra 9 % életkilátás javulást jelentett, ami statisztikailag is szignifikánsnak bizonyult (p< 0,05).

A további klinikai szempontok szerint történő értékelés azt mutatta, hogy az obezitás paradoxon az idős betegek esetén érvényesült (>75 év, p=0,006), rossz balkamra funkció esetén (ejekciós frakció < 50 %, p=0,001), és akkor, ha a beteg nem szenvedett cukorbetegségben (p<0,001), továbbá akkor, ha szívelégtelenségét először észlelték (p=0,004).

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy az obezitás paradoxon olyan anyagcsere tartalékot jelenthet, amely képes a szívelégtelenség okozta katabolikus igény ellensúlyozására. Utalnak azokra az állatkísérletes adatokra, amelyek rágcsálókban igazolták, hogy a kövérség, keringési elégtelenségben segít megtartani a sejtek mitokondriális funkcióját.  

A tanulmányt Ulrich Kintscher szerkesztőségi közleménye követi, melyben a szerző megjegyzi, hogy a cikk sok, további vizsgálat szükségességét jelzi, például azt, hogy többet kell tudnunk az obezitás során megjelenő szívbetegség anyagcsere összefüggéseiről és a testösszetétel elemeinek jelentőségéről ebben a folyamatban.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.