hirdetés

A beteg szívelégtelenségének romlását a gyógyszerész is észlelheti

Ha a szívelégtelenségben szenvedő beteg állandó gyógyszereit mindig ugyanabban a patikában váltja ki, a gyógyszerész néhány egyszerű kérdéssel valószínűsítheti a páciens klinikai állapotának esetleges romlását és ezzel segítheti az optimális terápiát.

hirdetés

Az American Heart Association (AHA) legújabb hivatalos tájékoztatója a szívelégtelenség kérdésével foglalkozik. Az írás azzal kezdődik, hogy 2030-ban, ha nem lesz jelentősen kedvező változás a szívbetegek ellátásában, és azon belül is elsősorban a megelőzésben, a dekompenzált betegek kezelésére minden amerikai adófizető évi 110 000 forintnak megfelelő dollárt fizet.

A közlemény a Circulation legutóbbi számában jelent meg. Becslések szerint a keringési elégtelenségben szenvedők száma a 2012-ben kezelt, mintegy 5 millióról 46%-kal, 8 millióra növekszik. Ez azt jelenti, hogy a szívelégtelenség közvetlen és közvetett költsége a 2012 évi 31 milliárd dollárról 2030-ban 70 milliárd dollárra nő.

„Ha nem sikerül ezen javítani: csökkenteni a szívelégtelenség előfordulási gyakoriságát, korán megelőzni a kórképhez vezető állapotokat, az országnak hatalmas anyagi és egészségügyi gonddal kell szembe néznie” mondotta Paul A. Heidenreich, a Stanford University School of Medicine professzora.

Nagy figyelmet keltett ezért a Heart Failure Society of America idei kongresszusának egyik előadása, mely a szívelégtelenség folyamatos ellátásának új módját ajánlotta és tájékozódó vizsgálat eredményei alapján ismertette.

Barry E. Bleske és munkatársai Ann Arbor területén egy gyógyszertárlánc négy patikájának munkatársait továbbképezve sajátos hálózatot szerveztek a szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésének gondos ellenőrzésére. A kardiológusok szerkesztette hat rövid kérdést a gyógyszerészek minden alaklommal feltették azoknak a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek, akik gyógyszereiket mindig ugyanabban a patikában váltják ki.

A képzés során a szívgyógyászok átlagosan 20 perc alatt elmagyarázták azokat a kórélettani változásokat, amikre a kérdések irányultak. A patikusok az általuk jól ismert betegek feltett kérdésekre néhány perc alatt megkapták az összes választ, tehát ez sem a betegnek, sem a vele foglalkozó gyógyszerésznek nem vette igénybe sok idejét.

A kérdések alapját a „One minute Clinic for Heart Failure (TOM-C HF)” anyaga képezte. A rövid beszélgetésben szerepelt az ödéma esetleges megjelenésére vonatkozó kérdés, és a terhelésre nehezebb légzést, fulladást tudakoló is. Az amerikai betegeket megtanítják, hogy testsúlyukat mindig vizelet - és székletürítés után mérjék meg. Az esetleges testsúlygyarapodásra is rákérdeztek, és arra is, hogy a beteg hány párnán alszik.

Ha a válaszok kedvezőtlen klinikai változás kezdetét jelezték, a gyógyszerész telefonon felhívta a beteg orvosát, aki vagy részletesebben beszélt a betegével, vagy ha szükségesnek látta, kontroll vizsgálatra rendelte be őt. A betegek 60%-ának esetleges klinikai romlását már 1-2 kérdésre adott válasz jelezte.

A gyógyszerész-kezelőorvos páros igen hatékony volt, mind a szakemberek, mind a betegek jól és szívesen működtek együtt. A résztvevő gyógyszerészek azt is elmondták, hogy sokat tanultak. Most azt tervezik, hogy a vizsgálatot több résztvevő bevonásával ismétlik meg, mert mérhetően javíthatja a dekompenzált betegek ellátását.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.