hirdetés

Természeti és kardiovaszkuláris katasztrófák

A 2011-ben Japánban lezajlott nagy földrengés alatt és után több betegség gyakorisága megnövekedett. Az akut coronaria-szindróma és a hirtelen szívhalál gyakorisága mindjárt a fő rengés után felugrott, majd gyorsan csökkent; szívelégtelenség és pneumónia több mint 6 hétig gyakrabban fordult elő.

hirdetés

Japán kutatók részletesen ismertették az országuk tengerparti részén bekövetkezett földrengés során észlelt kardiovaszkuláris események hosszú sorát. „A szívelégtelenség esetek ilyen mértékű hirtelen halmozódásáról, a dekompenzált betegek klinikai tüneteinek romlásáról az orvosi szakirodalomban még soha nem írtak ilyen drámai beszámolót” – mondotta Hiroshi Shimokawa, a Tohoku Egyetem munkatársa a European Society of Cardiologists Münchenben tartott kongresszusán.

Megfigyeléseiket a European Heart Journal közölte. A Nagy Japán Keleti Földrengés, az ország valaha észlelt egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája 2011. március 11-én kezdődött, erőssége a Richter skálán 9,0 volt. A halálos áldozatok száma 15 861, és 3081 személy tűnt el, 388 783 ház ment tönkre a 2012. június 6-án lezárt statisztika szerint. Csaknem félmillió lakost kellett evakuálni és elhelyezni az ország nyugati részén, iskolákban, sportcsarnokokban és más középületekben.

Japánban nem ritkák a földrengések, és azt már korábban is észlelték, hogy az akut coronaria-események, az agyi katasztrófák, a tüdőembóliák és a Takotsubo-kardiomiopátiák száma ilyenkor szignifikánsan megnövekszik. A szakirodalomban is szerepelt, hogy a Kalifornában, illetve Kínában észlelt földrengések idején gyakoribb volt a hirtelen szívhalál, valamint a hemodinamikailag instabil kamrai tachiaritmiák előfordulása.

A Tatsuo Aoki vezette munkacsoport dolgozata leírja, hogy a 2011-ben lezajlott földrengés alatt és után minden szív-ér rendszeri betegség gyakorisága jelentősen megnövekedett, de sokkal többször észleltek tüdőgyulladást is. Itt sajátos időeltolódást figyeltek meg: míg az akut coronaria-szindróma és a hirtelen szívhalál esetek gyakorisága mindjárt a földrengés elején felugrott, majd gyorsan csökkent, addig a szívelégtelenség és a pneumónia 6 hetet meghaladó időtartamban is gyakrabban fordult elő.

Érdekes megfigyelés volt az is, hogy a szélütés és a hirtelen szívhalál előfordulása másodszor is kiugrott az április 7-én észlelt erős utórengést követően. A dolgozatban hangsúlyozzák, hogy a földrengés első 24 órájában legelőször a hirtelen szívhalál lett sűrűbb esemény, és a többi szív-ér rendszeri tünet ezután vált gyakoribbá. A munkacsoport a katasztrófa sújtotta terület mentőszállításainak számát 2008 és 2011 között összesítette, és ehhez a kontrollidőszakhoz viszonyították a földrengés utáni egy hónap adatait.

A téma fontossága miatt a folyóirat szerkesztőségi közleményt is közöl Ute Wilbert-Lampen és Gerhard Steinbeck tollából, akik megjegyzik, hogy a katasztrófa időszakában a szívelégtelenség tüneteinek értékelése vagy a hirtelen halál okának megállapítása nem mindig lehet megbízható, és a japán munkacsoport a diagnosztikus feltételek leírását nem is pontosítja megfelelően.

A szerkesztőségi közlemény megírására a fölkérést azért kapta a két Münchenben dolgozó kardiológus, mert annak idején nagy feltűnést keltett beszámolójuk az országukban rendezett labdarúgó világbajnokság időszakában észlelt kardiovaszkuláris eseményekről. A 2006. június 9-e és július 9-e között észlelt események gyakoriságát a 2003-as és 2005-ös év azonos időszakában észleltekkel mérték össze.

A hozzászólásban tömörített adatok egyértelműen igazolják, hogy a lelki feszültség nemcsak a látható életveszéllyel járó természeti katasztrófa, hanem a szurkolók számára létfontosságúnak tűnő focimeccsek időszakában is okozhat heveny kardiovaszkuláris katasztrófát. Az akut coronaria-szindróma és a veszélyes ritmuszavarok előfordulása München területén az ismert szívbetegek között a kritikus 2 órában szignifikánsan megnőtt.

Ami igen lényeges: ez akkor volt igaz, ha a német focicsapat valamilyen kritikus fontosságú mérkőzést játszott. Amikor a német válogatott legyőzte Argentínát, a szív-ér rendszeri eredetű katasztrófák előfordulása megnégyszereződött, és hasonló volt a szívgyógyászati helyzet, amikor a németek vesztettek az olaszok ellen.

Focimeccs során nem az eredmény számít, hanem az, hogy az adott szurkoló számára a meccs mit jelent. Természeti katasztrófa idején mindenki érzi, hogy az életéről van szó.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.