hirdetés

A kínai tajcsi tréning segít szívelégtelenségben

Egy nemrég megjelent metaanalízis a szívelégtelenségben szenvedő betegek rehabilitációjának ideális eszközeként mutatja be az Európában is egyre népszerűbb kínai gimnasztikai és harcművészetet.

hirdetés

Évtizedekkel ezelőtt a pangásos keringési elégtelenségben szenvedő betegeket óvtuk a fizikai terheléstől, csak minimális mozgást javasoltunk. A kardiológiai rehabilitáció fejlődése fokozatosan bevezette a jól fölépített fizikai terheléses programokat a szívelégtelenség terápiájába, és ezek világszerte elterjedtek.

A távol-keleti mozgáskultúra különféle formái ugyancsak igen népszerűvé váltak. Az ősi Kínából eredő tajcsigyakorlatok minden országban megjelentek: ezeket tanítják, gyakoroltatják, szemléltetik. Alapjuk a taoista jin-jang filozófia: jin az árnyék, a hideg, a nyugalom, míg a jang a fény, a forróság, az akár agresszivitásig terjedő aktivitás. Ez alapvetően harcművészet, melynek lényege a folyamatos mozgás a gyakorlat idején belül.

A ritmusos tajcsi gimnasztika szükségessé teszi a testhelyzet változtatását, az ellazító, kecses mozdulatok rendjét mély lélegzés és meditáció kíséretében. Az egyes mozdulatok megállás nélkül mennek át egymásba, és az utóbbi évtizedekben számos kardiológiai tanulmány foglalkozott a tajcsival mint a keringési elégtelenség rehabilitációjában alkalmazható módszerrel.

Ennek egyik oka az, hogy a kardiovaszkuláris mortalitás éppen Kínában növekedett elképesztő mértékben. A statisztikai adatok szerint 1957-ben az országban a halálozás 12,1%-a következett be szív-ér rendszeri betegség miatt, 1990-re azonban ez a szám 35,8%-ra emelkedett. Az Egyesült Államokban a bevándorolt ázsiaiak legnagyobb része kínai eredetű, és a kardiovaszkuláris mortalitásuk ott is 29,4%.

A kardiovaszkuláris rehabilitáció során az aerob fitnessz javítása a cél. Az Egyesült Államokban dolgozó kínai eredetű orvosok már régóta használták a tajcsigyakorlatokat hipertónia, depresszió, pszichés zavarok, alvászavarok és ízületi panaszok kezelésére. Ruth E. Taylor-Piliae kardiovaszkuláris rehabilitációra vonatkozó dolgozatát, melyben áttekintette a tajcsira vonatkozó vizsgálatok addigi tapasztalatait, már 2003-ban közölte  a Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation and Prevention.

Idézi azokat az eredményeket, melyek szerint a tajcsigyakorlatok javították a terheléses kapacitást, ugyanakkor csökkentették a nyugtalanságot. A szívbetegek valamennyi korcsoportjában segítették olyan életvitel elérését, mely meggyorsította a korábbi közérzetet megközelítő állapot visszanyerését. Hangsúlyozza, hogy a tajcsi egyszerűsített változataival a nehezen mozgó, idős páciensek is mozgásra késztethetők. Ha sikerül az ilyen mozgásváltozatok begyakorlása, további variációkkal a terheléses erőnlét növelhető.

A tajcsi általában csoportos program, mely javítja a jelenlévők aktív részvételét. Ugyanakkor nincs szükség különleges gépek, szerkezetek beszerzésére, nem kell nagy terület sem a tajcsi gyakorlására. Lei Pan és munkacsoportja a European Journal of Heart Failure márciusi számában metaanalízis formájában foglalta össze a megfelelően csoportosítható tanulmányokat.

Az eddigi, meggyőző vizsgálatok igazolták, hogy a tajcsi a dekompenzált szívbetegek életének minőségét szignifikánsan javította, ezért a kardiológiai rehabilitáció hasznos része lehet. A terheléses kapacitás vagy a klinikai eredményekkel bizonyítható változások bemutatása nagyobb számú betegen végzett vizsgálatokat igényel.

 

 

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.