hirdetés

A légszennyezés szívelégtelenséget és szívritmus-zavart is okoz

A beteg szív teljesítmény csökkenése miatt keringési elégtelenség alakul ki. Új, igen kiterjedt vizsgálatok szereint a szívelégtelenség és a leggyakoribb ritmuszavar kifejlődésében a légszennyezettség is szerepet játszik.

hirdetés

A sűrűn lakott területek és a nagy forgalmú utak környezetében a levegő világszerte igen szennyezett. Azt már régóta megfigyelték, hogy a tüdőszövet funkciójának romlása és  rosszindulatú daganatos károsodása szoros összefüggésben van a légszennyeződéssel, de most több, jól kontrollált tanulmány is kapcsolatot talált a szívbetegségek és a belégzett levegő szennyezettsége között.

Edingburgh Egyetemén az Orvosi Kar kutatói Nicholas I. Mills vezetésével öt nagy nemzetközi adatbázis légszennyeződésre vonatkozó adatait elemezve összefüggést talált bizonyos területeken a szennyezettség mértéke és a szívelégtelenség gyakorisága között, amit a Lancetben megjelent tanulmányukban ismertettek.

A légszennyezés mértékét az egészségre veszélyes gázok: szénmonoxid, kéndioxid, nitrogéndioxid, ózon és a kis molekulájú szennyező anyagok koncentrációjával határozták meg.  A szakirodalomban megtalált 1 146 dolgozatból 195 foglalkozott megfelelő részletességgel ezekkel az adatokkal.

A skót kutatók a szívelégtelenség előfordulásának gyakoriságát a kórházi felvételek és a halálozás számával mérték. A tanulmány eredményei egyértelműen azt mutatták, hogy a szívelégtelenség miatti kórházi felvételek száma vagy a halálozás szorosan összefügg az adott terület légszennyezettségének mértékével.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az elemzésbe vont városok az iparilag fejlett, elfogadhatóan jó levegőjű országokban voltak, ahol a levegő tisztaságának javítására különféle szabályok, törvények vannak, de ezek eddigi eredménye erősen kérdéses. A légszennyezettség kedvezőtlen hatása folyamatosan érvényesül, de mérések szerint az egészség károsodásának legkifejezettebb következményei a helyszínre érkezés első 24 órájában jelennek meg.

Az Egyesült Államokban a kutatók számításai szerint a 3-9 µg/m³-nál kisebb méretű részecskék koncentrációjának felére csökkentése nyomán a kórházi felvételek száma 7 978 esettel lenne kevesebb ami az egészségügyi kiadásokban évente egy harmad milliárd dollár megtakarítást eredményezne.

A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció is sűrűbben jelentkezik ott, ahol a légszennyezettség emelkedett. Mark S. Link és munkatársai Boston városában és környékén vizsgálták a fibrilláció előfordulási gyakoriságát és a belélegzett levegő minőségét. A statisztikák szerint Boston az aránylag jó levegőjű amerikai települések egyike, de az aritmiára hajlamos szívbetegek körében az apró méretű szennyezettség minden 6,0 µg/m³-nyi növekedése – a J.Am.Coll.Card.-ban közölt tanulmányuk szereint- átlagosan 26 %-kal emeli a ritmuszavar kockázatát.

Az ember okozta légszennyezés számítások szerint világszerte évente két millió halálesetért felelős. Raquel A. Silva és 30 főnyi nemzetközi munkacsoportja az Environmental Research leveleinek egyikében jelentette meg ezt. A dolgozatban  azt írják, hogy ennek a halálozásnak jelentős része Ázsiában következik be, ahol nagy a népsűrűség és igen szennyezett a levegő.   

                                                                                

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.