hirdetés

A szennyezett levegő a verőereket is eltömeszeli

Érthető és közismert, hogy a légszennyezettség károsítja a tüdőt, de egy új vizsgálat azt jelzi, hogy a szálló por és a levegőbe kerülő gázok felgyorsítják az érelmeszesedés folyamatát is, és ezért korábban fordulhat elő infarktus vagy agyi katasztrófa.

 

hirdetés

Sara Adar és Joel Kaufman amerikai munkacsoportjának közleményét a PLOS Medicine közölte. A kutatók azt találták, hogy a levegőt szennyező apró méretű (2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű) részecskék (a „particulate matter” rövidítésével: PM2,5) belégzése gyorsítja az arteria carotis interna két belső rétegének megvastagodását. Az is igazolódott, hogy ha a belégzett levegőt sikerül tisztábbra váltani, a verőerek falának vastagodása lassul.

„Eredményeink érthetővé teszik, hogy a szennyezett levegőnek kitett emberek körében miért gyakoribb az infarktus és a szélütés” – hangsúlyozta Dr. Adar, hozzátéve, hogy az USA területén az első számú halálok a szívinfarktus, a negyedik pedig az agyi katasztrófa, s ez az iparilag fejlett országokra általában is igaz.

Az adatok értékelése során figyelembe vették az ismert kockázati tényezőket: a dohányzást, a magas vérnyomást, az LDL-koleszterin-szintet, a cukorbetegséget, az elhízást és a mozgáshiányt. A vizsgált személyek a prospektív Multi Ethnic Study of Atherosclerosis and Air Pollution (MESA Air) résztvevői voltak, összesen 5362 személy. Életkoruk 45 és 84 év között változott. A több ágon folyó vizsgálat e részében a kutatók azt vizsgálták, hogy PM2,5 légszennyezettség hatására milyen mértékben változik a kardiovaszkuláris betegségek kockázata.

Az USA soknemzetiségű népességének megfelelően a vizsgálat résztvevőit az egyes etnikumok arányában sorolták be a vizsgálatba. Valamennyi vizsgálati alany arteria carotisának intima-media vastagságát három esztendei különbséggel ismételten megmérték Doppler-ultrahang használatával. A résztvevők lakhelyén levegőmintákat is vettek, és mérték a PM2,5-koncentrációt.

A vizsgálat évei alatt minél magasabb volt a lakhelyen a PM2,5 légszintje, annál gyorsabban nőtt az érvastagság, átlagosan 14 µm mértékben. „Ez azt jelenti, hogy a város legszennyezettebb levegőjű részén a szélütés kockázata 2%-kal nagyobb, mint a jobb levegőjű területeken” – írják a kutatók. Ezzel szemben az átszellőzött városrészekben élőknél a carotis intima-média rétegének vastagodása szignifikánsan lassúbb jelenségnek bizonyult.

Nino Kuenzli, a Baseli Egyetem munkatársa a vizsgálathoz csatolt véleményében hangsúlyozta, hogy a MESA Air tanulmány eredményei igazolják: a városok vezetőinek arra kellene törekedniük, hogy levegő minősége mindenütt elérje az Egészségügyi Világszervezet által megfelelő vizsgálatok alapján megállapított standard szintet.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.