hirdetés

A légszennyezettség csökkenése továbbra is növeli a várható élettartamot az USA-ban

Egy új vizsgálatban, amelyet a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának (HSPH) kutatói végeztek, azt mutatták ki, hogy az USA 545 megyéjében 2000 és 2007 között kapcsolat volt a szálló por mennyiségének csökkenése és megnövekedett várható élettartam között. Mindeddig ez a legnagyobb vizsgálat, amely a továbbra is csökkenő légszennyezettség jó környezet-egészségügyi hatását mutatta ki az USA-ban.

hirdetés

Az eredményeket az Epidemiology 2012 december 3-i online kiadásában tették közzé.

„Annak ellenére, hogy az USA népessége egészében sokkal kisebb légszennyezettségnek van kitéve, mint 30 évvel ezelőtt – mivel nagy erőfeszítéseket tettek a légszennyezettség csökkentésére –, úgy látszik, hogy a légszennyezettség még további csökkenése is jót tesz a köz egészségének” – mondta Andrew Correia, aki a HSPH biostatisztikai tanszékén PhD jelölt, és e vizsgálat vezető kutatója.

A vizsgálat a 2,5 mikronos vagy kisebb szemcsenagyságú szálló por (PM2,5) egészségre gyakorolt hatását tanulmányozta. Korábban már számos vizsgálat mutatott ki összefüggést a szálló por akut vagy krónikus expozíciója és a kardiopulmonális betegségek és halálozás között. Azt is kimutatták, hogy a légszennyezettség csökkenése együtt jár a káros egészségügyi hatások csökkenésével és a várható élettartam megnövekedésével. A légszennyezettség az USA-ban 1980 óta folyamatosan csökken, de a csökkenés üteme 2000 óta lelassult. A HSPH kutatói azt akarták megtudni, hogy a PM2,5 2000 óta bekövetkezett viszonylag kisebb mértékű csökkenése is növelte-e a várható élettartamot.

Miután az elemzésnél számításba vették a vizsgált csoportok társadalmi-gazdasági helyzetét, a dohányzás prevalenciáját és a demográfiai jellemzőket, az eredmények azt mutatták, hogy a PM2,5 koncentrációjának 10 μg/m3-es csökkenése 2000 és 2007 között a várható élettartam 0,35 éves növekedésével járt együtt a vizsgált 545 megyében.

A vizsgálat kiterjesztette egy 2009-es tanulmány eredményeit, amelyek a New England Journal of Medicine-ben jelentek meg, s amelyet a jelenlegi szerzők egy része (Pope, Ezzati és Dockery) végzett. Ebben 211 városi megyében azt találták, hogy a légszennyezés csökkenése növelte a várható élettartamot. Az új vizsgálat frissebb adatokat használt fel, több mint két és félszer annyi megyében mérte fel a helyzetet, mint a korábbi tanulmány, és nemcsak városi, hanem vidéki megyékben is tanulmányozta a kérdést. A fő eredmény mellett még azt mutatták ki, hogy a városi, sűrűn lakott területeken szorosabb összefüggés volt a légszennyezettség csökkenése és a várható élettartam növekedése között, mint vidéken. Az eredmények közé tartozott az is, hogy a kisebb mértékű légszennyezettség nagyobb egészségügyi haszonnal járt a nők, mint a férfiak számára.

Arról, hogy miért volt szorosabb az összefüggés a városi területeken a szálló por mennyisége és a várható élettartam között, a kutatók azt feltételezik, hogy a szálló por összetétele másmilyen lehet vidéken, mint a városokban.

„1970 óta az egyre szigorúbb levegővédelmi szabályok betartására évente mintegy 25 milliárd dollárt költenek az USA-ban. Az azonban nem volt ismert, hogy a legutóbbi időkben milyen mértékű jó hatást gyakoroltak az egészségre e szabályok. A mostani vizsgálat erős és meggyőző bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy ha tovább csökkentjük a PM2,5 mennyiségét, ezzel meghosszabbítjuk az életet” – mondta Francesca Dominici, a biostatisztika professzora, a tanulmány szenior szerzője.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.