hirdetés

Végstádiumú szívelégtelenségben a nők halálozása magasabb?

A visszafordíthatatlanul súlyos szívelégtelenségben már csak a szívátültetés segíthet. Egy új vizsgálat eredménye szerint a várólistán lévő nők egy esztendei halálozási aránya magasabb, mint a férfiaké.

hirdetés

Az utóbbi években több jelentős vizsgálat foglalkozott azzal a különbséggel, ami a nők és a férfiak szívpanaszai, szívbetegségének lefolyása között figyelhető meg. A heveny szívinfarktus miatt kórházba kerülő hölgyek másképp mondják el szívrohamuk tünetet, más panaszokat emelnek ki, így a háziorvos, sőt az őrzőszobai kardiológus is később érzékeli a tényleges diagnózist, ezért az érdemi terápia ugyancsak később kezdődik.

A keringési elégtelenség kezelésével foglalkozó tanulmányok egy része azt sugallta, hogy a nőbetegek életkilátásai a megfelelő kezelés esetén jobbak, mint a férfiaké. Ezek a vizsgálatok azonban az enyhébb, NYHA I-II. stádiumban alkalmazott kezelésekre vonatkoztak. Atlantában Alanna A. Morris, az Emory University School of Medicine kutatója és munkatársai úgy találták, hogy a súlyos, halálveszélyben lévő betegek mortalitási adataival kapcsolatos adatgyűjtés egyelőre igen hézagos, munkájukat ezért erre a kérdésre irányították.

A munkacsoport 2000 és 2012 között 26 872, 18 évesnél idősebb, szívátültetésre váró beteg adatait gyűjtötte össze. A transzplantációs várólistán szereplők 23 %-a volt nő. A nők és a férfiak között számos különbség derült ki.

A nők fiatalabbak voltak: életkoruk átlagértéke 52 év, míg a férfiaké 56 esztendő (p=0,001). Glomeruláris filtrációs rátájuk ritkábban volt normális értékű: 49,5 % vs 53 %. Kevesebb nő volt cukorbeteg, mint férfi (21 % vs 27 %), de ez statisztikailag nem volt szignifikáns. A nőknek gyakrabban volt alacsonyabb pulmonális nyomása: 20 Hgmm vs 21 Hgmm (p=0,001).

A nőbetegek a férfiakhoz képest rövidebb időt töltöttek a szívátültetési várólistán: középértékben 67 nap vs 84 nap (p=0,001). Ez a különbség azonban nem azt jelentette, hogy gyorsabban érkezett a transzplantációra alkalmas szív a nőbetegek számára, hanem abból adódott, hogy a várólistára került nők egy éven belüli halálozása szignifikánsan nagyobb volt, mint a férfiaké. Ha az értékelésbe az életkort, az etnikai különbségeket, a vércsoportot, a testtömeg indexet, a cukorbetegséget, a glomeruláris filtrációs rátát, a pulmonális nyomást, az inotrop szerek adását, az extrakorporeális membrán oxigenizációt vagy intra-aortális ballon pumpa kezelést is bevették, azt az eredményt kapták, hogy a nőknek 10 %-kal nagyobb kockázattal estek ki a transzplantációs várólistáról halál vagy komorbiditás következtében (95 % CI: 1,01-1,20, p=0,026).

Az implantálható kardioverter defibrillátor (ICD) és a kamrai kisegítő eszközök (Ventricular Assist Device =VAD) alkalmazása szempontjából nem volt különbség a nők és a férfiak között, a két csoport túlélési esélyei azonosak voltak (hazárd ráció 1,06, 95% CI 0,97-1,15, p=0,20).

„A nők szívtranszplantációra váró nők férfiaknál nagyobb egy éves mortalitása abból ered, hogy ritkábban részesülnek ICD vagy VAD kezelésben” – mondotta Dr. Morris, a Heart Failure Society of America idei kongresszusán. „Ez azt igazolja, hogy az életmentő eszközös terápia idejében történő, megfelelő alkalmazása megszüntetheti transzplantációra váró nők és a férfiak haláozása és komorbiditása közötti különbséget”.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.