hirdetés

Mi közük van a bélbaktériumoknak a szívinfarktushoz és a stroke-hoz?

Évente több ezer olyan embernek van szívinfarktusa, akiknek nem volt egy rizikófaktoruk sem a hírhedt kockázati tényezők közül – nem volt magas a koleszterin- és a trigliceridszintjük, nem voltak kövérek. Keresve az ezekért az infarktusokért felelős rejtélyes bűnöst, meglepő gyanúsítottra bukkantak: az emberi bélben élő baktériumok billióira.

hirdetés

Egy, a napokban közzétett vizsgálatban a kutatók felfedezték, hogy egyes baktériumok a lecitinből egy TMAO-nak nevezett, az artériákban trombusok keletkezését elősegítő anyagot készítenek. (A lecitin számos élelmiszerben megtalálható tápanyag: jelen van a tojássárgájában, a májban, a marha- és sertéshúsban és a búzacsírában.) Kimutatták azt is, hogy a TMAO vérszintje más kockázati tényezőktől függetlenül előrejelzi a szívinfarktust, a stroke-ot és a halált – mondta el dr. Stanley Hazen, a Clevelandi Klinika kutatóintézete sejtes és molekuláris medicina osztályának vezetője, aki ezt a vizsgálatot irányította.

Az eredmény azt jelzi, hogy egy TMAO teszt beállhat azoknak a vérteszteknek a sorába, amelyek előrejelzik a kardiovaszkuláris problémákat. „A TMAO-val azonosítani lehet azokat a – stroke-ra és szívinfarktusra – veszélyeztetett személyeket, akiknek más kockázati tényezőjük nincs” – mondta dr. Hazen.

A felfedezés azt is sugallja, hogy talán új módon lehet megelőzni e kardiovaszkuláris eseményeket: a bélbaktériumok olyan megváltoztatásával, hogy kevesebb TMAO-t termeljenek.

A mostani vizsgálat a Clevelandi Klinika munkacsoportjának egy 2011-es felfedezésére épül: akkor kimutatták, hogy a bélbaktériumok az ételben levő lecitinből TMAO-t – teljes nevén trimetilamin-N-oxidot – készítenek, ezzel szívbetegséget okozva. Emellett azt is igazolták, hogy emberekben a magas TMAO szint a szívbetegség nagyobb valószínűségével jár együtt.

A 2011-es vizsgálat azonban két kérdést függőben hagyott: Vajon az emberi bélbaktériumok is TMAO-t készítenek-e lecitinből, akárcsak az egér bélbaktériumai? És vajon a magas TMAO szint az emberekben előrejelzi-e több évvel a szívinfarktus vagy a stroke előtt e betegségeket, vagy pedig egyszerűen azt jelenti, hogy a vérvizsgálat idején kardiovaszkuláris betegség állt fenn?

Az első kérdés megválaszolásához dr. Hazen és kollégái 40 egészséges felnőttel két keménytojást etettek meg, ami sok lecitint tartalmaz. Akárcsak az egerekben, a TMAO szint az emberekben is megemelkedett. Ha azonban a tojásokat egyhetes széles spektrumú antibiotikum kúra után ették meg az emberek, a TMAO szintjük alig változott. Erről a kutatók a New England Journal of Medicine-ben számoltak be. „Ez azt mutatta, hogy a bélbaktériumok – amelyeket az antibiotikumok kiirtanak – elengedhetetlenül szükségesek a TMAO képződéséhez” – mondta dr. Hazen.

A következő lépésben arra kerestek választ a kutatók, hogy a TMAO előrejelzi-e a kardiovaszkuláris eseményeket. Ezért 4007 szívbetegben megmérték a TMAO szintjét, és miután kiszűrték az egyéb rizikófaktorokat (pl. életkor, korábbi szívinfarktus) azt találták, hogy a magas TMAO szint a három éves követési idő alatt jó előrejelzője volt a szívinfarktusnak, a stroke-nak és a halálnak.

Mi több, a TMAO pontosabban jelezte előre a kockázatot, mint a triglicerid- vagy a koleszterinszint. És ez olyan emberekre is vonatkozott, akiknek nem volt jelentős koronáriabetegségük vagy magas, veszélyes lipidszintjük.

Számszerűsítve: azokban a személyekben, akiknél a TMAO szint a felső kvartilisba esett, 2,5-szer akkora volt a szívinfarktus vagy a stroke kockázata, mint az alsó kvartilisba tartozókban.

A TMAO ilyen jó előrejelző képességét az magyarázza, hogy ez az anyag szerepet játszik abban, hogy a koleszterin lerakódik az artériák falában, ateroszklerózist okozva, és ha a lerakódás megreped és elzár egy artériát, akkor szívinfarktus vagy stroke következhet be.

A Cleveland Klinika kutatói arról is beszámoltak, hogy a bélbaktériumok a karnitinból is TMAO-t készítenek, legalábbis a húsevő emberekben (a karnitin a vörös húsokban és a tejtermékekben található tápanyag). A vegetariánusokben sokkal kevesebb TMAO termelődik a karnitinból, ami arra utal, hogy a húsevés elkerülése hatására csökken azoknak a bélbaktériumoknak a száma, amelyek a karnitinból TMAO-t készítenek.

Ahogyan a sztatinok kontrollálják a „rossz” koleszterinszintet, úgy szabályozhatják elvben a prebiotikumok és a probiotikumok a TMAO szintjét. Egyelőre azonban senki nem tudja, hogy van-e ilyen hatásuk. Egy vizsgálatban a probiotikumok éppen hogy növelték a TMAO készítő baktériumok számát, s „ez nem az, amit akartunk” –mondta dr. Hazen. A TMAO szint csökkentésére az antibiotikumok sem alkalmasak, mivel a baktériumok rezisztenssé válnak velük szemben. Olyan gyógyszert kellene kifejleszteni, amely specifikusan gátolja a lecitin-TMAO átalakulást – fejtette ki dr. Hazen.

Forrás: NBC News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.