hirdetés

A hirtelen, váratlan szívhalál is megjósolható?

A szívhalál leggyakoribb oka a kamrafibrilláció, mely beültetett defibrillátor-pacemaker (ICD) segítségével kezelhető. Mindenki, akinek dobog a szíve, bármikor  hirtelen befejezeti életét, ha kamrafibrillációt kap, de egy új laboratóriumi vérvizsgálat alkalmasnak tűnik arra, hogy ennek az esélyét megjósolja és a halál ICD beültetésével megelőzhető.

hirdetés

Az élet hirtelen, váratlan befejezése legtöbbször szívmegállás. Ilyenkor a szív tízből nyolc esetben nem megáll, hanem ritmusos összehúzódások helyett remegni kezd, fibrillál, azért a vérkeringés szempontjából áll. Ez a váratlan esemény megfelelő áramütéssel megszüntethető, a ma már sokfelé elhelyezett műszerrel, defibrillátorral.

Az élet befejezésének leggyakoribb oka a szívhalál. Az Egyesült Államokban évente 325 000 felnőtt hal meg így, nálunk ezek száma 20-25 000. Sajnos, nincs olyan lelet vagy tünet, ami az életveszélyt előre jelezné, pedig az ilyen halál esélye, a testbe beültetett ICD készülékkel minimálisra csökkenthető lenne.

Az utóbbi években kiderült, hogy heveny szívinfarktus után, különösen akkor, ha a szív teljesítménye gyenge, lényegesen nagyobb a hirtelen kamrafibrilláció veszélye. Egyes országokban ezért infarktust követően, biztonsági megelőzés céljából  a beteg testébe beépítenek ilyen műszert.

Az egészségügyi statisztika azt tanúsítja, hogy ezeknek a betegeknek 60 %-a számára a műtét fölösleges volt. Fontos volna, ha tudnánk, kinek nagy a kockázata, kinél kell a drámai eseményre számítani, hiszen egyetlen ilyen beavatkozás a műszer, a műtét és a kórházi ápolás árával meghaladja a kb. két millió forintot.

A Rhode Island Kardiovaszkuláris Intézet kutatói most kidolgoztak egy olyan laboratóriumi módszert, mely egy vérmintából nagy valószinűséggel megállapítja, ha valaki hirtelen szívhalálra nagy eséllyel számíthat. Ezeknek a betegeknek a defibrillator műszer beültetése biztonságot jelent, a fölösleges beavatkozás pedig elkerülhető. A nagy figyelmet keltő tanulmány az Amerikai Kardiológus Kollégium folyóiratában (JACC) jelenik meg a közeljövőben.

Samuel D. Dudley és munkacsoportja fölfedezte, hogy a fehérvérsejtekben a veszélyeztetett betegeknél a nátriumcsatona két, speciális változata található. Az ilyen sejtekkel élő betegek hajlamosak a végzetes szívritmus-zavarra. A kutatók vizsgáltak olyan betegeket, akiknek ICD készüléket nem ültettek be, a másik csoport tagjai már testükben defibrillatorral éltek, de annak működésére még soha nem volt szükség, a harmadik betegcsoport tagjainál a defibrilláció már szükséges volt.

Az egy évig tartó megfigyelés azt igazolta, hogy a speciális sejtekkel élő betegeknél a defibrillator beültetése nagyon indokoltnak bizonyult. Ez azt jelenti, hogy a vérmintából meghatározott sejtváltozatból nagy valószinűséggel megállapítható, melyik betegnél nagy a kamrafibrilláció kockázata. A következő hónapokban tervezik annak a részletes és nagy létszámú vizsgálatnak az indítását, mely megbízható módon bizonyítja a betegek számára szószerint életmentő kezelés elvégzését.

 

Forrás: JACC Journal of the American College of Cardiology

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.