hirdetés

Amerikai egyetemisták hirtelen halálának okai

A hirtelen, váratlan szívhalál makkegészségesnek vélt, fiatal egyetemistáknál is előfordul és sokaknál ezt a versenyszerű sportolás következményének tartják. Egy új amerikai vizsgálat szerint ez ugyanolyan gyakori drogfogyasztás vagy öngyilkosság következtében is.

hirdetés

Mindig nagy feltűnést kelt, ha híres sportoló, esetleg verseny közben, váratlanul összeesik és meghal. Ezt sokszor a fokozott fizikai terhelés következményének tartják. Az Egyesült Államokban évek óta viharos vita folyik arról, hogy az eddiginél sokkalta alaposabb sportorvosi szűrővizsgálatokra volna szükség az ilyen tragédiák megelőzése érdekében.

A Minneapolis Heart Institute Foundation kutatói Barry Maron vezetésével tíz év hirtelen szívhalál eseteit dolgozták fel, tanulmányukat a Journal of the American College of Cardiology közölte. Ebben az időszakban négy milliónál több fiatal amerikai sportolt és a statisztikai adatok szerint 182 váratlan, hirtelen szívhalál történt az Egyesült Államok területén.

A további elemzés szerint a halálnak 64 esetben lehetett kardiovaszkuláris oka és ezt végül 47 sportolónál bizonyítani is tudták. Ez azt jelenti, hogy a váratlan, hirtelen szívhalál előfordulási gyakorisága 1,2 eset/100 000 sportember volt. Kardiovaszkuláris, bizonyított illetve feltételezett ok ezek hátterében 1,6/100,000-nek adódott. A kutatók hozzáteszik, hogy ebben a népességben az öngyilkosság vagy drogok használata következtében a halál gyakorisága 1,3/100,000 eset.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a hirtelen szívhalál előfordulása a fiatal sportolók körében nem nevezhető feltünően magas kockázatúnak és figyelembe véve az öngyilkosság és a drogok okozta halálesetek számát erősen eltúlzott ilyen tragédiák miatt a sportot okolni.  

A jelenleg érvényes amerikai szabályok értelmében a rendszeres sportolás megkezdése előtt a sportorvosi vizsgálat az anamnézis fölvételéből, a családi kórtörténet tisztázásából és fizikális vizsgálatból áll, az EKG-vizsgálat nem kötelező. A dolgozat szerzői is fölhívják a figyelmet arra, hogy olasz kardiológusok kezdeményezésére számos országban a sporttevékenység elkezdése előtt kötelezővé tették a 12-elvezetéses EKG készítését.

Maron és munkacsoportja a halálesetek boncolási eredményei alapján úgy véli, hogy az esetek mintegy 60 %-ban a 12-elvezetéses EKG jelezte volna a veszélyt, ugyanakkor azt is leírják, hogy az esetek legalább 40 %-ban hamis negativitás miatt az EKG-felvétel sem segített volna.

A folyóirat fölkérésére Anne Curtis és Mohamad Bourji írt szerkesztőségi közleményt.  Összefoglalásukban szerepel, hogy “sportolás elkezdése előtt, kiváltképp akkor, ha az csupán egészségmegőrzési célból történik, az EKG szűrőprogram nem költséghatékony, és nem is informatív”. 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.