hirdetés

A férfi sportolók gyakrabban halnak verseny közben, mint a nők

A váratlan, hirtelen szívhalál mindig drámai esemény, külösen, ha közismert sportember az áldozat. Nagy francia vizsgálat azt bizonyítja, hogy verseny, küzdelem közben, főleg a férfi sportolók fejezik be életüket hirtelen szívhalállal.

hirdetés

Párizsban a Descartes Egyetem munkacsoportja, Eloi Marijon vezetésével azt vizsgálta, hogy milyen gyakori a rendszeresen sportolók körében a váratlan, hirtelen szívhalál, van-e ilyen szempontból különbség a Franciaországban  legnépszerűbb sportok között, illetve a női és férfi sportolók ugyanolyan arányban veszélyeztetettek-e. Tanulmányuk eredményeit a Journal of American Medical Association (JAMA) közölte.

A prospektív adatgyűjtés 2005-ben kezdődött. Sporttal kapcsolatosnak számított minden haláleset, mely bármelyik 15-75 év közötti életkorú lakossal történt, egy órán belül valamilyen sporttevékenység során. Azt is ide vették, ahol először sikeresnek tűnő reanimáció végeztek.

A sürgősségi ellátásban tevékeny személyzetet arról is megkérdezték, hogy megitélésük szerint a halálhoz vezető sport enyhe fizikai terhelést (8 MET) jelentett ? Az enyhe munkaterhelés során bekövetkező haláleseteket kizárták az értékelésből.  

Franciaország 96, adminisztratív körzetéből 60 régió juttatta be a hirtelen szívhalál esetek adatait. Ez 35 millió lakost jelentett, melyben becslés szerint 5,45 millió, sporttal kapcsolatos hirtelen haláleset történhetett. A matematikai értékelés azt mutatta, hogy sportolással kapcsolatos, hirtelen szívhalál évente 10,07/millió gyakorisággal fordult elő a férfiak körében, míg a nők esetében ez csupán 0,51/millió volt. A két csoport között, a matematikai különbség (p<0.001) igen szignifikáns.

Külön is megvizsgálták a Franciaországban, nők körében legnépszerűbb sportok ilyen kockázatát. A francia hölgyek három, legkedveltebb sportja a kerékpározás, a kocogás és az úszás. Az eredmény ezekben a csoportokban külön-külön is hasonlónak bizonyult.

Az egymillió lakosra vonatkozó, sporttal összefüggő, hirtelen szívhalál esetek száma kerékpározás esetén férfiaknál 6,6, nőknél 0,3 volt. Kocogás esetén a hirtelen szívhalál gyakorisága a férfiak csoportjában 4,8/millió, nőknél 0,7/millió. Végül az úszásra vonatkozó adatok: férfiak 1,0/millió, nők 0,2/millió.

Dr. Marijon és munkacsoportja leírja, hogy nem tudnak egyértelmű magyarázatot adni ezekre a megfigyelésekre. Véleményük szerint föltételezhető, hogy a terheléses időtartam és a fizikai terhelés mértéke általában különbözhet a nők és a férfiak csoportjában. Kórélettani ok is lehetséges: a fiatal vagy legfeljebb középkorú nők esetében a koszorúér betegség előfordulása ritkább, mint a férfiaknál.

A kutatók leírják, hogy 2005 és 2010 között 775 halálesetet észleltek, melyek megfeleltek a vizsgálati kritériumoknak. Ezek közül csak 35 eset volt nőnemű. Ebben a tanulmányban a férfiak és a nők halálozása is jelentősen különbözött. A 35-54, illetve 55-75 éves korcsoport halálozási rátája a férfiaknál 12,47. illetve 14,19 millió/év. A nők adatai a következők:0.48/millió/év, az idősebb korúaknál 0,65 millió/év.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.