hirdetés

Az újraélesztés sikeraránya és a váratlan, hirtelen szívhalál gyakorisága

Azok a kórházak, ahol kevesebb ágy jut egy nővérre, a váratlan, hirtelen szívhalál megelőzésében és a szívhalált szenvedettek újraélesztésében is sikeresebbnek látszanak.

hirdetés

Lena M. Chen és munkatársai azt vizsgálták, hogy 358 amerikai kórházban 2000. január 1-je és 2009. november 30-a között hány, 18 évesnél idősebb beteg szenvedett hirtelen szívhalált, és közülük hánynak sikerült túlélni ezt az eseményt. Az Egyesült Államokban az eredményes reszuszcitációk számát külön statisztika tartja nyilván, és a kutatók csak azoknak a kórházaknak, klinikáknak az adatait dolgozták fel, amelyekben a megfigyelési idő során legalább 50 ilyen eset történt.

Eredményeit a munkacsoport a JAMA Internal Medicine 2013. évfolyamában, online közölte. Az adatok arról tanúskodtak, hogy a gyógyintézeteken belül hirtelen szívhalált szenvedett betegeknek 20%-nál kisebb hányada került haza élve. A medián túlélési arány 18,8% (14,4–22,6%) volt. Az ilyen események medián előfordulási gyakorisága 1000 kórházi felvételből 4,02 esetnek adódott.

A nemzetközi szakirodalom szakértői a dolgozat közlésének pillanata óta vitatkoznak azon, mi magyarázza azt az adatot, hogy a túlélők száma azokban az intézetekben volt a legnagyobb, ahol a hirtelen szívhalál a legritkábban fordult elő. A fordított eredményt könnyű lett volna megmagyarázni: ahol sok ilyen esemény történik, ott a gyógyító személyzet sokat gyakorol, sok tapasztalatot szerez, és ez kedvezően befolyásolja az újraélesztés esélyeit.

Az újraélesztésben legeredményesebb kórházaknak valamilyen módon gyakrabban sikerült megelőzniük a hirtelen szívhalál bekövetkeztét, mint a rosszabb statisztikájú intézetek munkatársainak. Az értékelés során megvizsgálták a kórházak oktató tevékenységét, az állami és magánkórházak eredményeit, a nagyvárosi és vidéki helyszínt, az ágyszámot, de ezeknek a feltételeknek a különbségei nem magyarázták a megfigyelést.

Az intézetekben eredményesen újraélesztett esetek száma egyetlen szemponttal mutatott szoros korrelációt: a kórházi ágyak és a nővérek létszámának aránya tűnt fontosnak. Ahol az ágyak számához képest nagy volt a gyógyító személyzet létszáma, ott jobb a hirtelen halál túlélésének esélye is.

A szerzők megírják a dolgozat hiányosságait is. Csak azokat a kórházakat értékelték, amelyek részt vettek a „Get With the Guidelines – Resuscitation” szervezésben, ezért az eredmények értékelése nem általánosítható valamennyi gyógyintézetre. Nem ismerjük a kórházak orvosainak és nővéreinek újraélesztési gyakorlatát, képzettségét sem, és nem tudjuk, milyen oktatási, továbbképzési szervezés működött az egyes helyszíneken.

A gyógyítással foglalkozó szakintézetekben a hirtelen szívhalál túlélési valószínűsége kétségtelenül összefügg azzal, hogy az adott kórház falain belül sok ilyen esemény történik, vagy a többi intézethez képest kevés. Egy dolog azonban vitathatatlan: a munkatársaknak hirtelen szívhalál esetén késedelem nélkül kezdeni kell az újraélesztést és szervezetten folytatni a reszuszcitációt, bármelyik kórházi osztályon történjék is a váratlan, hirtelen halál.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.