Kalciumbevitel és prosztata hiperplázia
Egy kínai kutatás összefüggést talált az étrendi kalciumbevitel és a BPH kialakulásának kockázata között.
A Translational Andrology and Urology folyóiratban május 30-án jelent meg a Peking székhelyű Xiyuan Hospital kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása szerint szignifikáns asszociáció mutatható ki az étrendi kalciumbevitel és a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH; benign prostatic hyperplasia) rizikója között.
A vizsgálatot Hongyuan Chang vezetésével a pekingi Xiyuan Hospital of China Academy of Chinese Medical Sciences munkatársai végezték a 2003 és 2008 között felvett Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés adatainak felhasználásával. Az adatokat összesen 590 férfi esetében (40 éves vagy idősebb életkor) vették fel, akik közül 138-nak BPH-ja volt.
A kutatók azt találták, hogy a magasabb étrendi kalciumbevitel az összes kovariánsra való korrekciót követően a BPH fokozott kockázatával járt együtt (esélyhányados, 1,05). Az alcsoport-elemzések során a kutatók azt találták, hogy az összefüggés kifejezettebb volt a legalább 60 évesek, a szegényebb népességhez tartozó, valamint a magas vérnyomással nem rendelkező férfiak körében.
“Tanulmányunk pozitív korrelációt tárt fel az étrendi kalciumbevitel és a BPH között, amelyet szignifikáns dózis-válasz tendencia kísért” - írják a szerzők.
A jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) egy olyan szövettani diagnózis, amelyet a simaizom- és hámsejtek proliferációja jellemez a prosztata átmeneti zónájában. Ez az állapot megnövekedett hólyagnyomáshoz és a hólyag morfológiájának megváltozásához vezethet. Az alsó húgyúti tünetek jelentősen befolyásolják a betegek életminőségét. A világ népességének öregedésével a BPH előfordulása magas, és egyre növekvő tendenciát mutat: az incidencia 1990 és 2019 között 105,7%-kal nőtt. A BPH előfordulási aránya a férfiaknál meghaladja az 50%-ot, a 80 éves és idősebb korosztályban pedig meghaladhatja a 80%-ot. A BPH kockázati tényezői közé tartozik a metabolikus szindróma, a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás és a különböző étrendi táplálkozási tényezők. Egyes férfiaknál ezek a tényezők egyidejűleg is fennállhatnak. A kiterjedt vizsgálatok ellenére a BPH hátterében álló pontos mechanizmus továbbra sem ismert.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Higher dietary calcium intake may up risk of benign prostatic hyperplasia
Irodalmi hivatkozás:
Hongyuan Chang et al, Association between dietary calcium intake and benign prostatic hyperplasia: a population-based result from NHANES 2003 to 2008, Translational Andrology and Urology (2025). DOI: 10.21037/tau-2025-43