hirdetés

Új eszköz jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésében

Az Optilume katéter beültetése BPH-ban jelentősen könnyíti a vizelést, növeli a vizeletáramlási sebességet és nem befolyásolja a szexuális funkciókat.

hirdetés

A The Journal of Urology folyóirat szeptemberi számában jelent meg a New York székhelyű Icahn School of Medicine at Mount Sinai kutatóinak közleménye, amelyben a minimálisan invazív Optilume BPH Catheter System eszköz jóindulatú prosztata-megnagyobbodásban (BPH; benign prostatic hyperplasia) történő alkalmazásának hatásait elemző PINNACLE klinikai vizsgálat eredményeiről számoltak be.

A jóindulatú prosztata hiperplázia nagyon gyakori betegség, becslések szerint 80 éves korig a férfiak akár 80%-át is érinti. Akkor fordul elő, amikor a prosztata öregedéssel összefüggő megnagyobbodása alsó húgyúti tüneteket, például gyakori és nehézkes vizelést okoz. A rendelkezésre álló kezelések közé tartoznak a gyógyszerek és a műtét. Mindkettőnek vannak korlátai, beleértve a műtét utáni szexuális működéssel kapcsolatos problémák kockázatát. A műtét elkerülésére már korábban is különböző minimálisan invazív kezeléseket fejlesztettek ki, hogy áthidalják az e lehetőségek közötti szakadékot, vegyes eredményekkel.

Az Optilume BPH katéterrendszer új típusú, minimálisan invazív kezelést kínál, amely kettős (mechanikai és farmakológiai) hatásmechanizmussal rendelkezik. Az eljárás során egy bevonat nélküli ballonkatétert használnak a prosztata oldalsó lebenyei közötti átjáró megnyitásához (anterior commissurotomia). Ezután egy második, paklitaxel (paclitaxel) hatóanyagú készítménnyel bevont ballont helyeznek be a nyílás további tágítására. A paklitaxel hozzáadása a feltételezések szerint megakadályozza a prosztata további megnagyobbodását és az oldalsó lebenyek újbóli összeolvadását. Az Optilume BPH-rendszert az Egyesült Államokban az FDA az idei év elején engedélyezte.

A prospektív, multicentrikus, randomizált, kontrollos PINNACLE klinikai vizsgálatban (NCT04131907) nevű vizsgálatban 148 tüneteket mutató BPH-s férfit vett részt, akiknél a megnagyobbodott prosztata által okozott akadályok miatt a vizeletáramlás mintegy 30%-os akadályozottsága állt fenn. Az 50 év feletti, 65 év átlagéletkorú betegeket 18 helyszínen vizsgálták az Egyesült Államokban és Kanadában. 100 beteget jelöltek ki Optilume beültetésre, 48 beteg pedig placebo műtéti beavatkozáson esett át. Sem a betegek, sem az eredményeket értékelő vizsgálók nem tudták, hogy a 12 hónapos követés során melyik kezelést kapta a beteg. (A látszateljárásra kijelölt férfiaknak később lehetőségük volt aktív, „igazi” kezelésben részesülni.)

Az Optilume beültetésben részesülő férfiaknál a BPH-val kapcsolatos tünetek jelentős javulást mutattak az International Prostate Symptom Score (IPSS) skála pontszámai szerint. A 0 és 35 közötti tartományban a körülbelül 24-es kezdeti értékről az IPSS pontszám átlagosan 11,5 ponttal csökkent az Optilume behelyezés esetében, szemben a látszatkezeléssel elért 8,0 ponttal. A javulás az Optilume csoportban a 12 hónapos utánkövetés alatt is fennmaradt, a látszatműtéten átesett csoportban azonban nem. Az Optilume kezelésben részesülő betegek körülbelül háromnegyedénél az IPSS legalább 30%-os javulást mutatott, míg a kontroll csoportban ez csak a betegek egyharmadánál fordult elő.

Az Optilume csoportban a vizeletáramlási sebesség is drámaian megnőtt, nagyobb mértékben, mint a korábbi minimálisan invazív kezeléseknél, és az életminőségi pontszámok is jelentősen javultak. A mellékhatások általában enyhék vagy mérsékeltek voltak. Fontos, hogy a kezelés a szexuális funkciót nem befolyásolta hátrányosan, beleértve a merevedési és ejakulációs funkciót is. Az Optilume BPH kettős katéteres rendszerrel történő kezelés egy egyszerű eljárás, amely ambuláns vagy irodai körülmények között, egyszerű nyugtatás és fájdalomcsillapítás mellett elvégezhető.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The PINNACLE Study: A Double-blind, Randomized, Sham-controlled Study Evaluating the Optilume BPH Catheter System for the Treatment of Lower Urinary Tract Symptoms Secondary to Benign Prostatic Hyperplasia

A Clinical Study to Evaluate the Safety and Efficacy of the Optilume™ BPH Catheter System in Men With Symptomatic BPH (PINNACLE)

Next-generation treatment reduces symptoms, preserves sexual function in men with enlarged prostate

Irodalmi hivatkozás:

Steven A. Kaplan et al, The PINNACLE Study: A Double-blind, Randomized, Sham-controlled Study Evaluating the Optilume BPH Catheter System for the Treatment of Lower Urinary Tract Symptoms Secondary to Benign Prostatic Hyperplasia, Journal of Urology (2023). DOI: 10.1097/JU.0000000000003568

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.