Vérnyomáscsökkentés céklalével
A céklalé heti kétszeri fogyasztása csökkentette a vérnyomást idős felnőttek körében - míg a fiatalabbak körében ez a hatás enyhébb volt.
- Amilorid a hipertónia kezelésében
- Hogyan csökkenti a testmozgás a magas vérnyomást?
- A rezisztens hipertónia korszerű kezelése
- Automatikus adattovábbítás a hipertónia kezelésében
- Sóhelyettesítők a magas vérnyomás megelőzésében
- Hogyan befolyásolja a napi sóbevitel a halálozást?
- Korszerű hipertóniakezelés: a fix dózisú hármas kombinációk jelentősége
- Bizonyos típusú tachycardiában kedvező lehet a megasabb sóbevitel
- Mennyi nátriumot és káliumot fogyasszunk?
- A nátrium-bevitel korlátozása szívelégtelenségben
- Nátriumbevitel - túlzásoktól mentesen
- Távgondozásos vérnyomás- és a koleszterinszint csökkentés
- Vérnyomás monitorozás ideiglenes tetoválásokkal
- Vérnyomáscsökkentő kezelés 2-es típusú diabetesben – ördögi páros a parkettán
- Kardiológiai szűrővizsgálatok és állapotfelmérés
A Free Radical Biology and Medicine folyóiratban július 3-án jelent meg a University of Exeter kutatóinak tanulmánya, amelyben arról számoltak be, hogy idősebb felnőttek körében a heti kétszeri céklalé-koncentrátum fogyasztása csökkentette a vérnyomást - nagyobb mértékben, mint fiatal felnőtteknél. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a magas nitráttartalmú étrend csökkentheti a vérnyomást, ami hozzájárulhat a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. A nitrát elengedhetetlen a szervezet számára, és a zöldségekben gazdag étrend természetes részeként kerül fogyasztásra.
Az új tanulmány egyben bizonyítékot szolgáltat arra, hogy ez az eredmény valószínűleg a szájban található, potenciálisan káros baktériumok elnyomásának köszönhető. A jótékony és káros szájbaktériumok közötti egyensúlyhiány csökkentheti a nitrát nitrogén-monoxiddá történő átalakulását. A nitrogén-monoxid kulcsfontosságú a vérerek egészséges működésében, és így a vérnyomás szabályozásában is.
A tanulmány szerzője, Anni Vanhatalo professzor így nyilatkozott: „Tudjuk, hogy a nitráttartalmú étrend egészségügyi előnyökkel jár, és az idősebb emberek egyre későbbi életkorban egyre kevesebb saját nitrogén-oxidot termelnek. Emellett általában magasabb a vérnyomásuk, ami összefüggésbe hozható olyan szív- és érrendszeri komplikációkkal, mint a szívroham és a stroke. Az idősebb felnőttek ösztönzése a nitráttartalmú zöldségek fogyasztására jelentős hosszú távú egészségügyi előnyökkel járhat. A jó hír az, hogy ha valaki nem szereti a céklát, sok más nitrátban gazdag alternatíva is létezik, például a spenót, a rukkola, az édeskömény, a zeller és a kelkáposzta.”
A kis elemszámú vizsgálathoz összesen 75 résztvevőt toboroztak: a 30 év alatti résztvevők 36-an, míg a 60-70 év közöttiek 39-en voltak. Mindkét csoport két héten át rendszeresen nitráttartalmú céklalevet fogyasztott, majd két héten át nitrátmentes placebo-levet kaptak. A két kezelés közé két hetes „kimosási” időszakot állítottak be a kutatók, akik bakteriális génszekvenálási módszerrel elemezték, hogy mely baktériumok voltak jelen a szájban az egyes kezelések előtt és után.
Mindkét csoportban észlelhető volt, hogy a szájmikrobiom összetétele jelentősen megváltozott a nitráttartalmú céklalé fogyasztása után, de ezek a változások eltértek a fiatalabb és az idősebb korcsoportok között. Az idősebb korcsoportban a nitráttartalmú zöldséglé fogyasztása után jelentősen csökkent a Prevotella szájbaktériumok száma, és nőtt az egészségre jótékony hatással bíró baktériumok, például a Neisseria koncentrációja. Az idősebb csoport tagjainak átlagos vérnyomása a vizsgálat kezdetén magasabb volt, amely a nitráttartalmú céklalé fogyasztása után csökkent, de a placebo kiegészítő szedése után nem.
A tanulmány társszerzője, Andy Jones professzor így nyilatkozott: “Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a nitráttartalmú ételek úgy változtatják meg a szájmikrobiomot, hogy az idősebb embereknél a gyulladásos folyamatok mérséklődése és a vérnyomás csökkenése mutatható ki. Eredményeink utat nyitnak nagyobb elemszámú tanulmányok előtt, amelyek az életmódbeli tényezők és a biológiai nem hatását is vizsgálhatják az étrendi nitrát-kiegészítésre adott reakciók tekintetében.”
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Beetroot juice lowers blood pressure in older people by changing oral microbiome, study shows
Irodalmi hivatkozás:
Anni Vanhatalo et al, Ageing modifies the oral microbiome, nitric oxide bioavailability and vascular responses to dietary nitrate supplementation, Free Radical Biology and Medicine (2025). DOI: 10.1016/j.freeradbiomed.2025.07.002