hirdetés

Bizonyos típusú tachycardiában kedvező lehet a megasabb sóbevitel

Egy most megjelent közlemény szerint poszturális tachycardia szindrómában kellő biztonsággal emelhetjük az étrendi sóvebitelt, ugyanis a magas sóbevitel csökkenti a plazma noradrenalinszintjét, így enyhíti az állás közben jelentkező ortosztatikus tachycardiát.

hirdetés

A kanadai szerzők eredményei azt erősítik meg, hogy poszturális tachycardia szindróma (POTS) eseteiben jó döntés a betegek számára sóban gazdag étrendet javasolni – derül ki a Journal of the American College of Cardiology április 26-i online kiadásából.

A POTS olyan zavarokat ölel fel,  amelyek a vegetatív idegrendszer működésének befolyásolására révén járnak a szívfrekvencia és vérnyomás kóros megváltozásával. Valójában ortosztatikus intoleranciáról van szó, melynek következtében a betegek jobban érzik magukat fekvő testhelyzetben. A POTS elkülönítendő az ortosztatikus hipotenziótól, ugyanis amikor a POTS-ban szenvedő beteg feláll, nem feltétlenül következik be vérnyomásesés, a szívfrekvencia azonban extrém fokban megemelkedik. Definíció szerint akkor beszélünk POTS-ról, ha felálláskor a percenkénti szívfrekvencia legalább 30-cal (12–19 évesek esetében legalább 40-nel) megemelkedik, miközben ortosztatikus hipotenzió nem mutatkozik. A POTS tünetei sokfélék lehetnek: bizonytalanságérzés, légszomj, szívdobogásérzés, terhelési intolerancia, mely tünetek leginkább függőleges testhelyzetben kifejezettek. A betegek ezenkívül krónikus fáradtságról és kognitív zavarokról is beszámolhatnak. A POTS tipikusan fiatal nők betegsége, az első tünetek általában tizenéves korban jelentkeznek.

A vérvolumen gyakran alacsony, ezért az egyik terápiás megközelítés lehet a só- és vízbevitel fokozása a vérvolumen növelése érdekében. Jelenleg is ez a kezelés egyik alapköve, eddig mégsem tanulmányozták részletesebben. A sóbevitel növelése talán szokatlan tanács lehet egy kardiológus részéről, ezért aggodalmak merülhetnek fel annak helytállóságával kapcsolatban.

A jelenlegi vizsgálatba 14 POTS-beteget és 13 kontrollszemélyt vontak be. A résztvevők egyik csoportja 6 napon keresztül sószegény, míg a másik csoport sóban gazdag étrenden volt. A szerzők álló helyzetben mérték a szívfrekvenciát, a vérnyomást, a szérum aldoszteronszintjét, a plazma reninaktivitását, a vérvolument, továbbá a plazma noradrenalin- és adrenalinszintjét.

Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a sóban gazdag diétán lévő POTS-betegek körében kisebb mértékben (percenként 46-tal) emelkedett a szívfrekvencia, miután a beteg ülő vagy fekvő helyzetből felállt, mint a sószegény étrendet fogyasztó személyeknél (percenként 60-as emelkedés).

Sóban gazdag diéta mellett a teljes vérvolumen és a plazmavolumen nagyobb, az álló helyzetben mért adrenalinszint pedig alacsonyabb volt, mint a sószegény étrenden lévők esetében. Az előbbi csoportban a pontszámok valamivel enyhébb mentális zavartságot, palpitatiót, bizonytalanságérzést és fejfájást jeleztek.

A szerzők igazoltnak látják azt a feltételezésüket, hogy sóban gazdag étrend mellett emelkedik a keringési volumen és csökkennek az adrenalinszintek felálláskor, ami a szívfrekvencia kisebb mérvű megugrásában mutatkozik meg. Bár a szívfrekvencia nem normalizálódik teljesen, az emelkedés azonban mérséklődik.

Aggodalmak merülhetnek fel arra vonatkozóan, hogy a jelentős sóbevitel megemelheti a vérnyomást. A szerzők ezért fontosnak tartják kiemelni, hogy a vizsgálat ideje alatt nem észleltek vérnyomásemelkedést. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy módszerüket csak rövid távú diétás beavatkozásként szabad mérlegelni, és szükség van a megfelelő élettani paraméterek nyomonkövetésére,

A szerzők a POTS kezelésének nehézségeként említik, hogy gyakran nem kerül felállításra a helyes diagnózis, és a betegeket nem egy esetben mentális betegséggel diagnosztizálják. A hivatalos adatok szerint a betegség incidenciája 1% körül van, ám ennél jóval több személy lehet érintett, mivel a kórkép sem az orvosok, sem a betegek körében nem ismert kellőképpen.

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.