hirdetés

Hogyan befolyásolja a napi sóbevitel a halálozást?

A sófogyasztás biológiai szükséglet, az élettani folyamatok elválaszthatatlan része, viszont a túlzott sóbevitel magas vérnyomást okoz. A magas vérnyomás emeli a kardiovaszkuláris megbetegedések számát és az ebből származó morbiditást. 

hirdetés

A túlzott sóbevitel évente kb. 5 millió halálért felelős világszerte. A sóbevitel csökkentésére irányuló erőfeszítéseket megnehezíti, hogy nem ismert: a feldolgozott élelmiszerekben mennyi az „elrejtett” só.

A 2019-ben kiadott Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study-ban összegyűjtött 87 kockázati faktor közül világszinten a magas vérnyomás vezeti a sort. A sóbevitel korlátozása csökkentheti a magas vérnyomás kedvezőtlen hatásait, de továbbra sem tudjuk, hogyan függ össze a táplálékhoz adott só és a halálozás, illetve, hogy a sóbevitel korlátozása mennyire befolyásolja az emberek egészségi állapotát?

A kardiovaszkuláris betegségek és a halálozás

Mivel a táplálékkal bevitt nátrium mennyisége a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halálozás kockázati faktora, a magas nátriumbevitel megrövidíti az élettartamot. Ezt a hipotézist kísérelték meg bizonyítani egy a nátriumbevitel és a várható élettartam összefüggését vizsgáló, 181 országra kiterjedő tanulmányban. A nátriumbevitel egyenes arányban áll a várható élettartammal, és a fejlett országokban fordítottan arányos a bármilyen okból bekövetkező halálozással. A várható élettartam, a mortalitás és a nátriumbevitel kapcsolatáról tudományos viták folynak, melyekhez viszont - a bizonytalanságok tisztázására - egyenes arányú, J-alakú, vagy fordított arányú összefüggések összetett adataira van szükség.

A 501.379 résztvevő (UK Biobankból származó) adatait tartalmazó prospektív vizsgálatban a kutatók kimutatták, hogy a táplálékhoz nagyobb gyakorisággal adott só - a diétától, az életmódtól, a résztvevő szociális-gazdasági helyzetétől és fennálló betegségeitől függetlenül – szignifikánsan növeli a korai halálozás- és a rövidebb várható élettartam kockázatát. A pozitív összefüggés magas kálium-tartalmú táplálékok (zöldségek, gyümölcsök) fogyasztásával enyhíthető. A kutatók az alábbiakat figyelték meg:

  • A valamilyen okkal összefüggő (cause-specific) idő előtti halálozás kérdésében kimutatták, hogy a táplálékhoz adott nagyobb mennyiségű só szignifikánsan növeli a kardiovaszkuláris betegségekből és a daganatokból származó mortalitást (P-trend <0,001 mindkét mutatónál).
  • Sónak a táplálékhoz való rendszeres hozzáadásához rövidebb várható élettartam társul: az 50 éves korban végzett mérésnél nőknél 1,50 (95%CI 0,72-2,30), férfiaknál 2,28 (95%CI 1,66-2,90) évvel rövidül meg az élettartam azokhoz képest, akik soha nem, vagy csak ritkán adtak sót a táplálékhoz.

Az étel étkezés közben történő megsózása a „nyugati diéta” során az összes sóbevitel 6%-20%-át képezi. Ráadásul az asztali só 97%-99%-ban nátrium-kloridból áll, és ezért nincs mód jelentősebb mennyiségű egyéb diétás faktor (pl. kálium) bevitelére. Így közvetlen összefüggés mutatható ki a nátrium bevitel és a mortalitás között. 2010-ben becslések szerint 1,65 millió kardiovaszkuláris halál következett be világszerte a napi 2,0 grammnál több nátrium-fogyasztás miatt.

Sóérzékenység

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az általános népességben mérsékelt napi nátrium bevitel (3-5 g/nap) javasolható. Hipertóniában szenvedők ennek az alsó határánál maradjanak. Egyes táplálkozási tanácsok 2300 mg-nál kevesebb napi mennyiségben javasolják 14 éves kor felett a napi nátrium-adagot, 2-13 év között ennél is kevesebbet. Bár rövid klinikai vizsgálatokban megkísérelték napi 2 grammnál kevesebb nátrium bevitelét, ezek soha nem tartottak 6 hónapnál hosszabb ideig. ilyen módon ellentmondásos információink vannak az alacsony nátrium bevitel és a vérnyomás, valamint a kardiovaszkuláris betegségek összefüggéseiről, de a legtöbb vizsgálatban látszott, hogy a hipertóniás és a nem hipertóniás egyénekben a kevesebb nátrium-bevitel miatt csökken a vérnyomás. Ugyanakkor nem feltétlenül szükséges a nátrium-bevitel csökkentése 3-5 g/nap alá. Nátriumban gazdag diéta hatására a legtöbb normotenzív egyénnél az átlagos artériás nyomásban csak minimális változás következik be, a hipertenziós egyénekben kb. 4 Hgmm-rel nőnek az értékek. Továbbá magas vérnyomásos, „só-érzékeny” egyénekben a magas nátrium-bevitel akár 10 Hgmm-rel is emelheti az artériás vérnyomást.

A kálium hatása

Amennyiben a szokványos nátrium-kloridot kálium-kloriddal helyettesítjük, enyhíthetjük a só egyes káros kardiovaszkuláris hatásait. A nátrium csökkentéséhez és a káliumtartalom növeléséhez alacsonyabb vérnyomás társul. Egy 600 kínai falu több mint 20.000 lakosán végzett vizsgálatban összehasonlították a 100%-ban nátrium-kloridot és a 75%-ban nátrium-kloridot, plusz 25%-ban kálium-kloridot tartalmazó sóbevitelt. A vizsgálatban a srtokra, a kardiovaszkuláris eseményekre és a halálozásra magas kockázatú személyek vettek részt, a 4,74 év átlagos követés utáni eredmények igen meglepően alakultak. A stroke jóval kevesebb volt a kevert sók használata esetén (1000 személyenként 29,14 esemény vs 33,65 esemény, RR: 0,86, 95%CI 0,77-0,96, P=0,006), de csökkent a kardiovaszkuláris események aránya és a bármilyen okból bekövetkezett halálozás aránya is. A súlyos mellékhatások (mint pl. a hiperkalémia) nem fordultak elő gyakrabban a kevert sókat fogyasztó csoportban a standard sókat fogyasztókhoz képest.

Változatlanul vitás kérdés, hogy a sók kardiovaszkuláris hatása mennyi ideig érvényesül, de az nem kétséges, hogy a világ legtöbb helyén több sót fogyasztanak az emberek, mint a szervezetük igényelne.

Sok minden függ attól, hogy mely embercsoportokat viszgálunk. Vidéken ritkán használnak feldolgozott élelmiszereket – a fenti vizsgálatban szereplők is vidékiek bevonásával zajlott- ők a bevitt  sót a főzés során adják a táplálékhoz. Ez meghatározza a kardiovaszkuláris történéseket, de nem érvényes más szociális, környezeti helyzetben. A világ nagy részén a táplálék tartósításakor eleve sok nátrium kerül az élelmiszerekbe, így a sóadalékok hatása nem nagyon érvényesül. Az olaszországi üzletekben kapható gabona-alapú termékek és a World Health Organization által megadott szintek összehasonlításakor kiderült, hogy a legtöbb olasz termékben jóval magasabb a nátrium-tartalom, és ez különösen kirívó az olasz lepénykenyerekben (focaccia), a kovászos kenyerekben, a kekszekben és az ízesített kétszersültekben. A cél az, hogy 2025-re a WHO/ENSZ javaslatoknak megfelelően 30%-kal lehessen csökkenteni az emberek napi nátrium-bevitelét.

Forrás:

Spriano P. How does salt intake relate to mortality? Medscape Medical News. September 09, 2022. Olasz nyelvről fordítva az Univadis Italy-ból.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.