hirdetés

A táplálkozási támogatás kulcsfontosságú lehet szívelégtelenségben

A krónikus szívelégtelenség miatt kórházi felvételre szoruló betegek számára egyénre szabott táplálkozási támogatás szükséges, amely a jelek szerint csökkentheti a nem kívánt kardiovascularis események előfordulását a szokványos kórházi élelmezéshez képest.

hirdetés

A Swiss EFFORT vizsgálat középpontjában olyan, krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek álltak, akiknél nagy volt a malnutríció kockázata, melyet a testtömegindex (BMI), a testsúlycsökkenés és a csökkent táplálékbevitel alapján definiáltak. A szerzők hangsúlyozzák, hogy ebben a nagy rizikójú alcsoportban jelentős javulást sikerült elérni a 30 és 180 napos mortalitás, valamint más klinikai kimenetelek terén, ha a kórházi tartózkodás idején egyénre szabott táplálkozási támogatást ajánlottak fel számukra. Azt is kiemelik ugyanakkor, hogy a tápláltsági státusz szűrésére az ambuláns gondozás keretében is szükség van, ám a krónikus szívelégtelenség miatt történő kórházi felvételkor a malnutríció irányában elvégzett szűrés segítséget nyújthat azoknak a betegeknek az azonosításához, akiknél a kórházi tartózkodás alatt az átlagosnál nagyobb a tápláltsági állapot romlásának a kockázata. Számukra előnyös lehet a tápláltsági állapot felmérése és ennek megfelelő egyénre szabott kezelés.

A Journal of the American College of Cardiology május 3-i online kiadásában nyilvánosságra hozott következtetések 645 beteg adatain alapulnak, akiknek medián életkora 78,8 év volt, a betegcsoportot közel azonos arányban alkották férfiak és nők. A vizsgálatba a nyílt jelölésű EFFORT vizsgálat krónikus szívelégtelenségben szenvedő résztvevőit vonták be.

A résztvevők egyharmada szorult kórházi felvételre a szívelégtelenség akut dekompenzációja miatt, illetve kétharmaduknál krónikus szívelégtelenség és kórházi kezelést igénylő más akut belgyógyászati kórállapot is fennállt. A Nutritional Risk Screening (NRS) 3-as vagy annál magasabb pontszáma minden beteg esetében malnutríció fokozott kockázatát jelezte.

A betegeket 1:1 arányú randomizációval két csoportba sorolták: a vizsgálati csoportban egyénre szabott táplálkozási támogatást nyújtottak az optimális energiaszint, fehérjebevitel és mikrotápanyag-ellátottság biztosítása érdekében; a kontrollcsoport tagjai a szokásos kórházi élelmezésben részesültek.

Harminc nap elteltével a vizsgálati csoportban 8,4%-nak (27/321 beteg) találták a kórházi mortalitást, míg a kontrollcsoportban 14,8%-nak (48/324beteg) (korrigált esélyhányados [OR, odds ratio] 0,44). A tápláltsági állapot szempontjából a legnagyobb kockázatú (NRS>4) betegek számára jelentette a legnagyobb előnyt az egyénre szabott táplálkozási támogatás. A szerzők megjegyzik, hogy a közepes kockázati pontszámot (NRS 3–4) elérő betegekhez képest a nagy kockázatú (NRS>4) betegek 180 napra számított halálozási aránya igen jelentősen, 65%-kal magasabb.

A vizsgálati csoportban ritkábbnak bizonyultak a kórházi tartózkodás alatt észlelt kedvezőtlen szív- és érrendszeri események is. Harminc napra számítva ezek aránya a vizsgálati csoportban 17,4%, a kontrollcsoportban 26,9% volt (OR 0,50).

A szerzők kiemelik, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek gondozása során a kardiológusok és belgyógyászok elsősorban a sóbevitel megszorítására törekszenek a diéta összeállítása során, ezzel csökkentve keringési volument és tehermentesítve a szívet. Úgy tűnik azonban, hogy a sószegény diéta önmagában nem eléggé hatásos a klinikai kimenetelek javításában, sőt akár még növelheti is a malnutríció kockázatát, mivel a sótlan étel gyakran kevésbé ízletes és kívánatos.

A mostani adatok fényében úgy tűnik, hogy szemléletváltásra van szükség a sómegszorító diéta felől a fehérjében gazdag étrend felé, melyhez a nagy kockázatú betegek esetében megfelelő szűrésre, állapotfelmérésre és dietetikai tanácsadásra van szükség.

A cikkhez kapcsolódó szerkesztőségi kommentár is azt emeli ki, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek gondozása során „viszonylag kis figyelmet” kap a táplálkozás szerepe azon túl, hogy a sóbevitel megszorítását javasolják a betegeknek. A kommentár szerzője megemlíti, hogy a szívelégtelenség kezelésére vonatkozó konszenzusos terápiás ajánlások mindössze néhány szót szentelnek az étkezés és a testmozgás szerepének a terápia optimalizálása során, és egyáltalán nem történik említés arról, hogy dietetikust is be kellene vonni a beteg gondozásába.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.