hirdetés

Szívelégtelenség kockázatbecslés diabetesben

Néhány ismert biomarker mérésén alapuló pontrendszer alapján becsülhető lehet a diabeteses és prediabeteses betegek 5 éven belüli szívelégtelenség kockázata.

hirdetés

A nátrium-glukóz kotranszporter-2 (SGLT2) gátlók (gliflozinok) elég lassan válnak be a mindennapi klinikai gyakorlatrészévé, pedig számos adat szól amellett, hogy ezek a szerek diabeteses és nem diabeteses betegeknél segíthetnek a szívelégtelenség (HF) megelőzésében, vagy kezelésében. Az SGLT2 gátlókkal végzett vizsgálatokban ebből a szempontból a legnagyobb előnyt azoknál a betegeknél észlelték, akik kardiovaszkuláris kockázat eleve nagyobb volt, – azaz szívroham, vagy stroke szerepelt az anamnézisükben. Dr. Ambarish Pandey (Southwestern Medical Center, Dallas) és munkatársai ezért azt szerették volna megtudni, hogyan lehet felismerni a kardiovaszkuláris előzmények nélküli – de mégis magas kockázatú - betegeket, akik számára legtöbb haszonnal járhat az SGLT-gátló kezelés.

A  JACC: Heart Failure c. lapban 2021 januárjában arról számoltak be, hogy egy viszonylag olcsó pontozásos rendszerrel jól becsülhető, hogy a diabeteses és prediabeteses betegeknél  5 éven belüli mekkora valószínűséggel fog szívelégtelenség előfordulni.  Erre a következő négy, egyszerűen mérhető biomarkert találták alkalmasnak: nagy érzékenységű kardiális troponin-T (hs-cTnT) és C-reactiv protein (hs-CRP) szintek; N-terminalis proB-típusú natriuretikus peptid (NT-proBNP) mértéke és a bal kamrai hipertrófia EKG jelei (ECG-LVH).

Analízisüket 3 nagy közösségi alapú epidemiológiai vizsgálat: az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), a Dallas Heart Study (DHS) és a Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) azon betegeinek adataival végezték, akik kórelőzményében nem szerepelt koronária betegség, stroke vagy HF, és akiknél elegendő adat állt rendelkezésre a kardiovaszkuláris kockázatokról, illetve az említett négy biomarkerről. A vizsgálat indításáig egyetlen vizsgálatba vont személy sem szedett SGLT2 gátlót. A diabeteses és prediabeteses beteg minden abnormális biomarker esetén 1 pontot kaptak. Az 5 éven belüli szívelégtelenség kockázata mind a diabeteses mind a prediabeteses betegeknél emelkedett az emelkedő pontértékkel párhuzamosan 1-espontérték esetén (a 0-ás pontértékkel rendelkezőkéhez képest) diabetes esetén 82%-kal, prediabetes esetén 40%-kal. A HF kockázat 3-as vagy 4-es pontértéknél diabetesben 4,5-szörösére, prediabetesben 3,5-szörösére emelkedett. A kockázat növekedés más HF kockázati faktoroktól független, és mindvégig szignifikáns volt.

A biomarkerek szerinti pontozás leginkább a klinikai jellegzetességek alapján alacsony, vagy mérsékelt kockázatú betegeknél használható, és segíti az SGLT2-gátló kezelésre valók kiválasztását. A vizsgálat másik szándéka az, hogy disglikémiában megelőzze a szívelégtelenséget. Egyelőre nincs elegendő egyértelmű bizonyíték, ami támogatná az SGLT2-gátló kezelést prediabetesben, de segíthet, mivel diabetes nélküli és diabeteses esetekben is védő hatásuk van. Az adatok arra utalnak, hogy prediabeteses betegekben az emelkedett biomarkerek magasabb HF kockázatra utalnak – így segítenek a terápia kiválasztásában.

Dr. James L. Januzzi (Massachusetts General Hospital, Boston) örvendetesnek találta, hogy a keringő biomarkerek bizonyítottan és pontosan azonosíthatók azok a betegek, akiknél az SGLT2 gátló kezelésektől a legnagyobb haszon várható. A biomarker abnormitások jól jelezhetik a szívelégtelenség kockázatának növekedését: a hs-cTnT, a hs-CRP, az NT-proBNP emelkedett értékei, valamint a bal kamrai hipertófia EKG jeleni (ECG-LVH), egymástól függetlenül a szívelégtelenség jelentősen megnövekedett 5 éves kockázatát jelezték 6799 betegnél – 33,2%-uk diabeteses, 66,8%-uk prediabeteses volt.

Pandey és Januzzi doktorok szerint a pontozásos rendszert egyéb kohorszokban való használat előtt validálni szükséges.

Stiles S. Biomarker HF risk score envisioned as SGLT2 inhibitor lodestar in diabetes. Medscape Medical News. January 13, 2021.

Pandey A, Vaduganathan M, Patel KV, et al. Biomarker-based risk prediction of incident heart fauilure in pre-diabetes and diabetes. J Am Coll Cardiol Heart Fail. Jan 06, 2021. Epublished DOI: 10.1016/j.jchf.2020.10.013.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.