hirdetés

Mennyi nátriumot és káliumot fogyasszunk?

Az amerikai National Sciences, Engineering, and Medicine (NAS) a kanadaiakkal közösen kiadta a napi nátrium-bevitelt illető felújított állásfoglalását.

hirdetés

A mostani javaslat szerint a magas vérnyomás és a kardiovaszkuláris betegségek csökkentése céljából a napi nátrium-bevitelt 2500 mg-ban kell korlátozni (ez megegyezik a 2005-ös javaslatban foglaltakkal). Az egyéb krónikus betegségek kockázatának csökkentése (CDRR, chronic disease risk reduction) érdekében viszont 2005-ösnél alacsonyabb napi értéket állapít meg, azt javasolja, hogy lehetőség szerint 1500 mg-ban maximalizáljuk a napi nátrium bevitel fölső határát. „Ma már elégséges bizonyítékunk van arra, hogy a napi nátrium-bevitel és a krónikus betegségek kockázata között összefüggés van” és az is bizonyított, hogy a nátrium-bevitel csökkentése kedvező hatással van a magas vérnyomásra és a kardiovaszkuláris betegségekre – állapította meg a szakértői bizottság.

A nátrium-bevitel korlátozása jelentősebb eredménnyel jár a hipertóniában szenvedő felnőtteknél, de a nátrium-bevitel csökkentésének jótékony hatása a normotenziós felnőtteknél is kimutatható. A javasolt napi 1500 mg alatti sóbevitel pedig várhatóan csökkenti majd a látszólag egészséges populáció egyéb krónikus betegségeinek kockázatát is.

Dr. Nancy Brown (az American Heart Association /AHA/ vezérigazgatója) egy írott nyilatkozatában közölte, hogy az új nátrium-fogyasztási javaslat összhangban van az AHA és az egyéb népegészségügyi szervezetek által évek óta javasoltakkal, ami tömören úgy foglalható össze, hogy: „kevesebb sót kellene ennünk.” Bár az  AHA 2300 mg nátriumban határozza meg a maximális napi nátrium-bevitelt, de a legtöbb felnőtt számára a napi 1500 mg alatti dózis lenne az ideális. A kisgyermekeknek 6 hónapos korig a napi 110 mg, majd 13 éves korig fokozatosan emelkedve 370, 800, 1000, majd 1200 mg lenne a napi „adekvát” nátrium-bevitel.

A beszámoló frissítette a kálium-bevitelre vonatkozó ajánlásokat is. A javasolt adekvát mennyiség napi 2300 és 3400 mg között mozog, nemtől és életkortól függően, és természetesen attól is, hogy a kálium-fogyasztó várandós-e. Általánosságban a most ajánlott bevitel a 2005-ben ajánlottaknál alacsonyabb: kisbabáknál 400-860 mg, gyermekeknek 200-2300, majd 2500 mg az ajánlott napi adag, a legtöbb nőnek napi 2300-2600 mg, a legtöbb férfinek napi 3000-3400 mg kálium-bevitel az adekvát mennyiség. A beszámoló kitért arra, hogy nincs elegendő bizonyíték, amelynek alapján a napi kálium-bevitel felső határa megszabható lenne, ami nem jelenti azt, hogy a túlzott kálium-bevitel nem lenne kockázatos- akár a teljes népesség, akár csak egy kisebb csoport számára. Vigyázni kell az étrendkiegészítőkkel bevitt káliummal is, a túlzott kálium-bevitel különösen azoknál kockázatos, akiknél a vesefunkciók romlása várható. Bár néhány mérsékelt erősségű evidencia szerint a kálium kiegészítés hipertóniában szenvedő felnőtteknél csökkenti a magas vérnyomást, de nincs bizonyíték a kálimbevitel és a válasz közötti összefüggésre. Az sem tudható pontosan, mekkora legyen a káliumfogyasztás maximális érteke ahhoz, hogy az egyéb krónikus betegségek kockázata csökkenjen, mert ehhez sem áll rendelkezésünkre elegendő adat. Azt sem ismerjük, hogy a  nátrium- és a kálium-bevitel egymáshoz viszonyított mennyiségei és aránya hogyan befolyásolják a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel azonban a legtöbb amerikai és kanadai személy az ajánlottnál nagyobb mennyiségben fogyaszt nátriumot, elsősorban módot kellene találni a nátrium-bevitel csökkentésére.

Dr. Brown szerint az amerikai felnőttek kb. 50%-kal több nátriumot fogyasztanak a javasolt mennyiségnél. Ennek oka nem csak az otthon készített ételek túlzott sózása. A naponta elfogyasztott nátrium-mennyiség több mint 70%-a az éttermekben fogyasztott illetve a boltban kapható, különböző módokon feldolgozott és tartósított ételekből származik. Kívánatos lenne, ha az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) kiadna  az élelmiszeripar számára egy olyan javaslatot, melyben kérné az élelmiszeripari termékek nátrium mennyiségének csökkentését.

A Trump-kormányzat is elhatározta, hogy az iskolai étkeztetésben is javasolja a nátrium-bevitel csökkentését.

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. The National Academies of Sciences Engineering Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.