A szendvics és a sóbevitel
A túlhajszolt életmóddal párhuzamosan egyre inkább terjed az ebédre bekapok egy szendvicset amerikai szokása. Tudnunk kell azonban, hogy ezzel szervezetünkbe nem csak bőséges kalóriát, hanem a napi sószükséglet jelentős részét is bevisszük.
Az amerikaiak 49%-a minden nap elfogyaszt legalább egy szendvicset (hot-dogot, hamburgert, csirke wrap-ot, sajtos bagelt) a férfiak gyakrabban, a nők ritkábban (54% vs 44%, p<0,001). Ez az egyetlen szendvics férfiaknál a napi nátrium-bevitel 21%-ának, nőknél 16%-ának felel meg egy online megjelent legújabb kutatás szerint (Sebastian). A Dietary Guidelines for America 2010-es ajánlása egészséges felnőttek esetén a napi nátriumbevitel felső határát 2300 mg-ban állapította meg, az 50 év felettiek, az afro-amerikaiak, a diabeteses és hipertóniás, vagy krónikus vesebeteg személyek számára pedig 1500 mg az ajánlott napi felső határ. Így akár egyetlen szendviccsel is túl sok kalóriát és y „tetemes mennyiségű” sót veszünk magunkhoz – állapította meg a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics-ben 2014. október 5.-én online megjelent kutatás vezető szerzője, Dr. Rhonda S. Sebastian (Food Surveys Research Group, Beltsville Human Nutrition Research Center, Maryland).
A „mit eszünk mi Amerikában” című kutatásban 2009-2010-ben 5762 felnőtt (2973 nő és 2789 férfi) táplálkozási szokásait elemezték, melynek során összehasonlították a férfiak és nők szendvicsevésekor felvett energiát és nátrium mennyiségét (kilokalóriák és miligrammok a napi adag százalékában), a teljes energia-bevitelt, a teljes nátrium-bevitel és a nátrium-denzitást (mg/1000 kcal), és felhívták a figyelmet a szendvicsek nátrium (konyhasó) tartalmának csökkentésének szükségességére, a vérnyomás normál értéken tartása érdekében. A 2010-ben kiadott ajánlások szerint a vérnyomás normál értékek közötti tartása csökkenti az egyén kardiovaszkuláris kockázatát, a pangásos szívbetegség és a vesebetegségek kockázatát. Ezért gyermekekben is, felnőttekben is korlátozni kell a nátrium-bevitelt.
Dr. Suzanne Oparil (University of Alabama at Birmingham), a kérdés szakértője viszont arra hívja fel a figyelmet, az Institute of Medicine 2013-as beszámolója szerint „nincs bizonyíték arra, hogy a napi nátrium-bevitel alacsonyabb szintjei (1500 mg és 2300 mg) képesek lennének megelőzni a kardiovaszkuláris eseményeket”. Ráadásul, a PURE vizsgálatban (Prospective Urban Rural Epidemiology) értékelt 100 000 személy adatai alapján a napi 3 grammnál kevesebb sót fogyasztók körében magasabb volt a kardiovaszkuláris betegségek és a halálozások száma, sorolja a sóbevitel egyedüli bűnösségét cáfoló adatokat. Dr. Salim Yusufnak (McMaster University, Hamilton, Ontario) a 2014-es World Congress of Cardiology-n elhangzott analízise szerint a napi 3000 és 6000 mg nátriumot fogyasztók körében kevesebb halált és kardiovaszkuláris megbetegedést lehet észlelni, ezért a nátrium-bevitel és a megbetegedések kockázata között U- vagy J-alakú összefüggést feltételezett, mivel szerinte a túl alacsony és a túl magas nátrium-bevitel növeli a kockázatokat.
A szendvicsek fogyasztásakor ügyelni kellene a felvágottak, vörös húsok és sajtok mennyiségének csökkentésére és a túlzott kalória-bevitellel is számolni kell, nem mindegy, hogy az a bizonyos napi egy „szendvics” mekkora. Még ennél is fontosabb azonban, hogy seha ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű testmozgásról.
Írásunk a következő közlemények alapján készült:
1. Heartwire
2. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics