hirdetés

Óvatosan a vörös húsból készült felvágottakkal!

A feldolgozott vöröshús készítményeket rendszeresen fogyasztó férfiak gyakrabban kerülnek szívelégtelenség miatt kórházba illetve halnak meg szív – és érbetegségben, mint a vörös húst feldolgozatlan formában fogyasztó kortársaik. 

hirdetés

A svéd Karolinska Intézet munkatársai éveken keresztül tanulmányozták a férfiak táplálkozásának és a szívbetegségének összefüggéseit, eredményeiket az American Heart Association egyik folyóirata, a Circulation: Heart Failure most közölte.

A munkacsoport Alicja Wolk vezetésével azt vizsgálta, hogy a feldolgozatlan vörös húsok, illetve az ilyen húsokat tartalmazó készítmények: felvágottak, füstölt és grillezett ételek, szalámik stb. hosszú távú és rendszeres fogyasztásának szív-egészségügyi hatásában, kimutatható-e valamilyen különbség.

Az önként jelentkező 45-79 esztendős férfiak gondos szűrővizsgálata igazolta, hogy semmiféle szív-és érrendszeri betegségben vagy bármilyen egyéb súlyos betegségben, például rosszindulatú daganatban sem szenvednek. A résztvevőknek a 96 tételből összeállított -minden létező, húst és húskészítményt tartalmazó -  listán fel kellett tüntetniük, hogy milyen készítményből mennyit fogyasztottak. A listába a nem földolgozott húsok közé a sült és főtt sertés- és marhahús, valamint a darált húsok különböző variációi kerültek. 

A munkát 1998-ban kezdték és 2010-ben fejezték be. A vizsgálatba vont 37 035 férfi körében a 12 év alatt  2 891 esetben lépett fel szívelégtelenség és ebből 266  haláleset volt.  A naponta átlagosan 75 gramm vagy annál nagyobb mennyiségű feldolgozott vöröshús készítményt fogysztók 28 %-kal nagyobb eséllyel kerültek a keringési elégtelenség miatt kezeltek közé, mint azok, akik ezekből a termékekből legfeljebb napi 25 grammot fogyasztottak. Az összefüggés minden egyéb kockázati tényezőt figyelembe vételekor is érvényes maradt.

A feldolgozott húskészítményeket nagyobb mennyiségben fogyasztók kétszer gyakrabban haltak meg szívelégtelenségben mint azok, akik a  legkevesebb húskészítményt ették.  Napi 50 gramm, vagyis 1-2 szelet sonka rendszeres fogyasztóiban  a szívhalál esélye 8 %-kal nőtt, a szívelégtelenség okozta halálozás pedig átlagosan 38 %-kal lett gyakoribb.

A vörös húsok hagyományos elkészítése, sütés-főzése nyomán asztalra kerülő hús nem növelte a szívbetegség veszélyét. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az élelmiszeripari kezelés során a hús nátriumot, nitrátokat, foszfátokat és egyéb adalékanyagokat kap, füstölik, policiklusos aromás hidrokarbonokkal kezelik, amelyek mind károsak a szervezetre és növelhetik –a többi között- a kardiovaszkuláris megbetegedés veszélyét.

A spanyol kutatók a folyamatban lévő, nőkön végzett  vizsgálatban is hasonló eredményeket várnak. Nálunk ilyen részletes tanulmány nem történt, de a FAO adataiból tudjuk, hogy a legtöbb tőkehúst a spanyolok fogyasztják (fejenként évi l22 kg), mi 89 kg megevésével nem tartozunk az élmezőnybe. Húskészítményt a magyar háztartásokban 3-4 naponként vásárolnak, tőkehúst pedig 23 naponként legfeljebb egy alkalommal. A hazai táplálkozási minta ilyen szempontból sem tartozik az egészségesek közé.

A folyóirat szerkesztői megemlítik, hogy mintegy 6 millió amerikai szenved szívelégtelenségben és a megbetegedettek fele öt éven belül meg is hal a betegség következtében. A betegség egészségügyi terhei is hatalmasak, becslések szerint az Egyesült Államokban évente 34 milliárd dollárra tehetőek. Magyarországon, becslések szereint a 65 évnél idősebbek 10-20 %-a dekompenzált , ami kb. 300 000 beteget jelent. Megfelelő ellátásukhoz 100-150, szakrendelőre, szívelégtelenségre specializálódott szakambulanciára lenne szükség. 

                                                                                

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.