Sóhelyettesítők a magas vérnyomás megelőzésében
Már részleges sóhelyettesítéssel is jelentősen csökkenthető a hipertónia kialakulásának kockázata.
- Hogyan befolyásolja a napi sóbevitel a halálozást?
- Korszerű hipertóniakezelés: a fix dózisú hármas kombinációk jelentősége
- Bizonyos típusú tachycardiában kedvező lehet a megasabb sóbevitel
- Mennyi nátriumot és káliumot fogyasszunk?
- A nátrium-bevitel korlátozása szívelégtelenségben
- Nátriumbevitel - túlzásoktól mentesen
- Távgondozásos vérnyomás- és a koleszterinszint csökkentés
- Vérnyomás monitorozás ideiglenes tetoválásokkal
- Vérnyomáscsökkentő kezelés 2-es típusú diabetesben – ördögi páros a parkettán
- Kardiológiai szűrővizsgálatok és állapotfelmérés
- Az erek idő előtti öregedése a klinikai gyakorlatban
A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban január 4-én jelent meg egy kínai kutatók által végzett vizsgálat eredményei összefoglaló publikáció, amelynek fő megállapítása, hogy a hagyományos sónak a sóhelyettesítőkkel történő kiváltása jelentősen, 40%-kal csökkentheti a magas vérnyomás előfordulását az idősebb felnőtteknél anélkül, hogy növelné az alacsony vérnyomásos, hipotóniás események kockázatát.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek és az ezekkel összefüggő halálozás vezető kockázati tényezője. Több mint 1,4 milliárd felnőttet érint, és évente 10,8 millió halálesetet okoz világszerte. A magas vérnyomás kockázatának csökkentésére az egyik leghatékonyabb módszer a nátriumbevitel mérséklése. A mostani vizsgálat a sóhelyettesítők alkalmazásának hatásait vizsgálta, mint egy alternatív, jobb megoldást az egészséges vérnyomás szabályozására és fenntartására ahelyett, hogy önmagában a sóbevitelt csökkentenék.
“A felnőttek gyakran esnek abba a csapdába, hogy a könnyen hozzáférhető és olcsó feldolgozott élelmiszerek révén túlzott mennyiségű sót fogyasztanak” - nyilatkozta Dr. Yangfeng Wu, a tanulmány vezető szerzője, a Pekingi Egyetem Klinikai Kutatóintézetének ügyvezető igazgatója. “Alapvető fontosságú lenne, hogy felismerjük táplálkozási döntéseink hatását a szív egészségére, és növeljük a lakosság tudatosságát az alacsonyabb nátriumtartalmú sóhelyettesítőkkel kapcsolatosan.”
A kutatók ebben a tanulmányban különböző nátriumbevitel-mérséklési stratégiák hatását értékelték ápolási intézményekben élő idős felnőttek vérnyomására. Bár korábbi tanulmányok azt bizonyítják, hogy a sóbevitel csökkentése megelőzheti vagy késleltetheti az újonnan kialakuló magas vérnyomást, a sóbevitel hosszú távú csökkentése kihívást jelenthet a betegek számára a korábban megszokott ízekről való lemondás miatt.
A DECIDE-Salt vizsgálatban (NCT03290716) összesen 611 idős (55 éves vagy idősebb) résztvevő vett részt 48 ápolási intézményből, két csoportra osztva: 24 intézmény (313 résztvevő) a hagyományos sót sóhelyettesítővel pótolta, 24 intézményben (298 résztvevő) pedig továbbra is a szokásos konyhasót használták. Valamennyi résztvevő vérnyomása <140/90 Hgmm volt, és a vizsgálat kezdetén nem használtak vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. A vizsgálatban felhasznált hagyományos só nátrium-klorid, azaz konyhasó volt, míg a részleges sóhelyettesítő termék összetétele 62,5% NaCl, 25% KCl, valamint 12,5% ízanyag, aroma, fűszer volt.
Az elsődleges végpont a magas vérnyomás kialakulásának aránya volt a két vizsgált populációban, további végpontokként pedig a kutatók azt is vizsgálták, hogy milyen magas vérnyomás elleni gyógyszereket kezdtek el szedni, illetve milyen súlyos kardiovaszkuláris mellékhatások léptek fel a vizsgálati időszak során.
A két év hosszúságú vizsgálati időszakban a magas vérnyomás előfordulásának gyakorisága 11,7/100 fő/év volt a sóhelyettesítőt használó csoportban és 24,3/100 fő/év a hagyományos sót használó résztvevőknél. A sóhelyettesítőt használóknál 40%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás, mint a hagyományos sót használóknál amellett, hogy a sóhelyettesítő készítmények nem okoztak hipotóniát, ami az idősebb felnőtteknél gyakori probléma lehet.
“Eredményeink áttörést jelenthetnek a vérnyomás időskori fenntartásában, mivel az alkalmazott módszer egyrészt lehetőséget kínál az emberek számára, hogy megóvják egészségüket és minimalizálják a szív- és érrendszeri kockázatokat, miközben továbbra is élvezhetik a számukra finom, megszokott ízeket” - fejtette ki Wu.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Study shows salt substitutes help to maintain healthy blood pressure in older adults
Salt Substitutes Help to Maintain Healthy Blood Pressure in Older Adults
Irodalmi hivatkozás:
Salt Substitutes Help to Maintain Healthy Blood Pressure in Older Adults, Journal of the American College of Cardiology (2024).