hirdetés

Sóhelyettesítők a magas vérnyomás megelőzésében

Már részleges sóhelyettesítéssel is jelentősen csökkenthető a hipertónia kialakulásának kockázata.

hirdetés

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban január 4-én jelent meg egy kínai kutatók által végzett vizsgálat eredményei összefoglaló publikáció, amelynek fő megállapítása, hogy a hagyományos sónak a sóhelyettesítőkkel történő kiváltása jelentősen, 40%-kal csökkentheti a magas vérnyomás előfordulását az idősebb felnőtteknél anélkül, hogy növelné az alacsony vérnyomásos, hipotóniás események kockázatát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek és az ezekkel összefüggő halálozás vezető kockázati tényezője. Több mint 1,4 milliárd felnőttet érint, és évente 10,8 millió halálesetet okoz világszerte. A magas vérnyomás kockázatának csökkentésére az egyik leghatékonyabb módszer a nátriumbevitel mérséklése. A mostani vizsgálat a sóhelyettesítők alkalmazásának hatásait vizsgálta, mint egy alternatív, jobb megoldást az egészséges vérnyomás szabályozására és fenntartására ahelyett, hogy önmagában a sóbevitelt csökkentenék.

“A felnőttek gyakran esnek abba a csapdába, hogy a könnyen hozzáférhető és olcsó feldolgozott élelmiszerek révén túlzott mennyiségű sót fogyasztanak” - nyilatkozta Dr. Yangfeng Wu, a tanulmány vezető szerzője, a Pekingi Egyetem Klinikai Kutatóintézetének ügyvezető igazgatója. “Alapvető fontosságú lenne, hogy felismerjük táplálkozási döntéseink hatását a szív egészségére, és növeljük a lakosság tudatosságát az alacsonyabb nátriumtartalmú sóhelyettesítőkkel kapcsolatosan.”

A kutatók ebben a tanulmányban különböző nátriumbevitel-mérséklési stratégiák hatását értékelték ápolási intézményekben élő idős felnőttek vérnyomására. Bár korábbi tanulmányok azt bizonyítják, hogy a sóbevitel csökkentése megelőzheti vagy késleltetheti az újonnan kialakuló magas vérnyomást, a sóbevitel hosszú távú csökkentése kihívást jelenthet a betegek számára a korábban megszokott ízekről való lemondás miatt.

A DECIDE-Salt vizsgálatban (NCT03290716) összesen 611 idős (55 éves vagy idősebb) résztvevő vett részt 48 ápolási intézményből, két csoportra osztva: 24 intézmény (313 résztvevő) a hagyományos sót sóhelyettesítővel pótolta, 24 intézményben (298 résztvevő) pedig továbbra is a szokásos konyhasót használták. Valamennyi résztvevő vérnyomása <140/90 Hgmm volt, és a vizsgálat kezdetén nem használtak vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. A vizsgálatban felhasznált hagyományos só nátrium-klorid, azaz konyhasó volt, míg a részleges sóhelyettesítő termék összetétele 62,5% NaCl, 25% KCl, valamint 12,5% ízanyag, aroma, fűszer volt.

Az elsődleges végpont a magas vérnyomás kialakulásának aránya volt a két vizsgált populációban, további végpontokként pedig a kutatók azt is vizsgálták, hogy milyen magas vérnyomás elleni gyógyszereket kezdtek el szedni, illetve milyen súlyos kardiovaszkuláris mellékhatások léptek fel a vizsgálati időszak során.

A két év hosszúságú vizsgálati időszakban a magas vérnyomás előfordulásának gyakorisága 11,7/100 fő/év volt a sóhelyettesítőt használó csoportban és 24,3/100 fő/év a hagyományos sót használó résztvevőknél. A sóhelyettesítőt használóknál 40%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás, mint a hagyományos sót használóknál amellett, hogy a sóhelyettesítő készítmények nem okoztak hipotóniát, ami az idősebb felnőtteknél gyakori probléma lehet.

“Eredményeink áttörést jelenthetnek a vérnyomás időskori fenntartásában, mivel az alkalmazott módszer egyrészt lehetőséget kínál az emberek számára, hogy megóvják egészségüket és minimalizálják a szív- és érrendszeri kockázatokat, miközben továbbra is élvezhetik a számukra finom, megszokott ízeket” - fejtette ki Wu.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study shows salt substitutes help to maintain healthy blood pressure in older adults

Salt Substitutes Help to Maintain Healthy Blood Pressure in Older Adults

Diet, ExerCIse and carDiovascular hEalth (DECIDE) - Salt Reduction Strategies for the Elderly in Nursing Homes in China (DECIDE-Salt)

Irodalmi hivatkozás:

Salt Substitutes Help to Maintain Healthy Blood Pressure in Older Adults, Journal of the American College of Cardiology (2024).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.