hirdetés

A koszorúér-betegség indulása egészségesebb élettel késleltethető

A 2001 és 2011 között életüket vesztő amerikai katonák boncolása azt mutatta, hogy a kockázati tényezőkre irányuló nagyobb figyelem ellenére ma sem ritka a koszorúerek fiatalkorban induló ateroszklerózisa.

hirdetés

A szív-ér rendszeri betegségek jelentik a legtöbb országban a halálozás első számú okát. Így van ez nálunk is: minden második magyar állampolgár infarktus vagy agyi érkatasztrófa következtében fejezi be életét.

Valaha azt hitték, hogy a szívhalál vagy a szélütés okát jelentő érelmeszesedés az idősek betegsége. Ez a nézet akkor változott meg, amikor 1953-ban az amerikai hadsereg kórboncnokai mindenki megdöbbenésére arról számoltak be, hogy a koreai háborúban meghalt fiatal katonák 77%-ának koszorúereiben szükület volt kimutatható. Ehhez hasonló vizsgálat soha nem történt, és ezt követően hatalmas kutatás indult el a coronaria-betegség korai időszakának földerítésére.

A következő esztendőkben derült ki, hogy az érelmeszesedés gyermekkori betegség. Baleset következtében életüket vesztő, 10–12 éves gyerekek koszorúerein már kimutatható volt az ateroszklerotikus plakk megjelenése. A kórfolyamat igen korán elindul, és a későbbiekben az életvitel, az esetleg kezdődő egyéb kisérő betegségek döntik el, mi történik felnőtt korban.

Időközben a vietnami háborúban is fölboncoltak minden amerikai katonát és igen sok civil áldozatot. A koszorúér-betegség prevalenciája 45%-nak bizonyult. Az Egyesült Államokban mind nagyobb erővel folyt a kockázati tényezők elleni harc. Nemcsak a kardiológusok, hanem az egész média hírforrásai terjesztették: gondosan kezeltetni kell a magas vérnyomást, a hiperkoleszterinémiát, a cukorbetegséget, abbahagyandó a dohányzás és a testsúly növelése, és mindenkinek fontos a rendszeres testmozgás.

Most hatalmas nyilvánosságot kapott Bryant J. Webber és munkatársai vizsgálata, melynek eredményeit a JAMA közölte. Ebben az amerikai fegyveres erők 2001 októbere és 2011 augusztusa között meghalt tagjainak boncolási adatait ismertették. A vizsgálati alanyok többsége Irak és Afganisztán területén vesztette életét.

A koszorúerek és az aorta ateroszklerózisának prevalenciája 12,1%-nak bizonyult. A bármilyen mértékű koszorúér-eltérés előfordulási gyakorisága 8,5% volt, a súlyos esetek számát 2,3%-nak találták, mérsékelt elváltozásokat 4,7%-ban észleltek, a minimális eltérések előfordulása 1,5% volt. Az ateroszklerózis megjelenése elsősorban az életkorral függött össze. A vizsgált katonák átlagéletkora 26 év volt, és összesen 3832 eset adatait értékelték.

Azok életkorának középértéke, akiknél már találtak ateroszklerózist, általában 5 évvel volt magasabb (30,5 év), mint azoké, akiknek a koszorúereiben nem volt eltérés. A 40 éves és annál idősebb katonák körében a coronaria-betegség prevalenciája hétszer nagyobbnak bizonyult, mint a legfeljebb 24 éves társaik között (45,9% vs. 6,6%).

Ha az életkort figyelembe vették, a statisztikai értékelés során az iskolázottság és a katonai szolgálatba lépéskor mért testsúly is összefüggött az ateroszklerotikus folyamat megjelenésével. A tanultabbak és a súlytöbblettel nem rendelkezők között az érelmeszesedés ritkábban fordult elő. Az ismert kockázati tényezők szerepe is világosan kitűnt. Azok között, ahol kockázati tényező az anemnézisben nem szerepelt, az érelmeszesedés prevalenciája 11,1% volt. A kóros lipidérték 50,0%-os, a hipertónia 43,6%-os, az elhízás 22,3%-os prevalenciával járt együtt.

A dolgozat következtetése, hogy a koszorúér-betegség okozta halálozás igen jelentős csökkenése részben a kardiológiai terápiás lehetőségek növekedésének, részben a kockázati tényezők gyakoriságában észlelt mérséklődésnek köszönhető, de főleg az utóbbi területen még sok a tennivaló. Az egészséges életvitelt gyermekkorban kell kezdeni, és az élet végéig folytatni kell.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.