hirdetés

Világméretű orvosképzés a sportolók hirtelen szívhalálának megelőzésére

Az Amerikai Sportorvosok Társasága és a FIFA a földkerekség bármely orvosának ingyenesen biztosít orvostovábbképző anyagokat a sportesemények közbeni hirtelen szívhalál megelőzéséhez és késedelem nélküli kezeléséhez. 

hirdetés

A FIFA orvosi táskát is összeállított azoknak, akik versenyek közben figyelnek a sportolókra, melyben hordozható defibrillátor is található.

A hirtelen, váratlan szívhalál – az angol elnevezés, a sudden unexpected cardiac death betűszavával SUCD – kiszámíthatatlanul bekövetkezik egészségesnek vélt, panaszmentes emberek között és edzett, csúcsteljesítményű sportolók körében egyaránt. A megdöbbentő éppen az olyan esemény, amikor fiatal élsportolók esnek össze váratlanul tréning vagy verseny közben, mert megállt a szívük.

Az SUCD az esetek 80%-ában nem a szív megállását jelenti: a szívizomzat remeg, fibrillál, aminek így is az a következménye, hogy a vérkeringés megáll, és sem az agy, sem a szív nem kapja meg az élethez szükséges vért – beáll a halál. Kiszámíthatatlanul, percek múlva a kamraremegés szívmegállással folytatódik, de ilyenkor megfelelő beavatkozással a szívműködés még ismét elindítható.

Számos veleszületett szíveltérés hajlamosít végzetes szívritmuszavar kialakulására, de ezek többségét nem könnyű korán fölismerni. A kutatás a kardiológia minden részterületén lázasan folyik, különösen a sportorvoslásban, mert a végzetes ritmuszavart nemritkán a sporttal összefüggő fizikai és pszichés terhelés váltja ki.

Az American Heart Association (AHA) statisztikája szerint az Egyesült Államok 18 évesnél fiatalabb népességéből évente általában 7000 személy veszti életét hirtelen szívhalál következtében. Az adatok azt is jelzik, hogy az SUCD háromszor gyakoribb a sportolók között.

Tavaly nagy feltűnést keltett a 24 esztendős labdarúgó, Fabrice Muamba hirtelen szívhalála meccs közben. Amikor a játékos váratlanul összeesett, az első sorokban ülő focirajongó kardiológus azonnal látta, mi történt, berohant a pályára, és elkezdte a reanimációt. Az újraélesztést a megérkező rohammentő munkatársai folytatták, miközben a sportolót beszállították a legközelebbi egészségügyi intézmény sürgősségi osztályára.

Muamba 78 percig volt halott, amíg reanimálták. Ismételten használták a defibrillátort, míg végül sikerült a szívműködését biztosítani. A labdarúgó nem az egyetlen, aki ilyen körülmények között összeesve az átlagosnál sokkalta jobb eséllyel kapta a megfelelő és késedelem nélküli újraélesztést. Jonathan Drezner és munkacsoportja a sportedzők társaságának tavasszal rendezett ülésén ismertette, hogy az USA államaiban a közterületeken hirtelen halált szenvedők 8%-át sikerül újraéleszteni. Az egyetemek sportpályáin, verseny közben történő tíz hirtelen szívhalál esetből csaknem kilenc sportolót lehet az életbe visszahozni.

Dr. Drezner és munkatársai kidolgozták azt az ötlépcsős tanfolyamot, amit az American Medical Society for Sports Medicine (AMSSM) és a FIFA ajándékaként a világ minden országában megkaphatnak az orvosok. A teljes anyagot a British Journal of Sports Medicine közli. A tanulmány áttekinti azokat az EKG-eltéréseket, melyek az edzés folyamán megjelennek, az esetleges kóros változásokat, melyeket figyelembe kell venni, és végül összefoglalja a sportolók EKG-görbéinek jellegzetességeit.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.