hirdetés

A beültethető defibrillátor életet ment

A hirtelen szívhalál oka legtöbbször kamrafibrilláció, amely a defibrillátor kibocsátotta áramütéssel megszüntethető. Ma már létezik bőr alá beültethető defibrillátor is, de egy új vizsgálat szerint sok olyan beteg nem kap ilyen eszközt, akinek szüksége volna rá.  

hirdetés

Amikor Fehér Miklós, a kiváló magyar labdarugó, 2004. január 25-én mérkőzés közben a pályán összeesett és hirtelen szívhalál miatt vesztette életét, nem csak a jelen lévő szurkolók, de a tv-nézők milliói is megdöbbentek. Akkor is így éreztek, mikor a tv képernyőjén 2009. június 8-án a belga focijátékos, Anthony Van Loo a pályán elzuhant, majd mire társai odarohantak, magához tért és fölkelt, ugyanis a beültetett defibrillátor működött és megmentette az életét.

Az „Implantable Cardioverter Defibrillátor” angol betűneve alapján világszerte ICD néven emlegetett műszer ma már szívbetegek millióinak mellkasába ültetve nyújt védelmet a fibrilláció okozta szívhalál ellen. A hirtelen, váratlan szívhalál ugyanis az esetek 80 %-ában nem a szív megállása miatt következik be, hanem azért, mert a szív a ritmusos összehúzódások helyett remeg, fibrillál és ezzel a vérkeringés megszűnik.

Talán ma már mindenki látott sportpályán, bevásárlóközpontokban, hivatalokban vagy nagy forgalmú helyeken olyan táblát, mely mutatja, hol van a legközelebbi defibrillátor, amit hirtelen szívhalál esetén bárki használhat újraélesztéshez. A hirtelen meghalt mellkasára helyezett elektródok áramütése megszüntetheti a szív remegését és az ismét ütemesen dolgozni kezd.

Az ICD ma már gyermekkéz méretű műszer, amelyet korábban a mellkas bőre alá varrt be a sebész és a műszerből a szívbe vezető elektródok folyamatosan továbbították a szív összehúzódásai nyomán keletkezett elektromos jeleket, amikor ezek a szívroham kezdetét jelezték, a műszer az általa kibocsátott áramütéssel szüntette meg a szívrohamot. Ma már olyan változatok is léteznek, amelyek elektródok közvetítése nélkül is biztonságosan működnek, így a műtét során csupán a műszer bőr alá helyezésére van szükség.

A belga labdarugó példája azt igazolta, hogy akinél korábbi szívritmus-zavar miatt ICD beültetés történt, az még meccs közben sem hal hirtelen szívhalállal - bár a néhány héttel később tartott Európai Szívgyógyász Kongresszuson a kardiológusok erősen vitatták azon kollégájuk döntését, aki a játékost ismét a pályára engedte.

A sportorvosok egyik nagy gondja, hogy néhány, jól kimutatható szívbetegségen kívül általában nem lehet megmondani, hogy ki lesz az, aki váratlanul összeesik és hirtelen szívhalál miatt fejezi be az életét. Mivel sok adat igazolja, hogy infarktus után az első néhány hónapban fokozott a hirtelen szívhalál kockázata, az Egyesült Államokban infarktust követően, biztonsági okból, sok betegnél történt ICD beültetés, de ezt a biztosítók a költségek miatt erősen ellenezték. Egy ICD ára másfél millió forintnak megfelelő dollár körül mozog.

Most Kumar Narayanan és munkacsoportja kimutatta, hogy valójában a kardiológiai okból ICD beültetésére szoruló amerikaiaknak csak 13 %-a kapja meg az életmentő műszert. Ezek a betegek már túléltek egy hirtelen szívhalált és ezért feltétlenül szükségük van az ICD-re. Dolgozatukat a Circulation közölte és máris nagy vitát váltott ki. Ennek alapján, a hirtelen szívhalál megelőzésére, akár minden élsportoló esetében indokolt lehetne az életmentő műszer behelyezése.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.