hirdetés

Megbízható a bőr alá beültethető defibrillátor

A váratlan, hirtelen halál oka 80 %-ban nem szívmegállás, hanem a szívremegés, fibrilláció, ami áramütéssel megszüntethető. Most azt a testbe beültethető defibrillátort próbálták ki sikeresen, melyet közvetlenül a bőr alá varrnak be.

hirdetés

A kamraremegés, a fibrilláció áramütéssel történő megszüntetését két svájci élettanász, Jean-Louis Prévost és Frédéric Batelli fedezte fel. Kutyakísérleteik közben észlelték, hogy kis áramütéssel kamrafibrilláció indul, ami nagyobb áramütéssel megszüntethető. Mindez 1899-ben történt.

Évtizedek teltek el, míg sok fiziológus és szívgyógyász munkájának eredményeként, a hordozható, külső defibrillátortól a beteg testébe beültethető változatig - az angol elnevezés alapján (Implantable Cardioverter Defibrillator) - világszerte ICD betűszóval jelzett, életmentő műszer bekerült a klinikai gyakorlatba.

Az eddig alkalmazott, mellkasba bevarrt defibrillátorok a szívbe vezetett elektródok révén monitorozták folyamatosan a spontán szívműködést. Ha a szív a beállított – legtöbbször 50/min - frekvenciánál lassabban kezd működni, akkor a defibrillátor a pacemakerhez hasonlóan ingerli a szívet az előírt pulzusszám szerint, ha viszont a műszer kamrafibrillációt észlel, szükség szerint ismételt áramütés útján szünteti meg a halálos ritmuszavart.

Tavaly az FDA engedélyezte annak az új ICD műszernek az alkalmazását, amelyiket közvetlenül a mellcsont bal széléhez, a bőr alá kell beültetni és az implantációt végző sebész még röntgen ellenőrzést sem használ a beavatkozás során. Itt nincs szükség elektródára, azért nem fordulhat elő elektródatörés miatt működési zavar, véredény infekció sem.

Martin C. Burke és 11 szerzőtársának dolgozatát a Circulation közölte, melyben beszámoltak az új ICD alkalmazásával nyert tapasztalatokról. A beültetések 33 helyen történtek és 330 betegből 314-be ezt a műszert, az S-ICD készüléket ültették be. A betegek átlagos életkora 52 év volt.

Az átlagos 11 hónapos megfigyelési idő alatt 21 betegnél fordult elő 38, spontán kamrafibrilláció vagy kamrai tachikardia. A készülék valamennyi esetben megszüntette a ritmuszavart és a szinuszritmus helyreállt. A betegcsoportból 41 kezelt vizsgálati személynél (13,1 %) történt aritmia nélkül áramütés.

Az FDA ellenőrző adatai azt igazolták, hogy az S-ICD beültetése a 180 napig végzett megfigyelés során a betegek 99 %-ában volt szövődménymentes. A hivatal ilyen értelmű követelménye egyébként 79 %. A műszer a kamrafibrillációt 100 %-ban megszüntette. Az FDA kötelező határértéke 88 % lett volna.

Az S-ICD beültésével élő betegeket azóta is gondosan ellenőrzik, mivel a kardiológusok egy része szerint a halálos kamrai ritmuszavarra hajlamos szívbetegek közül sok esetben van az ilyen defibrillátor beültetésének ellenjavallata.

„Az S-ICD nem helyettesítheti az egyéb, korábban alkalmazott defibrillátorokat” – mondotta a munkacsoport vezetője. „Bizonyos betegek számára viszont ideális, másoknak alkalmatlan, de a nagy többség esetén ez választás kérdése”. Az utóbbi években az USA gyógyintézeteiben havonta átlag 10 000 ICD készüléket ültetnek be. Magyarországon S-ICD implantáció eddig még nem történt.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.