hirdetés

Mellény a divat

A defibrillátor mellény folyamatosan fölveszi az EKG-görbét, és ha kamrai tachikardia vagy fibrilláció indul, azonnal leadja a halálos ritmuszavart megszüntető áramütést. A Heart Rhythm Society kongresszusán egy diagnosztikus „ruhadarab” is nagy figyelmet keltett.

hirdetés

Mindig drámai esemény a hirtelen szívhalál, mely nemritkán mindenki által ismert, népszerű, egészségesnek hitt, fiatal ember – híres sportoló, színész – életének vet véget váratlanul. Ha abban a pillanatban olyan emberek vannak a közelben, akik ismerik az újraélesztés egyszerű, de rögtön elkezdendő műveletét, jó esély van az élet visszanyerésére, de a megállt szív működését a mellkas percenként százszor végzett összenyomásával mielőbb pótolni kell, mert minden perc késés 10%-kal csökkenti az élet visszanyerésének esélyét.

A szívmegállás legtöbbször nem azt jeleni, hogy a szív mozdulatlan. A kezdet általában kamrafibrilláció: a szívkamrák ritmusos összehúzódás helyett remegnek, fibrillálnak, ezért a véráramlás megszűnik, és ennek következménye a halál. Ez a végzetes szívritmuszavar megfelelő áramütéssel megszüntethető, és az utóbbi időben az aktatáska méretű defibrillátor mind több helyen hamar elérhető, ahol sokan vannak és hirtelen szívhalál gyakrabban fordulhat elő: repülőtéren, áruházban, sportpályákon.

Vannak hirtelen szívhalálra fokozottan veszélyeztetett betegek: infarktus után a korai szakban nagyobb az esélye a végzetes eseménynek, ezért gazdag országokban, például az Egyesült Államokban igen gyakori szívroham után az implantálható kardioverter defibrillátor (ICD) beültetése. Garantált biztonságot ez sem jelent, ráadásul drága védelem, mert a készülék ára forintban kifejezve 1,5–2 millió, és ehhez még hozzáadódik a vizsgálat, illetve a beavatkozás költsége.

A Heart Rhythm Society most befejeződő kongresszusán ismertették a defibrillátor mellénnyel szerzett első tapasztalatokat. A szerkezet olyan ruhadarab, amely a mellkason viselve folyamatosan fölveszi az EKG-görbét, és ha kamrai tachikardia vagy fibrilláció indul, azonnal leadja az áramütést, mely megszünteti a halálos ritmuszavart. Téves áramütés eddig csak 0,3%-ban fordult elő, ez jobb arány, mint amit a beültetett ICD készülékekkel elértek.

Az első 862 eset tapasztalatai igen biztatóak. Michael Gold, a munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy a betegcsoport tagjai átlagosan 2–6 hónapig viselték a mellényt napi 22 órán keresztül. A betegek sorsát egy éven keresztül követték. Az átlagos mortalitás az így kezelt betegcsoportban 0,5% volt. Három beteg halt meg, amikor nem viselte a defibrillátor mellényt.

A munkacsoport ennek a kezelési módnak ott látja jelentőségét, hogy áthidalja azt az infarktust követő 40 napos időszakot, amikor eldönthető, hogy szükség van-e ICD beültetésére. A jelenlegi terápiás irányelvek szerint a szívrohamot követő 40 nap a kritikus időszak, és ez idő alatt tisztázható, szüksége van-e a betegnek beépített defibrillátor állandó viselésére, vagy nincs valószínűsége kamrafibrilláció bekövetkezésének.

A kongresszus során másik mellény bemutatására is sor került. Ez nem életmentő, hanem diagnosztikus eszköz volt: a ruhadarabban 250 elektródot helyeztek el, mely nemcsak a ritmuszavart jelezte, hanem pontosan a szabálytalan szívműködés kiindulási helyét, amihez egyébként a szív elektrofiziológiai vizsgálatára van szükség.

A gyakori szívdobogásos rohamok miatt vizsgált betegek kezelését jelentősen megkönnyíti ez a műszer, melyből egyelőre csak három működik, miközben az előadó, Prapa Kanagaratnam kiemelte, hogy az Egyesült Királyságban legalább egymillió betegnek vannak aritmiás panaszai. A műszer számítógépes része háromdimenziós elektromos térképet készít a ritmuszavar helyéről, és ezzel lehetővé teszi a pontos ablációs kezelést.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.