hirdetés

ESC 2014-1: Rendkívüli előrelépés a szívelégtelenség kezelésében

A szívelégtelenség gyógyszeres kezelésére alapvetően új lehetőséget jelent az Európai Kardiológus Kongresszuson ismertetett új készítmény, az LCZ696, amely az eddigi, optimális terápiához képest szignifikánsan kevesebb mortalitással és hospitalizációval társult. 

hirdetés

Az Európai Kardiológus Kongresszuson, 2014 szeptemberében Barcelonában a az egyik “Hot Line Session” szenzációját a PARADIGM-HF vizsgálat jó eredményei jelentették, melyben egy új angiotenzin receptor neprilysin inhibitor (ARNI) – egyelőre LCZ696 névvel jelölt szer igen kedvezően befolyásolta a szívelégtelenségben szenvedők állapotát. Olyannyira, hogy az USA világszerte ismert Élelmiszer és Gyógyszer-Ellenőrző és Engedélyező Hivatala, az FDA sürgősségi listára vette, és remélhetően az LCZ696 a jövő esztendőben már az USA-ban és Európában is megjelenhet a patikák polcain.

A PARADIGM-HF (Propective comparison of ARNI with ACEI to Determine Impact on Global Mortality and morbidity in Heart Failure) vizsgálatban az új készítmény hatását az egyik, jelenleg legjobb kezelés, az ACE-gátló (ACEI) enalapril adásával hasonlították össze. A téma jelentősége miatt az előadással egyidőben a tudományos anyagot a világ legjelentősebb orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine is közölte.

A 11 tagú szerzőcsoport vezetője Glasgow Egyetemének professzora, John McMurray és az amerikai Milton Packer, Dallasból. Randomizáltan II-IV mértékű szívelégtelenségben szenvedő 8 399 beteget vontak be a vizsgálatba. LCZ696 kezelést (naponta 2x200 mg) 4 187 beteg, enalaprilt (2x100 mg) 4 212 személy szedett, a jelenlegi ajánlott kezelési elvek követése mellett.

A betegek ejekciós frakciója 40 %, vagy annál is kevesebb volt. A vizsgálatot az LCZ696 betegcsoport rendkívül kedvező eredményei miatt a tervezettnél korábban, átlagosan 27 hónap után befejezték.

Ekkor az elsődleges vizsgálati végpont, a kardiovaszkuláris eredetű halál, vagy kórházi felvétel az LCZ696 betegcsoportban 21,8 %, az enalapril csoportban 26,5 % volt (HR: 0,80, p=0,000002). A számítások szerint az új készítmény a szív-érrendszeri halálozást az enalaprillal szemben 20 %-kal csökkentette (13,3 % vs 16,5 %, HR: 0,79, p<0,001). Az eredmény minden, előre kijelölt alcsoportnál így érvényesült.

A másodlagos végpontokban a LCZ696 ugyancsak igen hatásosnak bizonyult. Az összhalálozás csökkenése 17,0 vs 19,8 %, HR:0,84, p<0,001 és a szívelégtelenség okozta fizikai korlátozottság a Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire tanúsága szerint is szignifikánsan javult (p=0,001). Az LCZ696 terápián lévő betegek ugyanakkor nem-kivánatos hatás miatt ritkábban hagyták abba a kezelést, mint az enalaprilt szedők (10,7 % vs 12,3 %, p=0,03).

“Az LCZ696 kezelés nem placebo adásánál bizonyult hatásosabbnak” – állapította meg Prof. McMurray – “hanem a jelenleg optimálisnak tartott ACE gátló, optimális adagjához képest”. Egészségügyi közgazdászok ehhez azt is hozzátették, hogy a szívelégtelenség orvosi ellátása az amerikai Medicare legnagyobb költségű tétele: évente meghaladja a 17 millió dollárt, ami ezen új szer bevezetésével várhatóan jelentős csökkenthető.                                                                                                             

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.