Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-10-27

A cikk bemutatja a csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenség (HFrEF) standard terápiájára vonatkozó adatokat a krónikus vesebetegség különböző stádiumaiban levő betegek esetében, majd az újabb kezelési lehetőségeket veszi szemügyre. Csak a HFrEF kórjóslatának javítása cél­jából alkalmazott készítményekre koncentrál. A tünetek kontrollálására alkalmazott kiegészítő szereket – főleg a kacs- és a tiazidszerű vízhajtókat, valamint a digitalis-készítményeket – nem tárgyalja.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-05-07

A krónikus szívelégtelenség gyakran előforduló, nagy morbiditású és mor­talitású betegség. Sok páciens a szívelégtelenség mellett veseelégtelen­ségben vagy diabetes mellitusban is szenved. A betegek életminősége szempontjából döntő fontosságú a standardizált, evidenciákon alapuló terápiák alkalmazása. A tanulmány a témakörben közreadott legújabb ismereteket taglalja.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-08-28

Németországban a kórházi felvételek leggyakoribb oka a szívelégtelenség. A szívelégtelenségek kb. fele „megtartott pumpafunkcióval járó szívelég­telenség” – amit másképpen diasztolés szívelégtelenségnek nevezünk. Az érintettek gyakran számos társbetegségben szenvednek. Ez az összefoglaló nemcsak a legfontosabb kísérő betegségeket sorolja fel, hanem megadja azok előfordulását, valamint a betegséglefolyásra és az aktuális terápiás lehetőségekre kifejtett hatását is.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2014-10-19

Az angiotenzinreceptort és a neprilizint egyidejűleg gátló LCZ696 eredménye­sebbnek bizonyult az önmagában adott ACE-inhibitornál a halálozás és a szív­elégtelenség miatt szükségessé váló kórházi felvétel megelőzésében. Az Euró­pai Kardiológus Kongresszuson Barcelonában is közzétett adatok meggyőző bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a kétfajta hatásmechanizmus krónikus szív­elégtelenségben többet ér a puszta RAAS-gátlásnál.

New England Journal of Medicine, 2014. szeptember

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-09-08

A szívelégtelenség gyógyszeres kezelésére alapvetően új lehetőséget jelent az Európai Kardiológus Kongresszuson ismertetett új készítmény, az LCZ696, amely az eddigi, optimális terápiához képest szignifikánsan kevesebb mortalitással és hospitalizációval társult. 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-05-07

Az LCZ696 készítmény III. fázisú klinikai vizsgálatát leállítják, mert a szer szívelégtelenség kezelésében egyértelműen hatásosnak bizonyult. Rendkívül ritkán fordul elő Ilyen kedvező okból, emberen történő vizsgálat megszakítása.

#7
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás
2012-11-13

A PARAMOUNT tanulmány tanúsága szerint a jó ejekciós frakció ellenére szívelégtelenségben szenvedő betegeknél az angiotenzinreceptor neprilizin inhibitor LCZ696 hatására az NT-proBNP szignifikánsan nagyobb mértékben csökkent, mint valsartan adására. A 36. hét végére a NYHA-besorolás ugyancsak statisztikailag jelentősen javult.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.