hirdetés

A görög gazdasági krízisben megnőtt a szívinfarktusok és a pitvarfibrillációk száma

A nagy görög válság során emelkedett a fiatal nők, a szegények, a biztosítással nem rendelkezők között a szívinfarktusok és a pitvarfibrillációk száma.  

hirdetés

Az Európai Kardiológus Társaság 2014. májusi „Szívelégtelenség 2014” kongresszusán Athénban az egyik előadás a görög gazdasági krízis egészségügyi hatásait taglalta. A 2008-ban kezdődő világgazdasági válság erősen megrázta Görögországot, és kihatással volt a görögök kardiovaszkuláris állapotára is. A munkanélküliség fokozatosan emelkedett, és a helyzet máig is alig javult. A kedvezőtlen hatások leginkább a nőket, valamint az egészségbiztosítással nem rendelkező férfiakat sújtották (Görögországban kevert, privát és állami biztosítás van, ami általában a foglalkoztatáshoz kötődik).

A kutatók a kórházi felvételek alapján összehasonlították a 2003 és 2007 közötti éveket („krízis előtti évek”) és a gazdasági válság 2008 és 2012 közötti éveit („krízis évek”). A szívinfarktusok és a pitvarfibrillációk miatti kórházi felvételek száma 2008-at követően meredeken emelkedett. „A 45 évnél fiatalabb nők alcsoportjában szignifikánsan emelkedett az akut szívizom infarktusok aránya. Véleményünk szerint a munkanélküliség és a rosszabb életkörülmények miatti stressz olyan erős volt, hogy ellensúlyozta az ivarérett korban lévő nőkben a szívrohamok ellen védő keringő ösztrogének kedvező hatásait” – nyilatkozta Dr. Dimitra Papadimitriou (Elpis General Hospital, Athén) a heartwire-nek.

Mivel a gazdasági válság miatt egyre kevesebb ember tudta fizetni a betegbiztosítási járulékokat, egyre több beteg került biztosítás nélkül akut szívinfarktussal sürgősségi ellátásra. Ráadásul a kettő szorosan összefügg: a szociális biztosítás nélküli betegek egyre nagyobb számban betegednek meg, így egyre több a kórházakban a biztosítás nélküli beteg.

Dr. Alexio Samentzas (Elpis General Hospital, Athén), a másik szerző szerint egyre kiterjedtebb irodalom foglalkozik a természeti csapások, háborúk, és nem kevésbé a rossz gazdasági körülmények által kiváltott stressz okozta kardiovaszkuláris betegségek, leginkább a szívinfarktus összefüggéseivel. A jelen feldolgozás egyértelműen rávilágít az egyre csökkenő jövedelem, a munkanélküliség, a romló önbecsülés káros hatásaira. Egy athéni általános kórház kardiológiai osztályára felvett betegek adataiból vonták le következtetéseiket:

  • A krízis periódusban egyaránt nőtt mind a nők, mind a férfiak kórházi felvételeinek száma a krízis előtti évekhez képest, de a növekedés egyedül a nőknél volt szignifikáns (pl. „békeévekben” a kórházba került nők 14,6%-a, a „krízis években” felvett nők 22,3%-a szenvedett akut szívinfarktusban).
  • A 45 év alatti nők szívinfarktusainak száma szignifikánsan nőtt, míg az azonos korú férfiaknál nem változott
  • A szívinfarktust elszenvedett férfiak között szignifikánsan emelkedett a betegbiztosítással nem rendelkezők aránya, a nem biztosított nőknél az emelkedés enyhébb volt.
  • A pitvarfibrillációk miatti felvételek száma meredeken emelkedett a krízis előtti évekhez képest mindkét nemben, az emelkedés nőbetegek esetén erősen szignifikáns volt (a „békeévekben” felvett nők 20%-a szenvedett pitvarfibrillációban, a „krízisévekben” ez 27,2%-ra nőtt).
  • A pitvarfibrillációk miatt felvételek száma a 60 év alatti korosztályban is emelkedett, férfiaknál kifejezettebben.
  • A pitvarfibrillációk miatti felvett betegek között több mint kétszeresére nőtt a betegbiztosítással nem rendelkezők aránya (férfiaknál 7,3%-ról 15,4%-ra, nőknél 5,5%-ról 12,7%-ra).
  • A kezdeti pitvarfibrillációk prevalenciája mindkét nemben emelkedett, nőkben kifejezettebben.

Az orvosoknak figyelembe kell venniük, hogy a kardiovaszkuláris betegségek egyre inkább a fiatalabbakat, a munkanélkülieket, a betegbiztosítással nem rendelkezőket érintik – akik gyakran még a gyógyszereiket sem tudják megvenni.  

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

Medscape Medical News 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.