hirdetés

A légszennyezettség károsítja a szívkamrát

A közlekedés okozta légszennyezés a légutak károsításával közismerten rontja az egészséget, de egy új vizsgálat arra utal, hogy a szív jobb kamra izomzatának működését is kedvezőtlenül befolyásolja.

hirdetés

A nagyvárosi közlekedés okozta légszennyezés számos ismert módon károsítja az élőlények szervezetét: rontja a légutak állapotát, gyorsítja a krónikus tüdőbetegségek kialakulását, és az University of Washington Medical Center kutatóinak legújabb vizsgálata szerint közvetlenül is rontja a szívműködés teljesítményét.

Peter J. Leary és munkacsoportja a Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) szervezésében már évek óta az érelmeszesedés tanulmányozásával foglalkozik. Nagyszabású vizsgálatuk az USA területén élő valamennyi etnikum érelmeszesedési jellegzetességeiről igyekszik képet alkotni. A 6800 nőt és férfi esetén valamennyi ismert kockázati tényező jelentőségét elemzik. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine-ben megjelent közleményükben 3896 vizsgálatba A munkacsoport 3 896, gondos vizsgálatokkal egészségesnek talált felnőtt adatait dolgozta fel, akiknél szív mágneses rezonancia képalkotás is történt. “Noha a közlekedés okozta légszennyezettség és a szív bal kamrájának hipertrófiája, a szívelégtelenség és a kardiovaszkuláris halál közötti összefüggés jól ismert, a levegő szennyezettsége és a jobb szívkamra esetleges kóros kapcsolatát eddig még nem vizsgálták” – közölte Prof. Leary.

A levegő nitrogén-dioxid koncentrációja jól jellemzi a városi közlekedés okozta légszennyezettség mértékét. A kutatók följegyezték a vizsgált személyek életterében mért nitrogén-dioxid koncentrációját a mágneses rezonancia mérését megelőző esztendő folyamán. Multivariabilis lineáris regresszió alkalmazásával vizsgálták, milyen összefüggés van az emelkedett nitrogén-dioxid érték és a jobb szívkamra állapota között. Figyelembe vették a demográfiai és antropometrikus jellemzőket, és az esetleges magas vérnyomást is.

Az eredményt külön modell alapján módosították a bal szívkamra értékei, a zajkárosodás, a gyulladásos tünetek és a tüdőbetegség szerint is. Azt találták, hogy fokozott légszennyezés esetén a jobb kamra tömege átlagosan 1 grammal (5 %) növekedett, a végdiasztolés térfogat pedig 3 %-kal bizonyult nagyobbnak. Ezek a szíveltérések szoros összefüggésben állnak a szívelégtelenség és a szív- érrendszeri halálozás előfordulásával.

A fenti összefüggések akkor is megmaradtak, ha további, kardiovaszkuláris rizikófaktorokat is figyelembe vettek: a bal kamra tömegét és térfogatát, a dohányzást, az esetleges gyulladásos jeleket, a tüdőbetegséget és a szocio-ökonomiai körülményet.

A vizsgálatot végző kutatók hangsúlyozzák, hogy e változásokat számos egyéb, a légszennyezettséggel párhuzamosan mozgó tényező is befolyásolhatta, tehát túlzó és elhamarkodott lenne az kapcsolat kimondása, mindazonáltal eredményeik azonban azt sugallják, hogy a légszennyezettség és a job szívfél változásai között szoros összefüggés valószinű. Ezért is fontos cél a légszennyezettség megakadályozása illetve csökkentése.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.