hirdetés

Légszennyezettség csökkentés, de mikor?

Az Európai Unióban nagyszabású tervet készítettek, melynek megvalósításával a légszennyezettség 2030-ra jelentősen csökken. A légszennyeződés világméretű gondját súlyosbítja az ázsiai országokból származó “szennyeződés import”.

 

hirdetés

Európában 2013 a “levegő éve” volt. Ennek keretében tavaly decemberben hozták nyilvánosságra azt a tudományos tervezetet, melynek megvalósítása lehetővé tenné, hogy az EU területén megfelelően tiszta levegőt szívhassunk 2030-tól. A határidő meglehetősen távolinak tűnik, de a téma mindenképpen létfontosságú, mert mind többet tudunk arról, milyen egészségügyi jelentősége van a bennünket körülvevő légtérnek.

A légzőszervi betegségek, a tüdőrák és a szív-és érrendszeri kórképek kialakulásában is jelentős szerepe van a légszennyezettségnek, ezért ezek a légszennyezettség emelkedése miatt mind súlyosabb közegészségügyi gondot jelentenek, különösen a fejlődő országokban, így Kínában és Indiában (a Siemens például az egsézsgégtelen levegő miatt veszélyességi pótlékot ad Kínában dolgozó munkatársainak, A szerk).

Az európai elképzelések szerint az Unió teljes területén évi 3,3 milliárd euró ráfordítással a légszennyezettség olyan szintre csökkenthető, amely az egészségügyi kiadásokban évi legalább 40 milliárd euro megtakarítást eredményezne.

Az európai munkaterv nemzeti légszennyezettségi határértékeket javasolt országonként a kéndioxidra, a nitrogen oxidra, a metánra, a nem-metán szermázékú szerves anyagokra, az ammóniára, és a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szilárd részecskékre. Elképzelések szerint 2020-2030 között ezeket a határértékeket még tovább szigorítanák.

A 28 tagállam esetén a 2005-ben megállapított kiindulási értékhez viszonyítva, 2020-2029 között évente 59 %-os kéndioxid kibocsájtási csökkentést javasolnak, majd attól kezdve minden évben további 81 %-os csökkentés a cél. Ugyanakkor Európa tiszta levegőjét az egyes országok nem éppen azonos mértékű befektetések árán tudják biztosítani.

Világszerte vannak olyan területek, ahol a légszennyezettség még sokkal aggasztóbb méreteket ölt, mint Európában. A Lancet cikk szerzői is Kínát említik példaként, ahol a rendkívül gyors iparosítás és gazdasági átalakulás miatt Peking  levegője elképesztő mértékben szennyezett.

A szakirodalom szerint Kínában évente 350 000-500 000 korai haláleset oka a légszennyezettség. A Kínában keletkező toxikus anyagok meghökkentő távolságokra eljutvat is okoznak egészségügyi problémákat okoznak: kaliforniai kutatóknak a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent közleménye szerint Los Angeles levegőjében évente legalább egy napi extra szmog keletkezik a kínai gyárak füstjéből, az ott keletkező nitrogén oxidból és szénmonoxidból. Ez a szmog-szint meghaladja a helyi határértéket.

Vannak olyan napok, amikor az Egyesült Államok nyugati partjain a levegő szulfát szennyeződésnek negyede “kínai export” következménye. A szakértők elismerik, hogy az USA légszennyezettségének oroszlánrészét a helyi autók, gyárak, üzemek bocsájtják ki, de a szél a káros anyagokat napok alatt átviszi az óceánok fölött is.  A por, az ózon és szén Kalifornia völgyeiben lerakódik és hozzáadódik a helyi szennyeződéshez. 

 

Forrás:

1. The Lancet

2. PNAS

     

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.