hirdetés

A kipufogógáz belégzése „rosszá” változtatja a „jó” HDL-koleszterint

Egy új kutatás azt mutatta ki, hogy a kipufogógáz belégzése megváltoztatja a HDL-koleszterint, úgy, hogy kardiovaszkuláris védő hatása helyett éppen hogy elősegíti az artériákban a trombusképződést.

hirdetés

A HDL-koleszterinre gyakorolt hatás mellett a kipufogógáz belégzése az oxidáció más komponenseit is aktiválja, s a sejtek és a szövetek károsodása gyulladáshoz vezet, ami az artériák megkeményedését okozza – ezt mutatták ki a UCLA és más intézmények kutatói.

A vizsgálatot egereken végezték, s az eredmények az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biologyonline kiadásában jelentek meg.

A kipufogógázban levő emissziós részecskéket olyan kémiai anyagok burkolják be, amelyek érzékenyek a szabad gyökökre, amelyekről ismert, hogy oxidációt váltanak ki. Azt azonban, hogy a háttérben levő mechanizmus miként vezet ateroszklerózishoz, nem tudjuk.

A vizsgálatban azt találták, hogy azokban az egerekben, amelyek két hétig kipufogógázt lélegeztek be, a vérben és a májban oxidatív károsodás volt kimutatható, s ez azután is megmaradt,hogy az egerek tiszta, szűrt levegőt lélegeztek be egy héten át. A károsodásban kulcsszerepe lehet a megváltozott HDL-koleszterinnek – állítják a kutatók.

„Ez az első olyan vizsgálat, amely kimutatta, hogy a légszennyezés elősegíti a diszfunkcionális, pro-oxidatív HDL-koleszterin keletkezését és az oxidatív út aktivációját. Ez lehet az egyik olyan mechanizmus, amellyel a légszennyezés hozzájárul az artériák elzáródásához, és ennek következményeihez, a stroke-hoz és a szívinfarktushoz” – mondta a vizsgálat szenior szerzője, dr. Jesus Araujo, a UCLA környezeti kardiológia tanszékének igazgatója.

A vizsgálat során az egerek egyik csoportja két héten át kipufogógázt, majd egy hétig tiszta, szűrt levegőt lélegzett be, egy másik csoport csak kipufogógázt lélegzett be két hétig, s a harmadik csoport tiszta, szűrt levegőt lélegzett be két héten át. A vizsgálatnak ezt a részét a Washingtoni Egyetemen végezték, s vezetője Michael E. Rosenfeld, a környezet- és munkaegészségügy professzora volt.

„A legnagyobb meglepetés az volt, hogy kétheti kipufogógáz belégzés után a tiszta levegő belégzése egy héten át nem volt elég ahhoz, hogy megszüntesse a károsodást” – mondta Rosenfeld professzor.

Az egereket hetente több napig néhány órán át olyan kipufogógáznak tették ki, amelyben a részecskék koncentrációja (≈250 µg/m3) nagyjából olyan volt, amilyet a bányászok lélegeznek be.

Ezután a UCLA kutatói elemezték a vér- és szövetmintákat, és ellenőrizték, hogy továbbra is ép-e a HDL-koleszterin védő antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonsága. Azt találták, hogy a HDL-koleszterin e pozitív tulajdonságai jelentősen megváltoztak a légszennyezés következtében.

A kipufogógáznak kitett egerekben – azokban is, amelyek aztán tiszta levegőt lélegeztek be – jelentősen csökkent a HDL-koleszterinnek az LDL-koleszterin által kiváltott oxidáció és gyulladás elleni hatása. Így, hogy a HDL-koleszterin nem gátolta az LDL-koleszterint, az oxidációs folyamat korlátozás nélkül mehetett végbe. Sőt, a HDL-koleszterin még tovább erősítette az oxidációs folyamatot, s az LDL-koleszterinnel együttműködve még jelentősebb oxidatív károsodást okozott.

A kutatók a kipufogógáznak kitett egerek vérében kétszeresnek-háromszorosnak találták az oxidációs termékek koncentrációját, s hasonló volt a helyzet a máj oxidációs útjainak aktivációjával is. A HDL-koleszterin diszfunkciójának mértéke korrelált ezeknek az oxidációs markereknek a szintjével.

A mostani kutatás a munkacsoport korábbi eredményeire épült, amelyek azt mutatták, hogy a légszennyező kis részecskék elősegítik a koleszterin plakkok keletkezését az artériákban, s hogy ebben szerepe lehet a HDL-koleszterinnek.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.