Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 12
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-03-25

Még mindig kevés az ismeretünk a zsírszövet működése és a testtömeg alakulása között ahhoz, hogy ezt az elhízás megakadályozása érdekében eredményesen használhassuk.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-09-14

A célvérnyomás elérése sok tényezőtől (korrekt terápiás előírás, betegadherencia, társbetegségek) függ. Elhízottak, 2-es típusú diabetesben szenvedők, célszervkárosodottak, coronaria-betegek esetében gyakori a szuboptimális vérnyomáskontroll. Fix kombinációs készítményekkel javítható az antihipertenzív kezelés hatásfoka.

 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-01-20

A kalciumérzékelő receptorral kapcsolatos ismeretek folyamatos bővülése lehetővé teszi egyes ritka betegségek könnyebb felismerését és kezelését, továbbá segítséget nyújthat differenciáldiagnosztikai kérdésekben. Az új ismeretek és fejlesztések eredményeként a receptor megváltozott funkciójához köthető kórállapotok ellátása is változik, illetve változhat.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-22

Az ontariói McMaster Egyetem munkacsoportja új, innovatív módszert talált a kóros sejtek elpusztítására akut myeloid leukaemiában, miközben sikerült megőrizni és regenerálni az egészséges vörösvérsejteket. 

#5
Diabetológia Mozaik Diabetológiai Mozaik 7. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Diabetológia Mozaik
2015-04-07

Az adiponektin – csaknem kizárólag az adipocyták által termelt hormon – több gyulladásellenes és inzulinérzékenyítő folyamatban vesz részt. Az adiponektin plazma szintje egyes metabolikus zavarokban (pl. elhízás, gyulladásos állapotok, inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabetes mellitus [T2DM]) csökken. Az obszervációs vizsgálatok egybehangzóan fordított korrelációt igazoltak a plazma adiponektinszintje és az incidentális T2DM előfordulásában az általános populáción belül. Az akut myocardialis infarktus (AMI) azon eseteiben, ahol az anamnézisben nem szerepel T2DM, a csökkent glükóztolerancia (IGT, impaired glucose tolerance) és a nem diagnosztizált T2DM a kedvezőtlen prognózis gyakori és erős prediktora. A felvételkor mérhető vércukorszint még nem diabeteses személyeknél is független kockázati tényezőnek számít, részben a csökkent β-sejt-funkcióval összefüggésben.

#6
Diabetológia Mozaik Diabetológiai Mozaik 7. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Diabetológia Mozaik
2015-03-09

Az elhízás a metabolikus szindróma egyik eleme, melynek jellemzője a metabolikus és atheroscleroticus kockázati tényezők (pl. visceralis adipositas, dyslipidaemia, magas vérnyomás, hyperglykaemia) fennállása, illetve ennek kapcsán 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM), valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Az elhízás, metabolikus szindróma és T2DM fő jellemzője az inzulinrezisztencia.

#7
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2013-12-09

A kutatások azt igazolják, hogy a kis születési súlyhoz vezető in utero tényezők fokozzák a felnőttkori elhízás kialakulásának esélyét. Mindezek fényében a terhesség alatti étkezési anomáliák megelőzése hosszú távon segíthet az utódok egészségi állapotának optimalizálásában.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-08-12

A megnövekedett testtömegindex nem pusztán társul az epekőbetegséghez, hanem annak oka is lehet egyben – hozták nyilvánosságra dán kutatók a Hepatology című lapban.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-04-04

A szisztémás sclerosis, más néven scleroderma új terápiás célpontja lehet egy olyan genetikai útvonal, melyről korábban annyit tudtunk, hogy részt vesz az embrionális fejlődésben, illetve a rosszindulatú tumorok kialakulásában. A Northwestern University Feinberg School of Medicine reumatológus professzora, dr. John Varga által vezetett kutatócsoport eredményeit az Arthritis & Rheumatism című lapban hozták nyilvánosságra.

#10
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás XII. évf.1. szám
OTSZ Online
2008-01-01
  Bevezetés  Az elmúlt tíz évben alapvetően átformálta a szervezetben nagy mennyiségben megtalálható fehér zsírszövetről alkotott nézeteinket az a forradalmi felfedezés, hogy e szövet termeli az adipokinnek nevezett erős hatású molekulákat, melyek biológiájának tanulmányozása – számos képviselőjük esetében – az anyagcserében és gyulladásos folyamatban betöltött szerepre derített fényt .  A tumornekrózis faktor alfa (TNF-a) a gyulladásos folyamatok központi mediátora, mely proinflammatorikus citokinként igen sokrétű hatást gyakorol a fehér zsírszövet működésére, fokozza az apoptózist és a lipolízist, és gátolja az adipocyták differenciálódását. A TNF-alfával krónikusan kezelt humán zsírsejtekben a citokin a gyulladásos adipokinek expressziójának szabályozásában játszik integratív szerepet .    A leptin az obes (ob) gén által kódolt 16 kDa molekulasúlyú nem glikozilált peptidhormon, melyet elsősorban adipocyták termelnek. A hypothalamusban ható étvágycsökkentő peptidnek elsődlegesen a táplálékbevitelt, a testsúlyt és a zsírraktárakat szabályozó hatása ismert, de felmerült az immunrendszerre kifejtett közvetlen szabályozó szerepe és gyulladásos citokin jellegű funkciója is.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.